Kuvat
Johanna Jarva
Elina Saarenmaa aloitti padelin kymmenen vuotta sitten.
Elina Saarenmaa aloitti padelin kymmenen vuotta sitten.

Elina Saarenmaa, 35, rakastui padelissa pelin rentouteen ja sosiaalisuuteen. Hänen mukaansa laji on paljon helpompi aloittaa kuin tennis.

”Siitä on kymmenen vuotta, kun astuin ensimmäistä kertaa padel-kentälle. Harrastin tuolloin tennistä, ja ystäväni kutsui minut kokeilemaan lajia. En tiennyt yhtään, mitä odottaa. Laji vei mukanaan heti.

Padel on tenniksen ja squashin kaltainen pallopeli, mutta huomattavasti helpompi aloittaa. Tekniikka on paljon helpompi oppia kuin tenniksessä. Kenttää ympäröivät seinät, joiden kautta palloa voi myös lyödä. Padel-maila muistuttaa ennemmin jättimäistä pingismailaa kuin tennismailaa, koska siinä ei ole verkkoa, vaan umpinainen levy. Padel-pallo näyttää samalta kuin tennispallo. Pallorallit kestävät suhteellisen pitkään, ja aloittelijakin saa heti peliä aikaan. Syöttö lähtee alakautta ja padelissa suositaan alakierteisiä lyöntejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Padel on kasvattanut viime vuosina suosiotaan Suomessa.
Padel on kasvattanut viime vuosina suosiotaan Suomessa.

Helppouden lisäksi lajia leimaa sosiaalisuus, sillä sitä pelataan aina neljästään, kaksi paria toisiaan vastaan. Padel-yhteisö oli vuosikymmen sitten pieni ja tiivis. Keräännyimme usein kentän laidalle grillailemaan ja katsomaan pelejä. Meininki tuntui huomattavasti rennommalta kuin tenniksessä. Padelin pariin tuntuivat ajautuvan samanhenkiset tyypit, jotka halusivat myös pitää hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parasta padelissa on se, että lajin voi aloittaa aidosti kuka tahansa. Mitään lajitaustaa ei tarvitse olla. Pelin perusjutut oppii nopeasti, ja pelikavereita löytyy kaiken tasoisille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Padelissa ei ole kyse siitä, kuka lyö palloa kovimmin. Se on taktinen peli, joka vaatii ajattelua ja yhteistyökykyä.

Parin viime vuoden aikana lajista on tullut paljon suositumpi, ja sitä kautta myös pelin taso on noussut. Itse pelasin jossain vaiheessa jopa maajoukkueessa, mutta nykyisin tyydyn ihan vain harrastelemaan. Taitoni eivät enää riittäisi huipulle. Vaikka pelit ovatkin nykyään paljon kovatasoisempia, kentille ei ole onneksi ilmestynyt ryppyotsaisuutta. Grilli lämpiää myös kesä- ja kisapäivinä, ja jengi kokoontuu yhteen fiilistelemään.”

Klle

Padelia voi myös pelata kaksinpelinä, eli yksi vastaan yksi! Kaksin- ja nelinpeliin on kuitenkin omat kenttä sä ja nelinpelikenttiä on huomattavasti enemmän. Suomessa onnistuu kuitenkin myös kaksinpeli (Helsingin Viikinranta mainittakoon).

Sisältö jatkuu mainoksen alla