Hyvä terveys
Jos lantio on suorassa, syvät pakaralihakset toimivat ja tukevat lantiota riittävästi. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Jos lantio on suorassa, syvät pakaralihakset toimivat ja tukevat lantiota riittävästi. Kuva: Anna Huovinen

Hyvä lantionasento on tärkeää, jotta polvet ja nivelet pysyvät kunnossa. Ota kuminauha avuksi ja tee helppo, lihaksia vahvistava liike säännöllisesti. 

Jalkojen hyvinvoinnin kannalta on olennaista, että linjaus lantiosta jalkaterään on kunnossa. Tämä tarkoittaa, että lonkka, polvi ja nilkka linjautuvat samaan suuntaan vaikka kävellessä tai kyykistyessä.

Oikean linjauksen säilyminen vaatii lihasten tukea. Kipu polvessa voi johtua siitä, että pakaralihakset eivät jaksa pitää lantiota oikeassa asennossa ja polvi taipuu sisäänpäin.

– Myös erilaiset vammat kuten nyrjähtänyt nilkka tai vaivaisenluu voivat aiheuttaa koko jalkaan väärän linjauksen, mikä rasittaa niveliä ja voi aiheuttaa kipua, fysioterapeutti Anne Puranen huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ruutia etureisiin

Pakaralihasten heikkouden voi huomata esimerkiksi pitkillä kävelylenkeillä. Aluksi kävely sujuu hyvin, mutta kun lenkki etenee, pakaroita, ulkoreisiä ja lonkkien ”sivuja” alkaa särkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakaralihasten lisäksi on tärkeää huolehtia, että etu- ja takareidet sekä pohkeet pysyvät kunnossa. Heikot etureidet ovat esimerkiksi merkittävä riski polvikivulle ja polvinivelen kulumiselle.

Lantion hallinta eli pakaralihasten kunto vaikuttaa olennaisesti myös tasapainoon. Jos lantion hallinta heikkenee, yhdellä jalalla seisominen tulee vaikeaksi. Tämä voi vaikuttaa jopa kävelyyn, sillä jokaisella askeleella olemme hetken aikaa yhdellä jalalla.

 

Linjauskyykky

Tee näin Sido kuminauha polvien yläpuolelle napakasti. Asetu hieman lantiota levempään seisoma-asentoon. Puske polvia kevyesti sivulle kuminauhaa vasten siten, että tunnet kuinka pakaralihakset aktivoituvat. Pidä kuminauha napakkana, pakarat aktiivisena ja kyykisty noin 90 asteen kulmaan peppua taakse työntäen. Palaa takaisin ylös.

Tee 3 x 12 toistoa

Muista Tarkkaile koko jalan asentoa, säilytä lonkka, polvi ja nilkka samassa linjassa.

Tavoite Vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia.

 

 

fyssari

Voimanpuutteen lisäksi polvikipuja lisää lihaskireys. kireys lisää painetta polviniveliin. Etureiden lihasten venytyksessä kannattaa huomioida myös lonkan koukistajien venyttäminen samanaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla