Sport
Mitä karkkivärejä! Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Mitä karkkivärejä! Kuva: Mikko Hannula

Nerokkaat materiaalit ilahduttivat – ja come backin tehnyt klassikko.

1. Testin yllättäjä

Brooks Glyserin 16, 272 g, drop 10 mm, 180 e

Erityistä: Amerikkalainen Brooks on tehnyt paluun Suomen markkinoille. Glyserin-tossujen välipohjassa on uusi Dna Loft -teknologia, joka vaimentaa iskut tehokkaasti. Testin raskaimmat kengät.

Miltä tuntuu: Brooksit eivät olleet ehkä testauspatteriston kauneimmat kengät, mutta tässäpä jälleen asia, jota aina toitotan. Juoksukenkiä ei saa koskaan valita pelkän ulkonäön perusteella. Ainakin omaan jalkaani tuntuma hipoo lähes täydellisyyttä. Istuvuus on hyvä koko lestin osalta, ja saumaton päällinen mukautuu hyvin jalkaan. Pohja on joustava, mutta juoksuaskelta eteenpäin vievä. Näillä olisi voinut juosta lenkkejä vaikka kuinka pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kenelle: Joka juoksijan tossut. Soveltuvat erityisesti aloittelijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

2. Pikakiiturit

New Balance Fresh Foam Zante Pursuit, 173 g, drop 6 mm, 129 e

Erityistä: Erittäin kevyt ja hengittävä juoksukenkä.

Miltä tuntuu: Selvästi testin nopeimmat kengät. Päällinen mukautuu jalkaan hyvin, mutta on aavistuksen löysä ja antaa hieman periksi. Koko kengän mittainen Fresh Foam -välipohja on muotoiltu laserilla optimaaliseksi. Sen dataperusteiset kaiverrukset tehostavat iskunvaimennusta ja pitävät kengät vakaina ja tukevina. Tasainen pohja antoi yllättävän hyvän pitävyyden lumella ja hiekalla pohjan nystyräkuvioinnin takia.

Kenelle: Sopii mainiosti spurtteihin, vauhtitreeneihin ja tekniikkaharjoituksiin.

 

3. Klassikko

Asics Gel Nimbus 21 , 255 g, drop 13 mm, 180 e

Erityistä: Uuden mallin nanokuituselluloosa tekee pohjista Asicsen kaikkien aikojen kevyimmät.

Miltä tuntuu: Kenkien päällinen on jaguardimeshiä, johon on yhdistetty 3D-tulostettuja vahvistuksia. Ne muotoutuvat hienosti jalan liikkeisiin ja parantavat istuvuutta. Pohjalliset on valmistettu muotoillusta EVA-vaahtomuovista, ja vaimennuksen geeli on asetettu sinne, minne voimakkaimmat iskut kohdistuvat, kantapäähän ja jalan etuosaan. Kannan istuvuutta on parannettu, sillä aiemmissa malleissa se on alkanut helposti hangata. Hieman liian lyhyet nauhat.

Kenelle: Pitkille lenkeille. Turvallinen valinta aloittelijalle.

 

4. Istuu kuin sukka

Adidas Ultra Boost 19, 268 g, drop 10 mm, 199,95 e

Erityistä: Ikonisten Ultra Boostien mukavuuteen ja istuvuuteen vaikuttaa erityisesti saumaton ja täysin hengittävä Primeknit 360 -päällinen, joka istuu jalkaan kuin toinen iho.

Miltä tuntuu: Päällinen ikään kuin kietoo jalan verkkoonsa, ja tuntuma on napakka, minkä ansiosta jalka ei pääse liikkumaan enää niin paljon juostessa. Uutuutena 20 % enemmän Boost-pehmustetta kevyessä välipohjassa, joka tekee Boosteista todella responsiiviset. 3D-kanta istuu kuin nakutettu ja tuo tunteen vakaasta kengästä.

Kenelle: Jokapäiväiseen käyttöön monen tasoisille juoksijoille.

 

5. Monipuoliset

Saucony Kinvara 10, 190 g, drop 4 mm, 149 e

Erityistä: 10-vuotisjuhlavuoden erikoismallissa on uutuutena kolmesta vaahtokerroksesta koostuva Formfit-teknologia. Se tukee pohjaan rakennetun alustan avulla erilaisia jalkoja ja kuormituksia.

Miltä tuntuu: Älyttömän kevyt juoksukenkä, jonka ajattelisi sopivan enemmän vauhdikkaampiin treeneihin. Se ei ole kuitenkaan koko totuus. Kengät tarjoavat voimakasta iskunvaimennusta ja sopivat siten pidemmille lenkeille aina maratoniin asti. Testin pienin droppi, joka tuntuu hyvänä alustatuntumana. Kenkien sivuttaistuki on löysähkö. Lesti on melko leveä. Monipuolisuutensa vuoksi testin suosikkitossuja. Miinusta liian pitkistä nauhoista.

Kenelle: Aloittelijalle tai kokeneemmalle juoksijalle monipuoliseen käyttöön.

 

6. Mukava rullaus

On Running Cloudflow, 190 g, drop 6 mm, 149,95 e

Erityistä: Pohjan 18 Cloud-tyynyä on tehty kevyestä ZeroGravity EVA -materiaalista. Ne vaimentavat laskeutumista, luovat tukevan alustan ponnistukseen ja antavat räjähtävän lähdön.

Miltä tuntuu: Jos merkin kengät eivät ole vielä tutut, suosittelen kokeilemaan. Kevyet Cloudflowt saavat nimensä mukaisesti askeleen liitelemään. Pohjan putkimainen rakenne sekä rullaava vaikutus estävät voimakasta jalan töksäytystä maahan. Kengät ovat tuoneet avun monelle jalkavaivoista kärsivälle. Tossuissa on keskitytty pitkittäistuen lisäksi myös poikittaistukeen.

Kenelle: Erityisesti asvaltilla niin intervallitreeneihin kuin päivittäisiin juoksulenkkeihin.

 

Tossut testasi juoksuvalmentaja ja personal trainer Laura Enroth, juoksujalkaa.vaikuttajamedia.fi.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla