Sport
Ikimuistoisempia reissuja pariskunta on tehnyt Åressa. Kuva: Marjaana Malkamäki
Ikimuistoisempia reissuja pariskunta on tehnyt Åressa. Kuva: Marjaana Malkamäki

Annin ja Laurin kodin takkahuoneessa on säilössä 12 pyörää – takassa tietenkin pyöränkumeja.

Kauppareissulta piti alun perin hakea maitoa. Matkalla Anni ja Lauri Vuohensilta eksyivät urheiluliikkeeseen ja Lauri poistui 800 euron cyclocross-tarjouspyörän kanssa.

Anni ei ostosta hätkähtänyt: kerran hän kulutti itse opintotukensa pyörään ja joutui elämään yli kuukauden Laurin rahoilla.

– Moni pyöräilevä mies on ollut Laurille kateellinen, koska minäkin olen lajissa niin inessä. Meidän ei ikinä tarvitse selitellä toisillemme, miksi tämäkin pyörä pitää hankkia, Anni sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteiset pyörälenkit tulivat nopeasti kuvioihin, kun Anni ja Lauri tapasivat noin kuusi vuotta sitten. Laurin innostamana Anni vaihtoi peruspyörän järeämpiin ajokkeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensin kumpikin osti maastopyörät, seuraavaksi täysjoustopyörät, maantiepyörät, kaupunkipyörät, läskipyörät, alamäkipyörät ja viimeisenä cyclocrossit. Yhteisen kodin takkahuoneessa on säilössä 12 pyörää, takassa pyöränkumeja.

– Joillain pariskunnilla on samanlaiset tuulipuvut. Meillä on samanlaiset pyörät.

Arki muuttuu, pyöräily ei

Reilu vuosi sitten Laurin ja Annin elämä mullistui, kun Laurin Youtube-kanava Hydraulic Press Channel nousi kansainväliseksi megahitiksi. Pari jätti vanhat työt ja opinnot, sillä yli miljoonan tilaajan kanava työllistää täysipäiväisesti.

Yrittäjyys on epäsäännöllisen hektistä, joten liikunnalle pitää raivata aikaa. Pyörän päälle ehtii yhä 2–4 kertaa viikossa. Televisiosta pari luopui, sillä sitä ei tullut ikinä katseltua.

– Siinä ajassa, jonka moni katsoo telkkaria, ehtii aika paljon. Usein puuhaamme aamusta iltaan jotain: ensin töitä, sitten pyöräilyä ja lopuksi salille, Lauri sanoo.

Yhteislenkit Anni ja Lauri ajavat rennosti, maastossakin käy jatkuva juttelu. Maantiellä Lauri ajaa edellä ja ottaa tuulen vastuksen, niin perässä tulevalla on kevyempää. Jos keli on karmea ja motivaatio hipoo nollaa, voi lähteä esimerkiksi ostamaan lähikaupasta kissanruokaa.

Haastetta tuo Annin matala paastoverensokeri. Jos hän ei ole muistanut tankata, se näkyy ja kuuluu.

– Välillä saatamme ajaa maastossa pitkää ylämäkeä vastatuuleen ja Anni huutaa, että älä puhu mulle!

Valtaosa kilometreistä taittuu sovussa. Kerran maantiepyörät matkasivat autossa hääreissulle Savoon. Kuusamossa pääsi ajelemaan läskipyörillä pitkin lumikenkäreittejä, Lanzaroten-lomalla hiekalla.

– Ei ole mitään parempaa kuin kesäilta, hienot maastot ja pyörä alla, Anni sanoo.

Pohjimmiltaan nössö

Annin ja Laurin pyöräilyvuoden kohokohtia ovat Ruotsin-reissut Åreen. Rinteessä voi ajaa alamäkeen 20 minuuttia keskeytyksettä.

– Alamäkiajo on niin vaativaa, että siinä pääsee flow-tilaan. Jälkeenpäin sormet ovat ihan hajalla ohjaustangon puristamisesta ja joka lihakseen sattuu. Silti viikon päästä jompikumpi kysyy, koska mennään taas, Lauri sanoo.

Isoilta haavereilta Lauri ja Anni ovat säästyneet. Tosin kerran Anni kaatui maastopyörällä korkean mäen huipulla ja kieri pää edellä ojanpohjaan.

– Aina kun ajamme saman mäen ohi, Lauri muistaa muistuttaa.

Nykyään silmä on kehittynyt huomaamaan, mistä voi ajaa. Taito kaatua oikein on osa hyvää tekniikkaa.

– Vaikka minulla on aina ollut miehiset harrastukset, kuten voimanosto ja thainyrkkeily, olen pohjimmiltani nössö. Laurin kanssa olen joutunut menemään vaikeisiin paikkoihin. Muuten en olisi kehittynyt, Anni pohtii.

Tärkeintä on nautinto

Anni sai hurahduksesta myös päähänpiston. Mitä jos järjestäisi oman 24 tunnin pyöräilytapahtuman – juhannuksena, moottoripyöräradalla? Ensimmäisenä järjestämisvuotena 2014 lämpötila laski yöllä kolmeen, mutta osallistujia tuli silti kymmeniä.

– Se oli onnistuminen itsellekin. En ollut kauheasti pyöräillyt sinä kesänä, mutta ajoin 270 kilometriä noin 9 tuntiin, Lauri muistelee.

Pyörän päällä pari ei koskaan mieti, millainen lenkki pitäisi ajaa, jotta tulisi nopeammaksi. Syke- ja matkamittarit saavat jäädä kotiin.

– Meille pyöräily on puhtaasti kunnon ylläpitoa ja nauttimista. Verenmaku suussa pyöräily ei sovi siihen asenteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla