Hyvä terveys
Kuva: Hanne Salonen
Kuva: Hanne Salonen

Onnelliset muistot, vaikka eivät olisi tottakaan, ovat tehokasta vastamyrkkyä maailman kylmyydelle.

Nostalgialla on kovin vähän tekemistä oikeiden muistojen kanssa. Nostalgia on idealisoitu menneisyytemme: lapsuus, jonka halusimme ja johon voimme palata mielessämme saadaksemme hyvän olon ja tunteaksemme itsemme merkitykselliseksi.

Nostalgian salaisuus on siinä, että se tuntuu hyvältä. Siksi ei ole ihme, että kaikissa kulttuureissa nostalgisoidaan mennyttä aikaa – lapsuutta, kesälomia, mansikoita ja ensirakkautta. Se ei kuitenkaan liity vanhenemiseen sinänsä.

Usein nostalgisointi liittyy ikävaiheen suuriin muutoksiin: itsenäistymiseen tai perheen perustamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5 hyvää syytä muistella mennyttä

  1. Lisää luottamusta tulevaan. Suurten myllerrysten keskellä menneisyyden hyvien kokemusten muistelu tuo turvaa. Murrosikäisetkin muistelevat aikaa ennen murrosikää. Vaikeina hetkinä nostalgia muistuttaa meitä siitä, että jos elämässämme on ollut hienoja hetkiä, niitä voi olla edessä vastakin. Voimme siis katsoa luottavaisemmin tulevaisuuteen.
  2. Lämmittää mieltä ja kehoa. Nostalgia tuo turvaa, ja turva merkitsee lämpöä. Useissa tutkimuksissa ihmisten on havaittu nostalgisoivan enemmän kylmänä kuin lämpimänä vuodenaikana. Kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset nostalgisoivat enemmän, jos heidän huoneensa lämpötila oli 20 astetta tai sen alle. Nostalgisoivat tunsivat itsensä myös lämpimämmiksi. Näin mielellä on yhteys ruumiiseen nostalgian kautta.
  3. Antaa merkitystä elämälle. Nostalgian yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada elämän tuntumaan merkitykselliseltä. Kun hellimme mieltämme kullatuissa muistoissa, jolloin elämä tuntui elämisen arvoiselta, olemme vastustuskykyisempiä ajatuksille, joiden mukaan elämä olisi tarkoituksetonta.
  4. Torjuu masennusta. Masentuneet ihmiset märehtivät usein menneisyytensä tapahtumia eivätkä pääse niistä irti. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että muistelu voi torjua masennusta. Tämä näyttää liittyvän siihen tosiseikkaan, että muistot ovat niitä hyviä muistoja, kuviteltuja tai ei.
  5. Vahvistaa ja vapauttaa. Nostalgisten muistojen ei kuitenkaan tarvitse olla yksiselitteisesti positiivisia, vaan ne voivat kertoa ongelmallisista ajoista, joista kuitenkin selvittiin. Näin ne auttavat ihmisiä luisumasta negatiivisten ajatusten kierteeseen tai peräti vapautumaan siitä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla