Kodin Kuvalehti
Elämään mahtuvat alakuloiset kaudet eivät tarkoita, että kaikki olisi pielessä: niillä on vain jokin viesti. Kuva: Shutterstock
Elämään mahtuvat alakuloiset kaudet eivät tarkoita, että kaikki olisi pielessä: niillä on vain jokin viesti. Kuva: Shutterstock

– Jos tunnet pitkään itsesi melankoliseksi, jokin elämässäsi kaipaa ehkä muutosta, elämäntaidon valmentaja Merja Takamäki sanoo. Mitä silloin kannattaa tehdä?

Onnellisuusoppaat neuvovat lisäämään iloa elämään: pitäisi tehdä asioita, jotka tuovat iloa.

Elämäntaidon valmentaja Merja Takamäki auttaa työkseen ihmisiä voimaan paremmin ja tietää hyvin, miten suuri merkitys ilolla on.  Silti iloa ei pidä etsiä väkipakolla eikä alakuloa yrittää aina karkottaa nopeasti.

– Onnellisuus ei tarkoita sitä, ettei joskus olisi alakuloinen ja surullinen. Merkitykselliseen ja onnelliseen elämään sisältyy erilaisia tunteita, niiden koko kirjo. Ei ole edes mahdollista, että olisit pelkästään iloinen. Voit olla muuten tyytyväinen elämääsi, mutta tulee ajanjaksoja, jolloin oletkin surullinen, ärtynyt tai vihainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viha opettaa pitämään kiinni rajoista. Suru auttaa päästämään irti.

Takamäen mukaan jokaisella tunteella on merkitys, joten niitä ei kannata hätistää kiireesti pois. Kuuntele sen sijaan, mitä ne kertovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viha opettaa pitämään rajoista kiinni. Suru auttaa päästämään irti. Ilo ja innostus ohjaavat kulkemaan suuntaan, josta niitä voisi tulla lisää elämääsi.


Alakulolla on sanottavaa

On tärkeää erottaa alakulo masennuksesta, johon sairastunut tarvitsee apua. Muuten elämään mahtuvat alakuloiset kaudet eivät tarkoita, että kaikki olisi pielessä. Usein niillä voi kyllä olla jokin viesti, joka voi johtaa muutoksiin pienin askelin.

– Jos tunnet pitkään itsesi melankoliseksi, jokin elämässäsi kaipaa ehkä muutosta. Tylsistymisen tunne kertoo ehkä, että elämäsi ei ole sellaista, mitä se parhaimmillaan voisi olla.

”Pienennämme itse omaa elämäämme.”

Takamäki haluaisi kauhoa kaikille lisää uskoa omiin mahdollisuuksiin. Mieti, miksi et voisi tehdä sitä, mitä haluat. Miksi et edes yrittäisi?

– Pienennämme itse omaa elämäämme. Ajattelemme, että meidän pitää olla tässä työpaikassa ja elää tämän puolison kanssa, vaikka emme voisi hyvin. Kun olen koulutuksissani pyytänyt ihmisiä kirjoittamaan unelmaelämästään, puolet ei tiedä, mitä he haluavat elämältään tai pitävät harjoitusta hölmönä, koska unelmia ei voi toteuttaa ”näillä tuloilla, tämän ikäisenä” tai jotain muuta.

Kaikkia unelmia ei voikaan toteuttaa. Mutta silti:

– Huomaa, jos mielesi rajaa sinut pieneen laatikkoon, jossa mikään ei tunnu mahdolliselta. Mieti, miten pystyt avaamaan mielesi rajoituksia ja harjoittamaan rohkeutta.


”Vastaat itse elämästäsi”

Takamäen mukaan vastuun ottamisen ei tarvitse tarkoittaa suurta elämänmuutosta.

– Voit tehdä isonkin muutoksen ja silti todeta, että elämäsi on edelleen melankolista ja alakuloista. En suosittele avioeroa tai irtisanoutumista ennen kuin tietää varmaksi, että haluaa lähteä. Muutoksen täytyy tapahtua ensin sinussa itsessäsi. Sen jälkeen se tapahtuu myös ulkoisessa elämässäsi.

Eteenpäin pääsemiseksi tärkeää olisi myös lopettaa muiden syyttäminen siitä, mitä elämässäsi tapahtuu.

– Moni kokee, että on ajautunut johonkin ja vika on muissa ihmisissä, lapsuudessa tai olosuhteissa. Se olet kuitenkin sinä itse, joka vastaat elämästäsi. Hyvä ja tasapainoinen elämä on mahdollinen kaikille. Ja siihenkin kuuluu suruja, pettymyksiä ja alavireisiä vaiheita.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla