Treenit kannattaa pitää vaihtelevina, niin kyllästyminen pysyy loitolla. Kuva: Shutterstock
Treenit kannattaa pitää vaihtelevina, niin kyllästyminen pysyy loitolla. Kuva: Shutterstock

HIIT-treeni on tehokasta, muttei pakollista, kertovat tuoreet tutkimustulokset.

Treenigurut Jutta Gustafsberg sekä Jenni Levävaara piiskaavat tv-ohjelmien pullukoita rankoilla HIIT-treeneillä. Tuloksia syntyy, hiki lentää ja kasvot vääntyvät tuskaisiin irvistyksiin.

Korkeatehoinen intervallitreeni saattaa tuntua kidutukselta, mutta tutkimuksetkin todistavat, että sen avulla rasva palaa tehokkaasti ja jo lyhyt treeni tuo terveyshyötyjä. Vartin HIIT-rutistus on helppo mahduttaa kiireiseenkin päivään.

Rääkki ei kuitenkaan ole kaikkien juttu. Shape-lehti uutisoi kanadalaistutkimuksesta, jossa HIIT-treenin tehoa verrattiin pitkäkestoiseen, matalampitehoiseen kuntoiluun. Tutkimuksessa verrattiin, miten treenin kesto ja intensiteetti vaikuttavat keskivartalolihavuuteen ja glukoosin sietokykyyn.

Ylipainoiset koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toisen treenit olivat lyhyitä ja tehokkaita, toisen pidempiä ja kevyempiä. Yllättävää kyllä, molemmissa ryhmissä kaloreita paloi saman verran, ja myös sisäelinrasva väheni kummallakin menetelmällä yhtä paljon.

HIIT-ryhmä kuitenkin hyötyi treenistään enemmän, kun vertailtiin verensokeria. Sen vuoksi intervallitreeni saattaa olla matalatehoista treeniä tehokkaampi tapa hoitaa diabetesta.

Tutkimus koskee vain ylipainoisia, joille liikunnan lisääminen tai aloittaminen on lähes vääjäämättä hyväksi. Normaalipainoistenkin kannattaa kuitenkin muistaa, että kunto-ohjelma on hyvä pitää monipuolisena – aina ei ole pakko huhkia aivan täysillä.

Lue myös:

Vain 15 minuuttia aikaa? Näin teet tehokkaan treenin

12 väitettä pikatreenistä – hallitsetko HIIT-faktat?

Vain seitsemän minuuttia riittää! Tämä pikajumppa korvaa tunnin puurtamisen