Kodin Kuvalehti
Tuottaako sinulle vaikeuksia irrottautua somesta? Et ole ainoa.
Tuottaako sinulle vaikeuksia irrottautua somesta? Et ole ainoa.

Viekö sosiaalinen media pelottavan paljon aikaa elämästäsi? Kodin Kuvalehti kertoo someaddiktiksi tunnustautuvan Inari Fernandezin neuvot siihen, miten riippuvuudesta voi päästä irti.

Oletko addikti? Tällaisia oireita se aiheuttaa:

  • Sinusta on vaikeaa panna puhelinta pois, vaikka joku läheinen sitä pyytäisi.
  • Vilkuilet jatkuvasti kännykkään kesken palaverin tai viettäessäsi aikaa ystävien kanssa.
  • Ärsyynnyt, jos joku yrittää puhutella sinua, kun käytät sosiaalista mediaa. 
  • Tunnet itsesi alakuloiseksi, apaattiseksi tai kiukkuiseksi, kun olet ollut somessa jonkin aikaa.
  • Uppoudut someen niin, että yhtäkkiä huomaat olleesi siellä tunnin tai kaksi, vaikka olit aikonut vain vähän vilkaista.

Haluatko irti riippuvuudesta? 5 strategiaa, joilla onnistut

  1. Lataa puhelimeesi Moment-applikaatio. Se mittaa lahjomattomasti, miten monta tuntia ja minuuttia päivässä vietät somekanavilla.
  2. Tee somestrategia: Mieti, kuinka paljon haluat antaa elämästäsi somelle. Tee sitten aikataulu ja noudata sitä.
  3. Pane puhelin kokonaan pois silmistäsi, kun et halua sitä käyttää. Jos näet puhelimen, sinulle tulee helpommin vastustamaton tarve tarttua siihen.
  4. Jos tarvitset somea työssäsi, ota tavaksesi pitää Power Hour. Varaa esimerkiksi ensimmäinen työtunti aamusta siihen, että käyt läpi kaikki some- ja uutiskanavat. Sen jälkeen sulje some ja keskity muihin töihin.
  5. Pitäkää perheen kanssa yksi someton päivä viikossa. Puhelimet saavat olla päällä siltä varalta, että joku soittaa, mutta piilottakaa ne pois silmistä vaikka hyllyn päälle. Miettikää etukäteen, mitä kaikkea kivaa voitte tehdä yhdessä päivän aikana.

Neuvot antoi toimittaja-tuottaja Inari Fernandez, joka on tehnyt paljon töitä oman someaddiktionsa kanssa. Lue lisää Inarista Kodin Kuvalehdestä 3/2018.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla