Sport
Sivulankku vahvistaa myös unohdettua nelikulmaista lannelihasta, joka voi olla ikävien selkäjumien taustalla. Personal trainer Joosua Visuri näyttää mallia. Kuva: <span class="photographer">Ninna Lindström</span>
Sivulankku vahvistaa myös unohdettua nelikulmaista lannelihasta, joka voi olla ikävien selkäjumien taustalla. Personal trainer Joosua Visuri näyttää mallia. Kuva: Ninna Lindström

Sivulankku kertoo syvien lihasten hallinnasta ja voi helpottaa jopa selkäkipuja. Ota sekuntikello käteen ja testaa, pysytkö asennossa riittävän kauan.

Sivulankku, tuo kamalan ihana liike, jota moni välttelee – vaikkei ehkä kannattaisi. Sivulankku on nimittäin keskivartalon kuningasliikkeitä, joka kertoo sekä elintärkeiden syvien lihasten hallinnasta että tasapainosta.

Lähes jokainen meistä on vähän epäsymmetrinen. Vahvat lihakset tekevät heikompienkin työt ja väkevöityvät entisestään. Siitä seuraa puolieroja, jotka voivat johtaa kipuihin ja pahimmillaan vammoihin.

– Hyvä keskivartalon hallinta auttaa myös välttämään selkäkivut. Pienikin määrä treeniä on avuksi, kun sen tekee huolella, kertoo personal trainer Joosua Visuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perinteinen lankku, jossa kasvot ovat kohti lattiaa ja molemmat kädet maassa, ei ole siinä mielessä paras testiliike: siinä pääset nojailemaan vahvemman puolen varassa. Sivulankussa sen sijaan testaat molemmat puolet erikseen, joten pääset tarkemmin jyvälle puolieroista.  Samalla sivulankku vahvistaa unohdettua ja usein heikoksi jäävää nelikulmaista lannelihasta, joka voi olla ikävien selkäjumien taustalla. 

Raaka maksimivoima ei riitä, vaan coresta pitää löytyä myös kestävyyttä. Karkeasti ottaen puhtaassa sivulankussa pitäisi pystyä pysymään noin 60 sekuntia per puoli. Jos taas toinen puoli sujuu kevyesti ja toisessa tärisyttää heti, on syytä ottaa puolieroja tasapainottavia treeniä ohjelmaan. 

Laita sekuntikello käyntiin ja laske, kauanko pysyt sivulankussa per puoli. Katso lopusta tulokset!

1. Asetu sivuttain vasemman kämmenen ja jalkaterän sivun varaan. Voit pitää käden lanteilla tai nostaa sen kohti kattoa. Paino on koko kämmenellä ja jalkaterän sivulla. Jalat ovat päällekkäin. 

2. Pidä keskivartalon lihakset aktiivisina, selkä ei ole notkolla eikä pyöreänä. Pää ja niska ovat suorana vartalon jatkeena. 

3. Pidä asento. Laita kello käyntiin ja ota aikaa.

4. Pidä pieni tauko ja testaa toinen puoli. 

Tulokset: 

15 sekuntia tai vähemmän = aloittelija

30 sekuntia = kohtalainen

60 sekuntia = hyvä 

2 minuuttia = erinomainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla