”Kun hioo haastavaa kokonaisuutta pikkurillin ojennusta myöden puhtaaksi, välillä huomaa humpsahtaneensa semmoiseen flow-tilaan, että liikuttuu”, Petra Kalliomaa kuvailee. Kuvat: Liisa takala
”Kun hioo haastavaa kokonaisuutta pikkurillin ojennusta myöden puhtaaksi, välillä huomaa humpsahtaneensa semmoiseen flow-tilaan, että liikuttuu”, Petra Kalliomaa kuvailee. Kuvat: Liisa takala

Petra Kalliomaa, 38, hurahti ilma-akrobatiaan muutama vuosi sitten, vaikka hän ei ollut pitkään aikaa treenannut mitään kunnollista. – En koskaan uskonut, että tämän ikäisenä, niistä lähtökohdista, voisin olla tässä pisteessä nyt, Petra sanoo.

Helsinkiläisen sirkuskoulun kellarissa on korkea sali. Radiotoimittaja Petra Kalliomaa, 38, kiipeää kahden sinisen kankaan varassa aivan katonrajaan, kietoo kankaita jaloillaan, kiertää ne selkänsä takaa ympäri ja kieppuu, kunnes tekee huikean pudotuksen alas.

Katsoja huokaisee helpotuksesta, kun Petran jalat tömähtävät paksulle harmaalle alastulopatjalle. Näky on kaunis ja vähän pelottava.

– Tämä on minun kirkkoni, Petra sanoo suorituksen jälkeen silmät loistaen.

Raikulielämän loppu

Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. Nykyistä, erittäin urheilullista elämää edelsi ”raikulielämä”, joka tuli tiensä päähän vuonna 2013. Petra oli silloin 33-vuotias.

Löytyi rakkaus, ja samoihin aikoihin myös alkoholinkäyttöön tuli stoppi.

”Minulla on puliakan sielu.”

– Elin sitä elämää oman kiintiöni – ja ehkä myös jonkun toisen kiintiön samalla. Kaikki nuoruuden maljat tuli nostettua, Petra sanoo ja nauraa.

– Minulla on puliakan sielu. Rakastin juoda skumppaa ja rakastin sitä maailman ihaninta kuplivaa nousuhumalaa.

Alkoholi aiheutti Petralle usein myös migreenin. Hän sai lääkäriltä vihjeen olla kokeeksi kuukauden verran ilman alkoholia – ja migreenit loppuivat.

– Tuli fiilis, että pitäisi löytää jotain, mistä saisi pään sekaisin, Petra nauraa.

Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. ”Tämä on kirkkoni”, Petra sanoo.
Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. ”Tämä on kirkkoni”, Petra sanoo.

Kova halu lentää

Petra oli jo lapsena kiinnostunut sirkusmaailmasta.

– Isäni väitti, että hän osaa lentää. Minäkin sitten treenasin sitä, mutten oppinut.

Sirkus kiinnosti edelleen ja Petra ajautui sirkuskoulu Pole4Fitin nettisivuille. Hän varasi reippaasti heti kaksi alkeistuntia peräkkäin, vaikka oli omien sanojensa mukaan nollakunnossa.

– En ollut pitkään aikaa treenannut mitään kunnollista. Jouduin sanomaan ensimmäisen tunnin jälkeen, etten enää pysty. Jäin vain istumaan ja katselemaan.

Halu päästä ”lentämään” oli kova. Ensimmäiset puoli vuotta joka paikkaan sattui, niin paljon, että itketti. Petra kuitenkin harjoitteli, ja kunto rupesi nousemaan.

– En koskaan uskonut, että tämän ikäisenä, niistä lähtökohdista, voisin olla tässä pisteessä nyt. Välillä tekee mieli halata omaa kehoa, koska se toimii niin hyvin ja venyy niin uskomattomiin suorituksiin.

”Järjestän mielelläni aikaa treenille. Kun treenaa paljon, myös nukkuu hyvin ja palautuu hyvin.”

Aluksi Petra treenasi pari kertaa viikossa, mutta nyt useamman tunnin treenikertoja tulee helposti kuusi. Maanantai on ainoa lepopäivä.

– Se on kehonhuoltopäivä, jolloin yritän keskittyä vaan venyttelyyn. Tiistaina ja keskiviikkona teen ilma-akrobatiaa, keskiviikkoisin rengastrapetsia, perjantaisin on taas venyttelyä ja kehonhuoltoa ja lauantaisin ja sunnuntaisin kankailla harjoittelua. Järjestän mielelläni aikaa treenille. Kun treenaa paljon, myös nukkuu hyvin ja palautuu hyvin.

Näin syön

”Minulla on nykyään loputon ruokahalu. Voin syödä ihan mitä vain, koska treenaan niin paljon. Millään salaatinpipertämisellä en pärjäisi.”

”Kotona on mies, joka on uskomaton kokki. En edes muista, milloin olisin tehnyt itse ruokaa. Mies tekee ihanaa kotiruokaa melko lailla vanhan kunnon lautasmallin mukaisesti ja käyttää myös kermaa ja voita. Hän pitää huolen, että syön tarpeeksi. ”

”Perjantaisin käydään Mäkkärissä, se on mun lemppari.”

”Olin ennen ihan äärimmäisen huono juomaan vettä, mutta sirkustelun myötä tuokin asia on muuttunut.”

”On ollut ihana huomata, miten keho vaatii ruokaa ja juomaa, kun sitä käyttää aktiivisesti. Välillä se vaatii myös suklaata – ja se on enemmän kuin okei.”