Sport
Älykello on opettanut Sarille myös palautumisen tärkeyden.
Älykello on opettanut Sarille myös palautumisen tärkeyden.

Kun lapset olivat pieniä, Sari ei liikkunut lainkaan. Teknologiafriikki hurahti sporttikelloon, jota ilman ei enää voisi elääkään.

Paremmassa kunnossa kuin kolmekymppisenä. Näin voisi todeta Sari Roosista, 52, joka saattaa juosta puolimaratonin mäkisessä maastossa tai pyöräillä Helsingistä Nuorgamiin ilman sen kummempaa valmistautumista.

Toisin oli vielä viisitoista vuotta sitten.

Sari sai esikoisensa 30-vuotiaana ja toisen lapsen seitsemän vuotta myöhemmin. Lasten ollessa pieniä hän kävi töissä ja opiskeli. Ruuhkavuosien keskellä tuntui, ettei ollut aikaa liikkua, vaikka se oli ollut olennainen osa elämää aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hyväksyin sen, ettei minulla ollut energiaa liikkua entiseen tapaan. Se oli tietoinen päätös, josta en potenut huonoa omaatuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Intensiivisimmän pikkulapsivaiheen jälkeen Sari päätti, että nyt on hänen aikansa. Juhlistaakseen uutta elämänvaihetta hän osti itselleen lahjaksi Suunnon älykellon.

– Olen teknologiafriikki, joka rakastaa numeroita ja dataa. Ajattelin, että kello saattaisi toimia hyvänä motivaattorina. Ja sitä se onkin.

Sitä Sari ei osannut ostohetkellä aavistaa, kuinka paljon neonvihreä killutin ranteessa lopulta vaikuttaisi hänen liikkumiseensa.

Minuus löytyi uudelleen

Sari on ammatiltaan sairaanhoitaja ja opettaja. Hänestä oli helppoa lukea ja hyödyntää kelloon tallentuvia tilastoja, jotka siirtyivät suoraan simppeliin kännykkäsovellukseen.

– Olen sellainen putkiaivo, että pystyn sulkemaan urheilusuorituksen aikana kivun ja väsymyksen pois. Sykemittari toimii minulla erityisesti jarruna, sillä pystyn säätelemään suoritustasoani sykkeen kautta.

Liikkumisen Sari aloitti sauvakävelylenkeillä, mutta kaipasi rankempaa hikiliikuntaa ja siirtyi pian juoksemiseen ja kuntosalijumppiin. Säännöllinen urheilu tuntui hyvältä, kuin olisi löytänyt äitiyteen hukkuneen minuutensa uudelleen.

Vuonna 2015 Sari kirjautui koneelleen Suunnon Movescount-yhteisösivustolle, jonka avulla hän pääsi hyödyntämään paremmin kellon tietoja.

– Tilastoja katsellessani aloin ymmärtää, että olen ikäisekseni hyvässä kunnossa. Siitä lähti ajatus osallistua kisoihin.

Sari juoksi Sappee Train Run -tapahtumassa 26 kilometriä maastossa. Maaliin päästessään hän vannoi, että se kisa jää viimeiseksi. Kuukautta myöhemmin hän oli jo juoksemassa puolimaratonia.

– Datan avulla näin, kuinka paljon liikuin ja millä sykealueilla. Kunnon kehitystä oli helppo seurata, vaikka esimerkiksi painoni pysyi ihan samoissa lukemissa.

Kello kulkee päivittäin ranteessa. Se on ollut mukana niin alppivaelluksella kuin 1 600 kilometrin pyöräreissullakin.

Erityisen tärkeä ominaisuus on kuukausikalenteri, josta näkee yhdellä silmäyksellä liikkumiskerrat ja lepopäivät.

– Tykkään urheilusta niin paljon, että homma voisi lähteä muuten käsistä. Kellon ja sovelluksen avulla pidän huolta myös palautumisesta. En voisi kuvitella elämääni ilman niitä.

Sari sanoo olevansa elämänsä kunnossa, sekä fyysisesti että henkisesti. Liikkuminen on henkireikä, ja kilpaileminen on tuonut hommaan kivan lisämausteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla