Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Twerkistä tuli kaksi ja puoli vuotta sitten kokopäivätyö Tia-Maria Sokalle. Kuva: Samuli Salo
Twerkistä tuli kaksi ja puoli vuotta sitten kokopäivätyö Tia-Maria Sokalle. Kuva: Samuli Salo

Miten tässä näin kävi, että kankealanteiset suomalaiset ovat ottaneet provosoivan twerk-tanssin omakseen? Lähdimme selvittämään.

Ulkona on tammikuinen, sohjoinen, pimeä maanantai-ilta. Sisällä tanssisalissa yli 80 suomalaista naista – valtaosa verkkosukkahousuihin ja sortseihin pukeutuneina – heiluttaa pyllyjään suurin piirtein tahdissa, ja kaiuttimissa Beyoncé laulaa: ”Who run the world? GIRLS!”

Olen saapunut Suomen ensimmäisen twerk-tanssikoulun alkeistunnille. 

Twerkistä, eli takapuolen ja lantion liikutteluun perustuvasta tanssista, on tullut hittilaji. Lajin suomalaisen pioneerin Tia-Maria Sokan perustamassa Tinze Twerk Studiossa twerkin alkeiskurssi myytiin loppuun kuudessa tunnissa, ja pyllyt pyörivät aktiivisesti muissakin tanssikouluissa ympäri maata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Provosoivana pidetystä twerkistä on pikkuhiljaa tulossa salonkikelpoinen valtavirran harrastus. Ainakin pääkaupungin urheilukaupoissa on jo totuttu polvisuojien ostajiin, jotka etsivät suojia nimenomaan twerk-käyttöön. Ennen twerkin alkeiskurssin alkua osa kaupoista oli jopa myynyt tanssiin sopivan polvisuojat loppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuulipukukansa twerkkaa

Twerkin juuret ovat Afrikassa. Länsimaissa twerkistä innostuttiin ensimmäisen kerran 1990-luvulla Yhdysvalloissa, ja vuonna 2013 twerk nousi uuteen suosioon Miley Cyrusin myötä. Laji on kehittynyt pelkästä pyllynheiluttelusta omaksi tanssilajikseen, jonka koreografioissa erilaiset lantionkäyttötekniikat ovat pääroolissa.

Kaikkialla länsimaissa twerkistä ei kuitenkaan ole tullut samanlaista hittiä kuin Suomessa. Meillä suomalaisilla on tapana soimata itseämme kankealanteisiksi, estoisiksi ja epänaisellisiksi. Miten siis on mahdollista, että juuri suomalaisnaiset hyllyttävät pyllyjään muita eurooppalaisia innokkaammin?

Tia-Maria Sokalla, joka tunnetaan twerkin parissa paremmin Tinzenä, on tähän vastaus. Tai no, suurelta osin Tinze on itse se vastaus. 

Hän alkoi opettaa ja mainostaa twerkkiä ympäri Suomea neljä vuotta sitten. Instagram on todella laulanut, kun Tinze on tehnyt lajia tunnetuksi. Hänestä on tullut lajin kasvot Suomessa.

– Alkuun oli paljon epäilyksiä tästä lajista. Nykyään on saatavilla videoita, olen antanut tosi paljon haastatteluita ja puskaradio toimii – ihmiset kertovat toisilleen, että twerk on energistä ja tosi voimaannuttavaa, Tinze sanoo. 

Verkkosukkikset jalkaan

Niin, tosiaan. Tia-Maria Sokan mukaan pyllyn liikutteluun perustuva tanssi on nimenomaan voimaannuttavaa. 

Siltä tanssitunnilla myös tuntuu. Tekniikkaopetuksen ja koreografian harjoittelun lomassa nauretaan, treenataan itsevarmaa kävelyä ja kuunnellaan Tinzen välispiikkejä siitä, miten twerk-tunnilla jokainen saa olla oma itsensä, hyödyntää omia vahvuuksiaan ja pukeutua miten haluaa.

– Tuntuipa hyvältä kuulla tuo, yksi oppilaista huokaa ystävälleen Tinzen puhuttua siitä, kuinka kaiken kokoiset takapuolet sopivat twerkkiin. 

Tinze uskoo, että hyvinvoinnin ja kehopositiivisuuden trendikkyys on yksi osa twerkin suosiota. Hän haluaa korostaa tunneillaan paitsi oikeaoppista ja turvallista tanssitekniikkaa, myös naisenergiaa ja positiivista asennetta.

– Twerkissä saat pukeutua sellaisiin vaatteisiin, joihin et ehkä arkisin pukeudu. Huomaan, että oppilaille tulee siitä hyvä fiilis, ja he tuntevat itsensä kauniiksi tunneilla, hän sanoo.

Kun verkkosukkahousuja alkoi vuosi sitten näkyä katumuodissa, Tinze laittoi verkkosukkikset tanssitunnille. Nyt iso osa maanantai-illan alkeistuntilaisistakin on sonnustautunut verkkosukkahousuihin ja sortseihin. Sali on täynnä talvikalpeita reisiä, treenistä hikisiä niskoja ja melkein itsevarmoja hymyjä. 


Ennakkoluuloja riittää

Suomen lisäksi twerk on tällä hetkellä iso juttu myös Venäjällä. Itänaapurissa on Tinzen mukaan valtavasti twerkin opettajia ja oppilaita. 

Muualla Euroopassa twerk ei ole ottanut samassa määrin tulta alleen. Ympäri mannerta twerk-workshopeja pitävä Tinze kertoo, että suomalainen vapaamielisyys on mahdollistanut täkäläisen twerk-buumin.

Esimerkiksi Puolassa, jossa Tinze oli hiljattain opettamassa, twerk on harvojen harrastus.

– Yksi syy on se, että Puola on konservatiivinen maa. Siellä twerk ei nouse mediaan. 

Italiassa opettaessaan Tinze kuuli, että kaikkien oppilaiden poikaystävät eivät olleet innoissaan rakkaidensa twerk-harrastuksesta. 

Vaikka twerk on Suomessa saanut paljon medianäkyvyyttä, eikä pyllynheiluttelusta jakseta lietsoa kovin suurta moraalipaniikkia, ennakkoluuloja riittää täälläkin. Tinze saa edelleen säännöllisesti vihapostia. 

– Kaikki asiat eivät voi miellyttää kaikkia. Tiedän, että oppilaani ja perheeni tykkäävät tekemisistäni, hän sanoo. 

Oman elämänsä Beyoncé

Epäilijoille Tinzellä on tapana sanoa, että tulkaa testaamaan, niin tiedätte. Kokeilematta on vaikea ymmärtää, miten hauskaa, vaikeaa ja fyysisesti raskasta takapuolen hytkyttäminen juuri oikealla tekniikalla on. 

Silti, mikä twerkissä oikein vetoaa? Tinze puhuu yhteisöllisyydestä ja uuden oppimisen koukuttavuudesta, mutta hauskoja treenikavereita ja fyysistä haastetta riittää useimmissa muissakin harrastuksissa

Twerk-tunnin jälkeen mietin hikeä pyyhkien, että omituista kyllä, pyllynpyörityksessä on jotakin hyvin puhuttelevaa. Arjessani ei ole yhtään liikaa tilanteita, joissa voin vesiselvänäkin täysin vapautuneesti bailata karibialaisten rytmien tahdissa ja tuntea olevani yksi 80:stä seksikkäästä Beyoncésta.

Jos verkkosukkahousut tekevät tästä kokemuksesta vielä paremman, lähden seuraavaksi ostamaan niitä. 

Vierailija

Oot ihan oikeessa. Mut miks sä sit sanot et "ei ole tarpeeksi hyvää persettä tuohon"? Vaikee laihtuu jos ei liiku.

Pitääks eka laihtua kotona piilossa ennen kuin voi lähteä vaikka salille tai tanssitunnille? Ei tuolla twerktunneilla ole mitään ulkopuolista yleisöä jota pitäis miellyttää, siellä käydään tanssimassa koska se on kivaa ja siinä saa hyvän treenin tehtyä. Sitä yritin tässä sanoa, että kaikilla pyllyillä voi twerkata. En mä ylistä tai kannusta ylipainoon, eikä kehopositiivisuuskaan sitä tarkoita. Kiitos ja aamen, voimia sulle erilaisten kehojen sietämiseen!<3 Jos haukkuminen tekis ihmisistä laihoja ni ylipainoisia ei oliskaan.

Vierailija

Jos sä LM nyt yhtään luit tota artikkelia, niin siinä korostettiin miten rankkaa liikuntaa toi on. Sit sä tuut siihen sanomaan että "harvalla on hyvä perse tohon". Eli pitää valita harrastus siis sen mukaan millanen keho on? Jos on ylimäärästä takamuksessa ni sit ei voi harrastaa liikuntaa joka osuu just sinne? Ikävää, jos sä katot salillakin että voi kun tuo on niin lihava, olis jäänyt kotiin koska minua nyt häiritsee sen läskit. Paljon puhuttu kehopositiivisuus on just sitä, että ei lytättäis ja rajotettais ihmisten elämää ja liikkumista ja näkymistä sen mukaan millanen keho on. Tommoset kommentit mitä säkin laitoit voi olla tosi vahingollisia. Nytkin joku pyöreämpi typy voi ajatella ettei voi lähtee edes tanssitunnille, ja jää sit ahdistuksissaan syömään jätskii himaan. Sekö ois susta hyvä? Ole jooko vähän kiltimpi ihminen, äläkä osaltasi yritä mahduttaa kaikkia naisia yhteen kauneusmuottiin ja tuota paskempaa oloa niille, jotka siihen ei mahdu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla