Sport
Testaa syväkyykky, johon yhdistät keskivartalon, pakaroiden ja reisien aktivoinnin.
Testaa syväkyykky, johon yhdistät keskivartalon, pakaroiden ja reisien aktivoinnin.

Tämä syväkyykyn muunnelma on loistoliike, jos tahdot vahvistaa keskivartaloa ja oppia kyykkäämään oikein.

Liikkujien yleisimpiä virheitä on turhan yksipuolinen keskivartalotreeni. Lankutus ja istumaannousu eivät riitä, jos tahdot monipuolisesti vahvan kehon.

Vielä yksittäisten lihasten voimaa tärkeämpää on, että ne toimivat saumattomasti yhdessä. Tätä yhteistyökykyä tarvitaan arjessa, mutta myös lähes kaikissa urheilulajeissa, joissa käytät koko kehoa: uinnista juoksun, kävelystä tanssiin. 

Jos istut paljon tai hinkkaat samoja treenejä viikosta toiseen, voi olla, että lihakset ovat laiskistuneet. Jos paikat ovat jumissa, lihakset eivät välttämättä aktivoidu oikein. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi monipuolisimmista liikkeistä ala- ja keskivartalon lihasten ominaisuuksien parantamiseen on kyykky. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Harva mieltää kyykyn lisäpainolla keskivartaloliikkeeksi, vaikka siinä vatsa- ja selkälihakset tekevät valtavasti enemmän töitä kuin monissa lattiaharjoitteissa, jotka mielletään selkälihasliikkeiksi, urheilufysioterapeutti, personal trainer Sampsa Kautto kertoo.

Miten omat ala- ja keskivartalon lihaksesi toimivat yhdessä? Testaa tätä pientä, mutta tehokasta syväkyykyn variaatiota, joka kertoo kehostasi paljon.

Liike alkaa syväkyykystä, mutta siihen yhdistetään ala- ja keskivartalon lihasten aktivointi. Se vaatii liikkuvuutta lonkilta ja selältä, mutta myös voimaa reisiltä, pakaroilta ja keskivartalolta. Jotta saat selän suoristettua, lihasten täytyy toimia sulavasti yhdessä. Koska liike on pieni, se ei onnistu, ellet osaa aktivoida juuri oikeita lihaksia. Fuskaamaan ei siis pääse. 

Liike on myös loistava valmistava harjoitus, jos haluat oppia kyykkäämään oikein. 

Tee näin: 

  • Asetu syväkyykkyyn. Selkä saa olla rentona ja pyöreänä, polvet osoittavat viistoon auki.
  • Jännitä sitten ala- ja keskivartalon lihaksia niin, että selkä suoristuu ja takapuoli nousee lattiasta, polvet tulevat lähelle 90 asteen kulmaa.
  • Huolehdi, että polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan.
  • Pidä 5 sekuntia ja palaa lähtöasentoon. Tee 5 x 5 sekunnin pito.
Sisältö jatkuu mainoksen alla