Hyvä terveys

Onko sinun vielä vuosienkin jälkeen mahdotonta kohdata entistä puolisoa ilman tunnemyllerrystä? Ehkä eron käsittely on yhä kesken ja vaatii vielä itsetutkiskelua.

Jätetty painiskelee murretun itsetunnon kanssa, jättäjä syyllisyyden tunteiden kanssa. Molemmilla on omat vaikeat tunteensa.

Jättäjä voi joutua myöhemmin pohtimaan, mitkä asiat eroon todella johtivat. Perkaaminen kannattaa, jottei uusissa suhteissa toistaisi entisen virheitä.

– Kuitenkin molempien on tärkeää irrottautua entisestä puolisosta ja keskittyä omaan uuteen elämänvaiheeseensa, sanoo kouluttaja ja eroasiantuntija Marika Rosenborg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eroasioiden käsittely on kesken, jos viha tai muut vahvat tunteet kaihertavat mieltä. Kielteinen tunne toimii oljenkortena entiseen puolisoon. Hänestä ei olekaan valmis irrottautumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös suruun voi jäädä kiinni.

Irrottautuminen vie aikaa

Kriisistä selviytymiseen kuuluvat usein shokkivaihe, reaktiovaihe ja uudelleen suuntautumisen vaihe.

Tuskallisten tunteiden kanssa kamppailevaa auttaa ehkä tieto, että jonain päivänähän on kolmannessa vaiheessa. Silloin hän jo suunnittelee ennen kaikkea omaa tulevaisuuttaan, eikä enää vaivaudu esimerkiksi vahtimaan eksän toimia Facebookissa.

Liitostaan henkisesti ”irrottautunut” suuntaa tulevaan omien arvojensa ja unelmiensa voimistamana.

– Ensisurun ja vihan käsittelylle pitää antaa aikaa, sillä se auttaa irrottautumaan entisestä. Ei kannata yrittää suorittaa eroa kiirehtimällä elämässä seuraavaan vaiheeseen, oppimatta mitään.

Irrottautumisessa auttavat myös vertaistuki, erokirjallisuus ja liikuntaharrastukset, jotka juurruttavat tähän hetkeen ja tekevät tulevaisuudella tuskailun mahdottomaksi.

Kun jumi ei laukea?

Eksästä irtaantuminen vie yleensä vähintään vuoden. Jos tuntuu, ettei pääse elämässä eteenpäin, kannattaa miettiä vaikeiden tunteiden takana olevia aiempia kokemuksia.

Ehkä hankalien tunteiden takana on jokin muu pettymys. Tunne siitä, ettei saanut sitä, mikä itselle kuului.

Ihmissuhteissa voi joutua suostumaan siihen, ettei toive toteudu. Silloin vihan tunteelle vain kannattaa antaa tilaa – se vie eteenpäin.

– Ero ei kuitenkaan vie arvoa yhdessä koetulta hyvältä. Olisiko mahdollista löytää kiitollisuutta hyvistä hetkistä?

Keskity kiitollisuutta herättäviin muistoihin ja asioihin. Se ehkäisee katkeroitumista ja jumittumista menneeseen.

Itsemyötätunto auttaa

Ei tarvitse tavoitella ystävyyttä eksään, jos sen edellytykset on menetetty. Riittää, että antaa itselleen rauhan. Rosenborg puhuu myötätunnon voimasta.

Omiin hankaliin tunteisiinsa voi opetella suhtautumaan myötätuntoisesti. Ajatella, että ne kuuluvat tähän vaiheeseen. 

– Myötätunto itseä kohtaan voi auttaa valuttamaan myötätuntoa myös entistä puolisoa kohtaan. Tuollainen ihminen hän onkin. Olin kerran rakastunut häneen. Nyt hän voi sanoa mitä tahansa, eikä se järkytä päivääni.

Teimme molemmat parhaamme, enempään emme kyenneet. Anteeksi antaminen vapauttaa eteenpäin.

LUKIJAT KERTOVAT, MITÄ ERO OPETTI

Nettikyselyymme vastanneista puolet kertoi erosta toipumisen vieneen vuoden. Kolmasosalla toipuminen oli jatkunut yli viisi vuotta tai jatkui yhä – ero oli jättänyt paljon pohdittavaa.

Erokriisissä suurin tuki tuli ystäviltä, puolet kertoi saaneensa apua heiltä. Lähes yhtä paljon oli kuitenkin niitä, jotka eivät olleet  saaneet tai hakeneet mitään tukea.

Erosta voi oppia jotakin, olipa liitto ollut millainen tahansa. 

Mitä opit vuorovaikutuksesta eron aikana?

”Että pidän kiinni mielipiteistäni ja pidän rohkeasti puoleni.”

”Olen surkea kertomaan tunteistani. Olen ollut epäreilu lasten isää kohtaan.”

”Erimielisyyksistä täytyy puhua heti, eikä antaa niiden muhia.”

"En enää vaikene ja toivo, että toinen alkaa joskus puhua. Kommunikointi whatsappilla isälle lasten asioista oli yksipuolista tiedottamista ja aivan turhaa työtä jälkikäteen ajateltuna.”

Mitä ero opetti rakkaussuhteen hoitamisesta?

”Ikävät asiat ja tunteet on kohdattava ja selvitettävä heti. Nykyisessä suhteessa rakkautta vaalitaan kaikilla tasoilla.”

”Parisuhde ja vanhempana olo ovat täysin eri asioita.”

”Teatterin pitäminen ei toimi. Jos olisin osannut olla rehellinen, olisi liitto ehkä kestänyt.”

”Tee havaintoja ja puhu niistä, kerro miltä tuntuu ja auta toista puhumaan omista tuntemuksistaan.”

”Toista täytyy kuunnella enemmän.”

Lisää aiheesta: Marika Rosenborg: Sinä selviät kyllä – erovuoden matkaopas. Otava, 2018.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla