Sport
Personal trainer Anni Vallius näyttää tehokkaan kehonpainoliikkeen selälle. Kuva: <span class="photographer">Juha Salminen</span>
Personal trainer Anni Vallius näyttää tehokkaan kehonpainoliikkeen selälle. Kuva: Juha Salminen

Jos jumppaat säntillisesti, mutta ryhti on edelleen lysy tai jumit eivät kaikkoa, syy voi olla tavassa, jolla treenaat. 

Pyöräily, juoksu... ja tietenkin istuminen. Arki jumittaa selän, mutta ei juuri vahvista sitä. Seuraukset ovat tuttuja: selkä on jäykkä ja kipuilee, kroppa ei jaksa kannatella hyvää asentoa.

Jos jumppaat selkää säntillisesti, mutta ryhti on edelleen lysy tai jumit eivät kaikkoa niin millään, syy voi olla tavassa, jolla treenaat. Listasimme viisi yleistä virhettä ja ratkaisut niihin. Tervetuloa vahva ja notkea selkä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Treenaat vain vatsalihaksia

Moni muistaa lankuttaa coren vahvaksi vatsapuolelta mutta unohtaa, että selkäkin kuuluu pakettiin. Treenaa selkää suunnilleen yhtä paljon kuin vatsalihaksia, niin tasapaino säilyy. Muista myös kuuluisat syvät vatsalihakset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Venyttelet tai voimailet, muttet molempia

Usein selkä on sekä jäykkä että heikko, eikä pelkkä venyttely tai vahvistaminen riitä. Kun yhdistät molemmat, kivut helpottavat ja ryhti paranee. Samalla treenaat takareisiä, pakaroita ja hartioita.

Pelkillä lihaskuntoliikkeillä taas saa äkkiä itsensä vielä tiukempaan jumiin. Kun kruunaat ne parilla vetristävällä kiertoliikkeellä, saat samalla dynaamista venyttelyä ja käynnistät palautumisen.


3. ”No pain, no gain” -asenne

Selkätreenissä ei haeta äärirajoja, kun tavoitteena on vetreys. Tarkoitus on, että jumpan jälkeen fiilis on ryhdikäs ja vetreä. Huolehdi, että ehdit palautua: yksi tai kaksi lihaskuntotreeniä viikossa riittää jo. Lisää painoja liikkeisiin vasta, kun tekniikka on kunnossa. 

4. Et treenaa kokonaisvaltaisesti ylä- ja alaselkää

Parhaita alaselän vahvistajia ovat esimerkiksi maastaveto, hyvää huomenta ja selän ojennus. Yläselkä taas tykkää erilaisista veto- ja soutuliikkeistä. Yhdistele molempia, niin saat parhaat tulokset ja vältät lihasepätasapainon.

5. Unohdat eri liikesuunnat

Selkä janoaa taivutuksia joka suuntaan, jotta se pysyy joustavana. Venytä joka päivä rankaa neljään suuntaan: tee ainakin yksi kierto, eteen- ja taaksetaivutus ja kylkivenytys.

Kadonnut kävely

Kävely, kävely, kävely! Ei ole selkä jumissa kun päivittäin kävelee muutaman kilometrin (5-10) ei kestä kauaa ja selkä kiittää. Nykyihminen kävelee liian vähän kun kehomme on juuri kävelyyn ja juoksuun kehittynyt, esi-isämme kävelivät ennen joka päivä toistakymentä kilometriä ja keräilijät ja metsästäjät enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla