Sport
Treenaa vahvat ja kiinteät pakarat kotona! Oona Tolppasen teholiikkeet herättävät myös syvät pakaralihakset.

Hei istumatyöläinen! Aika herättää uinuvat pakaralihakset neljän liikkeen kotitreenillä. 

Vaikka huhkisit tunnollisesti kuntosalilla, on aika todennäköistä, että yksi lihasryhmä jää turhan vähälle huomiolle. Pakarat ovat monen suomalaisen heikkous, sillä ne laiskistuvat istumatyöstä.

Heikoista pakaroista maksaa koko kroppa. Jos selässä, polvissa tai lonkissa on ongelmaa ja ryhti on heikko, se vihjaa, että on aika ottaa pakaralihaksia aktivoiva treeni ohjelmaan. 

– Kehon takaosan lihakset eli takaketju on monella etupuolta heikompi. Pakaratreeni kannattaa, jotta lihastasapaino säilyy. Silloin säästyt vammoilta, liikunnanohjaaja, hyvinvointibloggaaja Oona Tolppanen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleinen ilmiö on, että pakarat lintsaavat ja reidet tekevät kaiken työn. Siksi pakaroita kannattaa treenata erikseen.

Vahvat pakarat suojaavat selkäkivuilta, samoin polvien ja lonkan ongelmilta, sillä ne auttavat pitämään lantion vakaana. Ne tukevat myös ylvästä ryhtiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka esimerkiksi kyykkääminen ja juoksu rasittavat pakaraa, niitä kannattaa myös treenata erikseen. Yleinen ilmiö on, että pakarat lintsaavat ja reidet tekevät kaiken työn. Pakaraliikkeitä kannattaa tehdä ainakin aluksi omalla kehonpainolla, niin opit löytämään oikeat lihakset – myös tärkeät syvät pakaralihakset.

– Pakarat ovat iso lihasryhmä, eli niitä kannattaa treenata monesta eri suunnasta. Askelkyykyt, kyykyt, potkut ja lantionnostot toimivat hyvin, Tolppanen vinkkaa.

Saat kotitreeniin lisähaastetta, kun hyödynnät esimerkiksi portaita tai sohvaa. Tämä Oona Tolppasen neljän liikkeen treeni vie vain 10 minuuttia.

Tee noin 10–20 toistoa per puoli ja tee liikkeet putkeen. Tee 1–3 kierrosta, ja koko treeni 1–3 kertaa viikossa. Pidä keskivartalo tiukkana ja selkä suorana. Tervetuloa kiinteät, pyöreät ja vahvat pakarat!

Katso Oona Tolppasen pakaratreeni yllä olevalta videolta.

1. Askelkyykky

Nosta vasen jalka sohvan tai muun korokkeen päälle, oikea jalka edessä niin, että polvikulma on noin 90 astetta. Laskeudu kyykkyyn suoralla selällä, polvi käy lähellä lattiaa. Pidä lantio suoraan eteenpäin, oikean jalan polvi varpaiden kanssa samassa linjassa. Varo, ettei oikean jalan polvi karkaa kauas varpaiden eteen. Nouse takaisin ylös, toista ja tee toinen puoli.

2. Lantionnosto

Asetu selinmakuulle, jalat korokkeen päällä noin lantionlevyisessä haarassa. Voit nostaa oikean jalan kohti kattoa, niin saat liikkeestä raskaamman. Lähde nostamaan lantiota kohti kattoa ja rullaa selkää nikama kerrallaan irti lattiasta. Jännitä yläasennossa pakaraa, palaa rauhallisesti takaisin. Toista ja tee toinen puoli. Jos et pysty pitämään lantiota suorana, tee helpompi versio eli molemmat jalkapohjat korokkeella.

3. Pakaratyöntö

Kyynärvarret ja polvet ovat lattiassa, polvet suoraan lantion alla ja käsivarret hartioiden alla. Työnnä oikeaa jalkaa koukussa kohti takaseinää. Tee työ pakaroilla ja kuvittele, että työnnät jalkapohjalla kattoa. Palauta, toista ja tee toinen puoli.

4. Askelkyykky taakse + potku

Seiso jalat noin lantionlevyisessä haarassa, ota vasemmalla jalalla askel taakse. Laskeudu askelkyykkyyn, polvi käy lähellä lattiaa. Ponnista sieltä ylös ja tuo polvea napakalla potkulla kohti rintaa vatsalihasten avulla. Tee työntö pakaralla. Palaa alkuun, toista ja tee toinen puoli. 

Testaa myös muut Oona Tolppasen 10 minuutin kotitreenit! Neljän liikkeen coretreenin löydät täältä ja lempeän HIIT-treenin täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla