Toivotko vuodelta 2017 tervettä kehoa ja mieltä? Hyvinvointihaaste auttaa pilkkomaan tavoitteet pienempiin, jotta niissä voisi pysyä helpommin.

Uudenvuodenlupauksissa on tutkitusti vaikeaa pysyä. Erään brittiläistutkimuksen mukaan valtaosa luopuu tavoitteestaan jo tammikuun 23. päivään mennessä.

Monen kompastuskiveksi osoittautuu epämääräiset ja epärealistiset tavoitteet, huono suunnittelu ja itsensä liian kova piiskaaminen. Mikä avuksi? 

Hyvä vinkki on jakaa lupaus pienempiin osiin. Jos haaveilet terveemmästä kropasta, kokeile tällä kertaa lupauksen jakamista minitavoitteisiin kuukausien mukaan. Popsugarin 12 kuukauden hyvinvointihaasteen tärkeimpänä tavoitteena on kartuttaa lempeällä tavalla voimaa koko vuoden ajan.

Lue lisää: Teitkö uudenvuodenlupauksen? Näin onnistut pitämään sen

Tammikuu: Testaa uutta treeniä

Valitse itsellesi ihan uusi liikuntamuoto, ja sitoudu siihen kuukaudeksi. Käytkö yleensä juoksemassa? Kokeile seinäkiipeilyä! Harrastatko pääasiassa kuntosaliliikuntaa? Testaa hiihtoa! Uuden liikuntalajin valitsemiseen löydät vinkkejä täältä.

Jos elämässä piisaa kiirettä, kokeile näitä pikatreenejä.

Helmikuu: Kehu itseäsi (ja kaveria myös!)

”Jos kukaan ei tajua antaa sinulle kukkakimppua ja pokaalia, anna sellainen välillä itse itsellesi”, Miina Supinen kirjoitti syksyllä kolumnissaan.

Viisaita sanoja. Mieli vahvistuu ja motivaatio kasvaa, kun muistaa kehaista itseään pienistäkin onnistumisista.

Kannustukset toisen suusta tuntuvat ekstramainioilta. Ota tavoitteeksesi siis kehua myös toisia.

Maaliskuu: Aseta liikuntatavoite

Valitse vuodelle haluamasi urheilutavoite, jonka uskot hyvällä treenillä saavuttavasi. Se voi esimerkiksi olla ensimmäinen viiden kilometrin juoksulenkki tai spagaatti

Huhtikuu: Merkkaa treenit kalenteriin

Rustaa treenipäiväsi ylös ja noudata suunnitelmaasi. Psykologi Paul Marciano kertoo Forbesissa, että päästäkseen tavoitteeseensa, sille on raivattava tietoisesti aikaa. Kirjaamalla ylös treenikerrat kalenteriin, niihin sitoutuu lujemmin.

Toukokuu: Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Kirjaa kuukauden ajan päivittäin ylös 5–10 asiaa, joista olet elämässäsi kiitollinen. Ne voivat olla ihan pieniä päivän piristyksiä tai suuria, elämän rakenteita.

– Ihmiset ovat nykyään hyvin kiinnostuneita hyvinvoinnista, jaksamisesta ja onnellisuudesta, mutta kiitollisuus tahtoo unohtua, vaikka se on ällistyttävän tehokas keino, ehkäpä jopa tehokkain, lisätä nopeasti onnen määrää omassa elämässään, hyvinvointikouluttaja ja -bloggaaja Marika Borg totesi syksyllä Me Naisille.

Kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä on myös tutkittua hyötyä. Lue lisää täältä.

Kesäkuu: Käännä katse ruokavalioon

Kiinnitä huomiosi siihen, että ruokavaliosi ei vie energioitasi. Terveellinen syöminen saa kropassa aikaan muutoksia aina hyvinvoivasta sydämestä tehokkaampaan pääkoppaan.

Herkuttelusta ei tarvitse luopua kokonaan. Kokeile esimerkiksi näitä herkullisia ”roskaruokareseptejä”, jotka on muokattu terveellisemmiksi.

Lue täältä 18 syytä, miksi terveellinen syöminen kannattaa (ja ei – nämä eivät liity laihduttamiseen).

Heinäkuu: Hae voimaa kamppailulajista

Ole oman elämäsi supernainen ja kokeile lukkopainia, potkunyrkkeilyä tai vaikka itsepuolustuskurssia! Käy valitsemasi kamppailulajin tunnilla vähintään neljä kertaa kuukauden aikana. 

Elokuu: Rekrytoi kaveri mukaan

Kaipaako ystäväsi, kollegasi tai sisaresi lisää virtaa elämään? Tsemppaa hänet kaveriksesi tavoittelemaan pirteämpää loppuvuotta. Kun kävelylenkille lähtee mukaan juttuseuraa, sinne on helpompi kammeta itsensä.

Syyskuu: Meditoi

Pelkästään liikunta ei aina takaa hyvinvointia. Panosta tässä kuussa mielesi vahvistamiseen meditaation avulla. Vinkkejä siihen saat täältä.

Lokakuu: Opettele uusi taito

Loppuvuoden häämöttäessä olet saattanut hyvinkin saavuttaa maaliskuussa tekemäsi liikuntatavoitteen. Sen kunniaksi syksyllä panostetaan henkisiin taitoihin. Opettele tässä kuussa esimerkiksi tulevaisuuden kansalaistaito eli koodaamisen alkeet.

Marraskuu: Hikoile kunnolla

Kylmyyden keskellä kroppa mielii lämpöä. Jos etelän auringon alle karkaaminen ei ole mahdollista, kokeile hikoiluttavia liikuntalajeja. Lempeä saunajooga toimii hyvänä palautuksena ja intensiivinen spinningtunti tehokkaana treeninä.

Joulukuu: Anna takaisin

Elämä ei ole pelkkää omaan napaan tuijottelua, vaikka omasta hyvinvoinnista kannattaakin pitää huolta. Joulukuun kunniaksi jaa hyvää myös ympärillesi. Miten olisi lahjoitus valitsemaasi hyväntekeväisyyskohteeseen? Inspiraatiota siihen saat täältä.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.