Tohtisiko tällaiseen asentoon vääntäytyä? Ja vielä nakuna. Kuva: Shutterstock
Tohtisiko tällaiseen asentoon vääntäytyä? Ja vielä nakuna. Kuva: Shutterstock

Ensin nakujooga villitsi New Yorkin. Nyt se on levinnyt jo Lontooseen saakka. Mutta mistä siinä on kyse?

Kun lontoolainen bloggaaja Marianne Power suuntasi ensimmäisen kerran nakujoogatunnille, hän oli epäileväinen. Julkinen alastomuus oli aina ollut yksi hänen pahimmista painajaisistaan. Oman paljaan vartalon esitteleminen salilliselle muita nakuja ihmisiä tuntui melkein puistattavalta.

– Emmekä me ainoastaan ota vaatteitamme pois. Me taivutamme ja liikuttelemme itseämme mitä epämääräisimpiin asentoihin, Marianne kirjoittaa Daily Mailissa.

Vaikka ajatus pelotti, hän halusi silti kokeilla. Ihan vain siksi, että nakujooga on tämän hetken kuumin fitness-trendi Lontoossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New Yorkista ponnistanut joogamuoto on syntykaupungissaan jo ilmiö: Esimerkiksi näyttelijä Matthew McConaghey on vannoutunut nakujoogan fani. Lady Gaga on puolestaan hurahtanut alastonjoogaan niin, että sitä esitellään yhdellä hänen musiikkivideoistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eroon suojamuureista

Alastonjoogan idea on yksinkertainen: joogata alasti. Perinteiset alaspäin katsovat koirat ja aurinkotervehdykset ovat samoja kuin muillakin joogatunneilla. Tuntiin kuuluu myös paljon silmät kiinni paikallaan makaamista. Syvään hengittäminen ja hellävarainen venytteleminen ovat oleellinen osa tuntia.

Lajissa on kuitenkin kysymys muustakin kuin pelkästä kehonhallinnasta ja rentoutumisesta. Harrastajat ajattelevat, että vaatteet ovat ihmisille kuin suojamuuri, jolla yritetään piilottaa omaan vartaloon kohdistettu pelko ja viha.

– Meillä ihmisillä on valtavan suuria odotuksia siitä, miltä kehojemme pitäisi näyttää. Olemme epävarmoja ja tyytymättömiä itseemme. Käytämme valtavasti aikaa vartaloidemme kritisoimiseen ja piilottamiseen, vaikka meidän pitäisi rakastaa, kunnioittaa ja iloita siitä, mitä kehomme voivat meille tarjota, kuvailee Lontoon ensimmäisen nakujoogastudion perustaja Annette.

Toisin sanoen nakujoogassa yritetään oppia hyväksymään oma keho virheineen kaikkineen. Myös toisten vartaloiden kunnioittaminen on alasti joogaamisen yksi tärkeimmistä tavoitteista.

"Se on aika kaunista"

Marianne Powerin mielestä nakujooga onnistuu kadottamaan mielestä turhat itsekritiikin äänet. Kun vaatteet heitettiin lattialle tunnin aluksi, Mariannea kuitenkin jännitti. Himmeästi valaistussa ja lämpimässä studiohuoneessa oli kaikenlaisia ihmisiä: naisia ja miehiä jokaista mahdollista kokoa.

Marianne myöntää, että välillä ajatukset karkasivat siihen, mitä muut mahtavat ajatella. Marianne yritti olla katsomatta kummallakin puolella olevia miehiä ja vakuutteli itselleen, että huone on täynnä valaistuneita joogeja eikä pervoja.

Mariannen mukaan oman vartalon ongelmakohdat alkoivat unohtua Hämärässä valaistuksessa nopeasti. Jossain vaiheessa Marianne huomasi jopa pitävänsä vartalostaan, jota yleensä jaksaa haukkua.

Tunnin lopussa Mariannen oli vaikea uskoa, mitä hän juuri teki.

– Se on kuin unta, mutta ei mitenkään pahaa. Omituista, muttei huonoa. Itse asiassa se on aika kaunista, Marianne kuvailee.

Lue myös:

Kokeile näitä ennen kuin muut ehtivät – tässä ovat syksyn liikuntatrendit

Testasimme syksyn uutuustreenit

Joogako vaikeaa? Kylli Kukkin onnistuu aloittelijaltakin – katso videot

9 syytä, joiden vuoksi jooga parantaa seksielämää

Sisältö jatkuu mainoksen alla