Powergymissä ei käytetä levypainoja, mutta kahvakuula saattaa olla tarpeen. Kuva: Shutterstock
Powergymissä ei käytetä levypainoja, mutta kahvakuula saattaa olla tarpeen. Kuva: Shutterstock

Powergym-treenin luvataan harjoittavan nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja ketteryyttä. Testasimme pikahaasteen.

Suureen suosioon noussut crossfit on saanut kotimaisen haastajan. Voimisteluliiton kehittämä powergym-ryhmäliikunta eroaa crossfitista oikeastaan vain sillä tavalla, että powergymissä käytetään vähemmän välineitä. Vauhdikkuus, vaativuus ja aikaa vastaan kisaaminen ovat tuttuja crossfitista.

Powergym-tunnit on julkaistu vasta vuodenvaihteessa, ja kymmenisen Voimisteluliiton alaista seuraa on testannut niitä kevätkaudella. Mahdollisia syksyn tunteja odotellessa lajiin voi tutustua helpoiten kokeilemalla powergym-haastetta. 

Haasteessa tehdään seuraavat liikkeet mahdollisimman nopeasti, aikaa ottaen: 

 • 10 etunojapunnerrusta
 • 10 etuheilautusta kahvakuulalla
 • 10 metriä karhukävelyä
 • 10 burpeeta
 • 10 polvien nostoa tangosta roikkuen
 • 10 metriä rapukävelyä

Voimisteluliiton tiedotteen mukaan telinevoimistelun maailmanmestari Jani Tanskanen sai suoritettua haasteen aikaan 1:43. Tätähän on kokeiltava!

Entinen huippuvoimistelija näyttää mallia suoritustekniikoista. 

Vähemmän välineitä

Powergymiä kehittämässä ollut Voimisteluliiton projektipäällikkö Anna Takala kertoo, että laji on suunniteltu voimisteluseuroille, joiden tiloissa harvoin on crossfitistä tuttuja levypainoja ja muita välineitä. Osa tunneista on kokonaan välineettömiä. 

Haasteen suorittamiseen tarvitaan kuitenkin leuanvetotanko ja kahvakuula. Niinpä raahaan 12-kiloisen kahvakuulani lähimmälle ulkoliikuntapaikalle – se käy jo pienestä treenistä – mittaan nurmikolta kymmenen metrin matkan ja verryttelen hiukan toistelleen mielessäni liikkeiden suoritusjärjestystä. 

Voisiko mikään voima maailmassa saada minut raahattua kokonaiseksi tunniksi tällaiseen rääkkiin?

Punnerrukset ja kahvakuulat sujuvat kohtalaisen mukavasti, mutta juuri kun olen aikeissa karhukävellä eläimellisellä raivolla saadakseni mahdollisimman hyvän ajan, kurvaa eteeni kaupungin viherosaston auto. Nolostun ja keskeytän haasteen. 

Kun puistotyöntekijöiden haravointivuorot on jaettu, ja olen tasannut hengitykseni, aloitan alusta.

Karhu- ja rapukävely ovat mukavaa vaihtelua perinteisille lihaskuntoliikkeille, mutta burpee-sarja on täyttä tuskaa alusta loppuun. Joudun lintsaamaan punnerrusten syvyydestä ja hyppyni ovat kuin hidastetusta filmistä. Liikkeilläni on erittäin vähän yhteistä telinemestari Tanskasen kimmoisien pompahdusten kanssa. 

Saan ajaksi 2:04, ja tunnen tehneeni melkoisen treenin kahdessa minuutissa ja neljässä sekunnissa – ennen kuin hiki on edes ehtinyt kunnolla pintaan. Raahaan loppuverryttelyksi kahvakuulani takaisin kotiin. 


Voimaa ja nopeutta

Epäilen, voisiko mikään voima maailmassa saada minut raahattua kokonaiseksi tunniksi tällaiseen rääkkiin ja vielä maksamaan siitä, mutta haasteen treenaaminen jää kiinnostamaan. Jos olen nyt noin 20 sekunnin päässä entisen maailmanmestarin ajasta, mihin voisin päästä harjoittelemalla? 

Anna Takala kertoo, että powergym-tuntien on tarkoitus kohentaa nopeutta, voimaa, ketteryyttä ja liikkuvuutta. Haaste onkin mukavan monipuolinen. Sen suorittaminen vaatii kuitenkin jo valmiiksi aimo annoksen voimaa ja tekniikkaa. Kymmenen etunojapunnerrusta suorin vartaloin ja melkein heti perään burpeet, joissa toiset kymmenen punnerrusta yhdistyvät hyppyihin, ei ole mikään tuuriliikkujan taukojumppa.

Haasteen voi toki suorittaa omalla tasollaan ja esimerkiksi laskea polvet maahan punnertaessa. Kokeneemmille ja kilpailunhaluisemmille haasteessa on myös kilpailuluokka. Siinä karhu- ja rapukävelyä on kumpaakin 20 metriä ja muiden liikkeiden toistoja 20 kutakin. 

Tarkista suosittujen lihaskuntoliikkeiden tekniikat ennen kuin ryhdyt kisaamaan aikaa vastaan.

Liika on aina liikaa, myös urheilussa.

Liikunta kohentaa tutkitusti mielialaa. Parhaimmillaan liikuskelu voi jopa torjua masennusta ja edistää mielenterveyttä, kertoo suomalainen Käypä hoito -suositus. Liikunta voi tehota masennukseen jopa yhtä hyvin kuin terapia ja lääkehoito.

Mutta kuinka paljon liikuntaa on täydellinen määrä, jos haluaa edistää omaa mielenterveyttään? Pitäisikö jatkuvasti olla vetämässä triatloneja? Vai riittääkö perusjumppailu säännöllisen epäsäännöllisesti?

Tuore yhdysvaltalaistutkimus kallistuu jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tutkimuksen mukaan liikunnassa enemmän ei ole enemmän, vaan kohtuullinen määrä kohtuullisen rankkaa liikuntaa on pääkopalle paras.

Kolme synkkää päivää

Arvostetussa The Lancet Psychiatry -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin reippaasti yli miljoonaa amerikkalaista. Tutkimuksessa analysoitiin kyselyä, jossa tutkittavat vastasivat omia elintapojaan, liikkumistaan ja fyysistä sekä henkistä terveyttä koskeviin kysymyksiin. Kysely toistettiin kolmena vuonna 2010-luvun alkupuolella.

Kyselyssä kartoitettiin esimerkiksi sitä, kuinka paljon tutkittavat liikkuivat työaikojensa ulkopuolella. Kaikki tiedot suhteutettiin vastaajien taustaan. Tutkimuksessa otettiin siis huomioon esimerkiksi vastaajien ikä, sukupuoli, sosioekonominen tilanne, paino ja se, oliko vastaajalla ollut aiemmin masennusta.

Tutkijoiden mukaan keskivertopulliaisen kuukauteen mahtuu kolme päivää, jolloin mieli on maassa esimerkiksi stressin tai surun takia.


Kaverin kanssa paras

Aiempien tulosten valossa ei yllätä, että liikuntaa harrastavilla oli kuukausittain vähemmän huonoja päiviä verrattuna niihin, jotka eivät harrastaneet liikuntaa ensinkään. Liikunnan positiiviset vaikutukset havaittiin myös niillä, joilla oli joskus todettu masennus.

Mutta se saattaa hyvinkin yllättää, että urheilussa enemmän ei ole enemmän. Niillä tutkittavilla, jotka kertoivat liikkuvansa erityisen paljon, vähintään 24 kertaa kuukaudessa tai yli 90 minuuttia kerrallaan, oli huonompi mielenterveys kuin niillä, jotka eivät liikkuneet ollenkaan. Erityisen intohimoinen suhtautuminen liikuntaa voi tutkijoiden mukaan kieliä persoonallisuudesta, joka altistaa mielen sairauksille.

Liikunnan positiiviset vaikutukset havaittiin myös niillä, joilla oli joskus todettu masennus.

Tutkimuksen mukaan kohtuus siis kannattaa, myös liikunnassa. Ne tutkittavat, jotka liikkuivat 3–5 kertaa viikossa 30–60 minuuttia kerralla, oli vähiten synkkiä päiviä kuukaudessa.

Kaikista parasta liikuntaa mielenterveydelle vaikuttaisi olevan joukkuelajit, pyöräily ja lihaskuntoharjoittelu. Myös kevyellä liikuskelulla, kuten kotitöiden tekemisellä ja kävelyllä huomattiin hyviä vaikutuksia mielenterveyteen.

Joukkuelajit ovat tutkijoiden mukaan erityisen hyviä mielen kannalta, koska ne tuovat elämään sosiaalisia suhteita, jotka voivat itsessään parhaimmillaan torjua masennusta ja parantaa mielenterveyttä.

Kapua kanoottiin ja melo hartiajumit unohduksiin! Tämän mieltä hellivän lajin oppii kuka tahansa.

Aloitetaan tärkeimmästä: 30-kiloinen kanootti pitäisi saada veteen. Intiaanikanootti eli kanadalaiskanootti asetetaan pienen kuljetuskärryn päälle ja viedään rantaan. Kahdestaan kanootin jaksaisi kantaakin, mutta helpompi näin. Kanootti lasketaan veteen kylki edellä, ja kyytiin kavutaan kuin soutuveneeseen.

Sitten liikkeelle! Espoon Eskimot ry:n puheenjohtaja Leena Arpiainen tarkkailee kanootin peräpäässä asentoa ja liikkeitä. 

– Kun kyynärpäät pitää koko ajan suunnilleen samassa asennossa, meloja käyttää selän suuria lihaksia, ja kun mela on sopivan pituinen, ei hartioita tarvitse nostaa.

Melonnasta voi tehdä itselleen joko vapaa-ajan puuhan, hartiajumien helpottajan tai ihan kunnollisen liikuntaharrastuksen. Alkuun pääsee helposti: ei tarvitse kuin hypätä kanootin kyytiin ja opetella perusmelontatekniikka. 

Yksin harjoittelu on hankalaa. Myös tekniikka menee helposti vikaan. Kannattaakin treenata melontaa osaavan kaverin kanssa tai mennä kurssille. 

Helpointa on aloittaa kahden hengen intiaanikanootilla.

– Keulassa ei tarvitse kuin meloa eteenpäin. Perässä oleva ohjaa, Arpiainen sanoo.

Kaksikko on kätevä myös siksi, että tilaa on paljon ja kanootti on melko vakaa.

”Keulassa ei tarvitse kuin meloa eteenpäin. Perässä oleva ohjaa.”

Arpiaisen mukaan tavaraa voi ottaa mukaan ihan reippaasti. Myös asentoa on helppo vaihtaa, mikä lisää mukavuutta ja tasaa rasitusta. Liikuntaesteinen voi mennä kanoottiin pyörätuolin kanssa. Mukaan mahtuvat myös lapset tai koira.

– Polvillaan voi olla, mutta seisomaan ei saa nousta. Vaikka kanootti ei helposti kaadu, seisoessa voi käydä huonosti.

Jos sattuu kaatumaan, helpointa on uida kanootin kanssa rantaan. Kursseilla myös opetetaan, miten vedestä pääsee takaisin kanootin kyytiin.

Tällä reissulla pysytään onneksi kuivana. Alle tunnin treenailun aikana oikea ote ja asento alkavat löytyä. Sitten vain vauhdilla eteenpäin!

Kuin kauhoisi lusikalla hiekkaa

Leena Arpiainen neuvoo, miten aloittelija pääse kaksikkointiaanikanootin melonnassa alkuun.

 1. Tartu toisella kädellä melan päädyssä olevaan kahvaan ja toisella varteen lähellä lapaa. Mela upotetaan veteen mahdollisimman pystysuorassa. Koko lavan pitää mennä veden pinnan alle.

 2. Kun mela on vedessä, veto tehdään tasaisesti taaksepäin. Liikkeen tulee olla samansuuntainen veneen keskilinjan kanssa, ei kaarevaa reunaa pitkin. Siten mela liikkuu kanootin kanssa samassa linjassa eikä kanootti ala kääntyä.


   

 3. Kun mela on viety taakse, käsiä ei tarvitse nostaa ylös vaan melan voi tuoda poikittain syliin. Sen jälkeen mela viedään jälleen pystysuorasti veteen, ja liike alkaa alusta.

 4. Kun tekniikka on hallussa, sitä kanootin puolta, jolla meloo, ei pitäisi tarvita koko ajan vaihtaa. Kanootin saa helpoiten käännettyä, kun vetoliikkeessä ei melokaan keskilinjan suuntaisesti vaan poikittain kanootin kylkeä eli itseä kohti.