Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Enää kuva Instagramiin, ja täydellinen plogging-lenkki on suoritettu! Kuva: iStock
Enää kuva Instagramiin, ja täydellinen plogging-lenkki on suoritettu! Kuva: iStock

Lenkkeilyllä ja roskien poimimisella on nyt uusi, yhteinen nimi: plogging. Voisiko trendiä soveltaa myös lumen alta paljastuviin koirankakkoihin?

Oi voi. Vaikuttaa siltä, että ruotsalaiset ovat taas onnistuneet brändäämään ja saamaan kansainväliseen levitykseen jotakin sellaista, mitä Suomessa on harrastettu iät ja ajat tekemättä asiasta mitään numeroa. 

Yhdysvaltalaismediat ovat nimittäin innostuneet uudesta ruotsalaisperäisestä kuntoiluvillityksestä, ploggingista. Plogging-termi on yhdistelmä englannin joggingia, lenkkeilyä, ja ruotsin plocka uppia, poimimista. Tässä harrastuksessa ei poimita marjoja vaan roskia, joita muut ihmiset ovat heittäneet teiden varsille.

”Plogging ei hyödytä vain ympäristöä, vaan on myös melkoisen hyväksi terveydelle”, Washington Post kirjoittaa aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

The Guardian raportoi ploggaajien jännittyvistä pohjelihaksista ja taidokkaista jalanojennuksista, jotka saavat harjoitusta heidän kerätessään roskia matkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Oksiin repeytyneiden muovipussien kurottelu on yksi ploggingin fyysisistä hyödyistä – eräänlaista intervallitreeniä”, lehti arvioi.

Cosmopolitan mainostaa, että ploggingiin voi osallistua ilman klubijäsenyyttä, eikä sääntöjä ole:

”Voit poimia yksittäisen tupakantumpin tai täyttää kokonaisen muovikassillisen.”


Instagram kiittää

Kuntoilun ja puhtaanapidon yhdistävä plogging kuulostaa erittäin suositeltavalta toiminnalta. Se on helppoa ja hyödyttää sekä roskia poimivaa hölkkäilijää että muita ihmisiä.

Lisäbonuksena on nyt vielä trendikkyys. Asiasanalla #plogging on julkaistu jo yli 3 000 Instagram-kuvaa. Monessa niistä kerätään muovipulloja, joita päätyy luontoon erityisesti sellaisissa maissa, joissa ei ole pullopanttijärjestelmää.

 

©© No bag no problem. Hiking this 6 miles to put it in a bin. #plogging #ploggers #plogga

A post shared by Plastic Pollution Solution © (@plastic_pollutionsolution) on

Plastic Pollution Solution -nimisen Instagram-käyttäjän plogging-kuvasta on tullut villityksen symboli. Kuvassa ahkera ploggaaja näyttää, miten roskia voi tunkea vaikka housunkauluksen alle, jos pussia ei satu mukaan.

Yksi ihmisryhmä on automaattisesti ploggaustrendin aallonharjalla: koiranomistajat. Kakkakikkareiden kerääminen ja niiden kanniskeleminen roskiksiin on tuttua karvaturrien kanssa lenkkeileville. 

Nyt on se aika vuodesta, kun kevät alkaa taas paljastaa talven kikkareita huolimattomien koiranomistajien jäljiltä. Ploggaamisesta innostunut koiratonkin voi siis ottaa konkreettisen kannan jokakeväiseen koirankakkakeskusteluun ja erikoistua poimimaan lenkkinsä varrelta koirien jätöksiä. Hyvät kakkapussit ovat tässä harrastuksessa pakollisia. 

Riskejä vai hyötyjä?

Kuten kaikesta, roskalenkkeilystäkin voi löytää huonoja puolia, jos tarpeeksi kovasti kaivaa. Cosmopolitan on haastatellut julkkisten personal trainer Dan Saladinoa, joka pelkää ympäristön puhdistamisen suurentavan lenkkeilijän vammariskiä.

– Kun kävelee niin, että toisella puolella on painoa, kehon toinen puoli tasapainottaa tilannetta. Se on ihan hyvä asia, jos säilyttää hyvän ryhdin ja vaihtelee puolia tasapuolisuuden säilyttämiseksi, Saladino toteaa Cosmopolitanissa.

– Painon kanssa juokseminen kuitenkin tuottaa enemmän riskejä kuin hyötyjä, hän tyrmää.

Jos tähtäimessä on sekä henkilökohtainen että ympäristön hyvinvointi, maltti on siis valttia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla