Sport
Fysioterapeutti Riikka Ilmivalta näyttää, miten etu- ja takalinjan herätys tehdään.
Fysioterapeutti Riikka Ilmivalta näyttää, miten etu- ja takalinjan herätys tehdään.

Dynaaminen venyttely voitelee lihaksia istumisen jälkeen. Se auttaa myös lämmittämään lihakset ennen treeniä ja nopeuttaa palautumista. 

Tuttu tilanne: lihakset jämähtivät jumiin ja vaikka kuinka venytät ja venytät, kireys ei vain hellitä. 

Ratkaisu: kokeile seuraavalla kerralla vaihtaa pitkät, staattiset venytykset dynaamiseen venyttelyyn. Se hyräyttää tehokkaasti käyntiin lihasten aineenvaihdunnan ja petraa samalla liikkuvuutta.

Dynaaminen venyttely on staattisen vastakohta, eli asennoissa pysytään jatkuvassa liikkeessä. Dynaaminen venyttely sopii myös muun liikunnan pariksi. Se lämmittää lihakset ennen harjoitusta ja vetreyttää ne treenin jälkeen. Palaudut nopeammin ja olet taas valmis seuraavaan harjoitukseen. Kun otat muutaman hyvin valitun dynaamisen venytyksen ohjelmaan, rasitusvammat ja jumit pysyvät poissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuvassa venyttelyssä on myös se hyvä puoli, että yhdellä liikkeellä saat venytettyä monta lihasta. Säästät siis selvää aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lihakset kaipaavat juuri nyt pikaista vetreytystä, testaa dynaaminen etu- ja takalinjan herätys. Se on oikea liikkeiden moniottelija, joka venyttää samaan aikaan kaikki istumatyöläisen kireät lihakset: lonkankoukistajat, takareidet, pakarat, pohkeet, selän ja rintakehän. Tuntuu taivaalliselta esimerkiksi silloin, jos on istunut pitkiä pätkiä. Liike hellii myös lihaksia ympäröivää faskiaa eli lihaskalvoja, jotka kaipaavat säännöllistä voitelua. 

Tee näin:

1. Ota oikealla jalalla pitkä askel taakse. Sisäänhengityksellä tiivistä vatsaa, käännä häntää koipien väliin ja purista pakarat piukaksi.

2. Kurkota käsillä kattoon ja käännä sormenpäät kohti takaseinää.

3. Uloshengityksellä siirrä painopiste takajalalle ja laske kädet alaselälle, kyynärpäät kohti taivasta. Työnnä takapuoli taakse ja tule etutaivutukseen vasemman jalan ylle. Työnnä istuinluita kohti taivasta ja koukista etujalan nilkkaa. Selkä on suorana.

4. Tee 10 rauhallista toistoa näin ja vaihda jalka.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla