Powergymissä ei käytetä levypainoja, mutta kahvakuula saattaa olla tarpeen. Kuva: Shutterstock
Powergymissä ei käytetä levypainoja, mutta kahvakuula saattaa olla tarpeen. Kuva: Shutterstock

Powergym-treenin luvataan harjoittavan nopeutta, voimaa, liikkuvuutta ja ketteryyttä. Testasimme pikahaasteen.

Suureen suosioon noussut crossfit on saanut kotimaisen haastajan. Voimisteluliiton kehittämä powergym-ryhmäliikunta eroaa crossfitista oikeastaan vain sillä tavalla, että powergymissä käytetään vähemmän välineitä. Vauhdikkuus, vaativuus ja aikaa vastaan kisaaminen ovat tuttuja crossfitista.

Powergym-tunnit on julkaistu vasta vuodenvaihteessa, ja kymmenisen Voimisteluliiton alaista seuraa on testannut niitä kevätkaudella. Mahdollisia syksyn tunteja odotellessa lajiin voi tutustua helpoiten kokeilemalla powergym-haastetta. 

Haasteessa tehdään seuraavat liikkeet mahdollisimman nopeasti, aikaa ottaen: 

  • 10 etunojapunnerrusta
  • 10 etuheilautusta kahvakuulalla
  • 10 metriä karhukävelyä
  • 10 burpeeta
  • 10 polvien nostoa tangosta roikkuen
  • 10 metriä rapukävelyä

Voimisteluliiton tiedotteen mukaan telinevoimistelun maailmanmestari Jani Tanskanen sai suoritettua haasteen aikaan 1:43. Tätähän on kokeiltava!

Entinen huippuvoimistelija näyttää mallia suoritustekniikoista. 

Vähemmän välineitä

Powergymiä kehittämässä ollut Voimisteluliiton projektipäällikkö Anna Takala kertoo, että laji on suunniteltu voimisteluseuroille, joiden tiloissa harvoin on crossfitistä tuttuja levypainoja ja muita välineitä. Osa tunneista on kokonaan välineettömiä. 

Haasteen suorittamiseen tarvitaan kuitenkin leuanvetotanko ja kahvakuula. Niinpä raahaan 12-kiloisen kahvakuulani lähimmälle ulkoliikuntapaikalle – se käy jo pienestä treenistä – mittaan nurmikolta kymmenen metrin matkan ja verryttelen hiukan toistelleen mielessäni liikkeiden suoritusjärjestystä. 

Voisiko mikään voima maailmassa saada minut raahattua kokonaiseksi tunniksi tällaiseen rääkkiin?

Punnerrukset ja kahvakuulat sujuvat kohtalaisen mukavasti, mutta juuri kun olen aikeissa karhukävellä eläimellisellä raivolla saadakseni mahdollisimman hyvän ajan, kurvaa eteeni kaupungin viherosaston auto. Nolostun ja keskeytän haasteen. 

Kun puistotyöntekijöiden haravointivuorot on jaettu, ja olen tasannut hengitykseni, aloitan alusta.

Karhu- ja rapukävely ovat mukavaa vaihtelua perinteisille lihaskuntoliikkeille, mutta burpee-sarja on täyttä tuskaa alusta loppuun. Joudun lintsaamaan punnerrusten syvyydestä ja hyppyni ovat kuin hidastetusta filmistä. Liikkeilläni on erittäin vähän yhteistä telinemestari Tanskasen kimmoisien pompahdusten kanssa. 

Saan ajaksi 2:04, ja tunnen tehneeni melkoisen treenin kahdessa minuutissa ja neljässä sekunnissa – ennen kuin hiki on edes ehtinyt kunnolla pintaan. Raahaan loppuverryttelyksi kahvakuulani takaisin kotiin. 


Voimaa ja nopeutta

Epäilen, voisiko mikään voima maailmassa saada minut raahattua kokonaiseksi tunniksi tällaiseen rääkkiin ja vielä maksamaan siitä, mutta haasteen treenaaminen jää kiinnostamaan. Jos olen nyt noin 20 sekunnin päässä entisen maailmanmestarin ajasta, mihin voisin päästä harjoittelemalla? 

Anna Takala kertoo, että powergym-tuntien on tarkoitus kohentaa nopeutta, voimaa, ketteryyttä ja liikkuvuutta. Haaste onkin mukavan monipuolinen. Sen suorittaminen vaatii kuitenkin jo valmiiksi aimo annoksen voimaa ja tekniikkaa. Kymmenen etunojapunnerrusta suorin vartaloin ja melkein heti perään burpeet, joissa toiset kymmenen punnerrusta yhdistyvät hyppyihin, ei ole mikään tuuriliikkujan taukojumppa.

Haasteen voi toki suorittaa omalla tasollaan ja esimerkiksi laskea polvet maahan punnertaessa. Kokeneemmille ja kilpailunhaluisemmille haasteessa on myös kilpailuluokka. Siinä karhu- ja rapukävelyä on kumpaakin 20 metriä ja muiden liikkeiden toistoja 20 kutakin. 

Tarkista suosittujen lihaskuntoliikkeiden tekniikat ennen kuin ryhdyt kisaamaan aikaa vastaan.