”Kun hioo haastavaa kokonaisuutta pikkurillin ojennusta myöden puhtaaksi, välillä huomaa humpsahtaneensa semmoiseen flow-tilaan, että liikuttuu”, Petra Kalliomaa kuvailee. Kuvat: Liisa takala
”Kun hioo haastavaa kokonaisuutta pikkurillin ojennusta myöden puhtaaksi, välillä huomaa humpsahtaneensa semmoiseen flow-tilaan, että liikuttuu”, Petra Kalliomaa kuvailee. Kuvat: Liisa takala

Petra Kalliomaa, 38, hurahti ilma-akrobatiaan muutama vuosi sitten, vaikka hän ei ollut pitkään aikaa treenannut mitään kunnollista. – En koskaan uskonut, että tämän ikäisenä, niistä lähtökohdista, voisin olla tässä pisteessä nyt, Petra sanoo.

Helsinkiläisen sirkuskoulun kellarissa on korkea sali. Radiotoimittaja Petra Kalliomaa, 38, kiipeää kahden sinisen kankaan varassa aivan katonrajaan, kietoo kankaita jaloillaan, kiertää ne selkänsä takaa ympäri ja kieppuu, kunnes tekee huikean pudotuksen alas.

Katsoja huokaisee helpotuksesta, kun Petran jalat tömähtävät paksulle harmaalle alastulopatjalle. Näky on kaunis ja vähän pelottava.

– Tämä on minun kirkkoni, Petra sanoo suorituksen jälkeen silmät loistaen.

Raikulielämän loppu

Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. Nykyistä, erittäin urheilullista elämää edelsi ”raikulielämä”, joka tuli tiensä päähän vuonna 2013. Petra oli silloin 33-vuotias.

Löytyi rakkaus, ja samoihin aikoihin myös alkoholinkäyttöön tuli stoppi.

”Minulla on puliakan sielu.”

– Elin sitä elämää oman kiintiöni – ja ehkä myös jonkun toisen kiintiön samalla. Kaikki nuoruuden maljat tuli nostettua, Petra sanoo ja nauraa.

– Minulla on puliakan sielu. Rakastin juoda skumppaa ja rakastin sitä maailman ihaninta kuplivaa nousuhumalaa.

Alkoholi aiheutti Petralle usein myös migreenin. Hän sai lääkäriltä vihjeen olla kokeeksi kuukauden verran ilman alkoholia – ja migreenit loppuivat.

– Tuli fiilis, että pitäisi löytää jotain, mistä saisi pään sekaisin, Petra nauraa.

Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. ”Tämä on kirkkoni”, Petra sanoo.
Petra hurahti ilma-akrobatiaan täysillä pari vuotta sitten. Sitä ennen hän ei juuri liikkunut. ”Tämä on kirkkoni”, Petra sanoo.

Kova halu lentää

Petra oli jo lapsena kiinnostunut sirkusmaailmasta.

– Isäni väitti, että hän osaa lentää. Minäkin sitten treenasin sitä, mutten oppinut.

Sirkus kiinnosti edelleen ja Petra ajautui sirkuskoulu Pole4Fitin nettisivuille. Hän varasi reippaasti heti kaksi alkeistuntia peräkkäin, vaikka oli omien sanojensa mukaan nollakunnossa.

– En ollut pitkään aikaa treenannut mitään kunnollista. Jouduin sanomaan ensimmäisen tunnin jälkeen, etten enää pysty. Jäin vain istumaan ja katselemaan.

Halu päästä ”lentämään” oli kova. Ensimmäiset puoli vuotta joka paikkaan sattui, niin paljon, että itketti. Petra kuitenkin harjoitteli, ja kunto rupesi nousemaan.

– En koskaan uskonut, että tämän ikäisenä, niistä lähtökohdista, voisin olla tässä pisteessä nyt. Välillä tekee mieli halata omaa kehoa, koska se toimii niin hyvin ja venyy niin uskomattomiin suorituksiin.

”Järjestän mielelläni aikaa treenille. Kun treenaa paljon, myös nukkuu hyvin ja palautuu hyvin.”

Aluksi Petra treenasi pari kertaa viikossa, mutta nyt useamman tunnin treenikertoja tulee helposti kuusi. Maanantai on ainoa lepopäivä.

– Se on kehonhuoltopäivä, jolloin yritän keskittyä vaan venyttelyyn. Tiistaina ja keskiviikkona teen ilma-akrobatiaa, keskiviikkoisin rengastrapetsia, perjantaisin on taas venyttelyä ja kehonhuoltoa ja lauantaisin ja sunnuntaisin kankailla harjoittelua. Järjestän mielelläni aikaa treenille. Kun treenaa paljon, myös nukkuu hyvin ja palautuu hyvin.

Näin syön

”Minulla on nykyään loputon ruokahalu. Voin syödä ihan mitä vain, koska treenaan niin paljon. Millään salaatinpipertämisellä en pärjäisi.”

”Kotona on mies, joka on uskomaton kokki. En edes muista, milloin olisin tehnyt itse ruokaa. Mies tekee ihanaa kotiruokaa melko lailla vanhan kunnon lautasmallin mukaisesti ja käyttää myös kermaa ja voita. Hän pitää huolen, että syön tarpeeksi. ”

”Perjantaisin käydään Mäkkärissä, se on mun lemppari.”

”Olin ennen ihan äärimmäisen huono juomaan vettä, mutta sirkustelun myötä tuokin asia on muuttunut.”

”On ollut ihana huomata, miten keho vaatii ruokaa ja juomaa, kun sitä käyttää aktiivisesti. Välillä se vaatii myös suklaata – ja se on enemmän kuin okei.”

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola