Sport
Ylös jumppamatolta! Kroppa on liikkuessa yleensä pystyasennossa, joten vatsojakin kannattaa treenata seisten. Kuvat: Ninna Lindström
Ylös jumppamatolta! Kroppa on liikkuessa yleensä pystyasennossa, joten vatsojakin kannattaa treenata seisten. Kuvat: Ninna Lindström

Vatsoja kannattaisi treenata välillä myös seisaallaan, kävellen ja kiertäen. Silloin vahvistat kaikkia vatsalihasten neljää osaa yhdellä kertaa – ja muutakin kroppaa. 

Vatsarutistus, lankku, istumaannousu... oletko jumittunut hinkkaamaan samoja vatsalihasliikkeitä? Siinä tapauksessa sekä kehitys että motivaatio tuppaavat kuihtumaan ennen pitkää.

Helppo, mutta turhan vähän hyödynnetty keino virkistää keskivartalotreeniä on nousta välillä ylös jumppamatolta. Vatsoja kannattaisi treenata välillä myös seisaallaan, kävellen ja kiertäen. Silloin vahvistat kaikkia vatsalihasten neljää osaa yhdellä kertaa – ja  muutakin kroppaa. 

– Samalla pääset kehittämään tärkeitä, mutta usein aliarvostettuja ominaisuuksia, kuten kehonhallintaa ja koordinaatiota, personal trainer Joosua Visuri kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskivartalon kannattelu tapahtuu yleensä pystyasennossa. Esimerkiksi hiihtäjälle, juoksijalle tai tanssijalle vatsojen treenaaminen seisaaltaan on lajinomaista treeniä. Olet sitten joogi tai juoksija, hyvää kehonhallintaa tarvitaan. Se vähentää loukkaantumisen riskiä, lisää treenitehoja ja parantaa ryhtiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testaa heti kaksi teholiikettä, mittarimato, jolla piristät coretreeniä hetkessä. Liikkeet parantavat kehonhallintaa, vahvistavat keskivartaloa ja samalla ylä- ja alavartalonkin lihaksia. Kaikki vatsalihasten osat saavat voimaa. Eikä aikaa mene kuin pari hassua minuuttia!

1. Mittarimato

1. Taivu eteen jalat lähekkäin, kädet ja jalat ovat lähellä toisiaan. Jousta hiukan polvista.

2. Pidä lantio hallittuna ja lähde kävelemään vuorokäsin eteenpäin. Jatka niin pitkälle, että pystyt vielä pitämään asennon hallittuna.

3. Kävele sitten jalat lähelle käsiä, niin että olet taas aloitusasennossa.

4. Lähde käsillä eteenpäin uuteen toistoon ja jatka näin. Tee 3 x 8 toistoa.

Huom! Liike voi olla alkuun haastava. Jätä silloin liikerata suosiolla lyhyemmäksi ja kävele pidemmälle aina sitä mukaa kun kehityt. 

2. Vartalon kierto

1. Pujota kuminauha esim. pöydänjalan alle ja ota siitä ote molemmin käsin. Ota hyvä, ryhdikäs seisoma-asento.

2. Kierrä suorilla käsillä kuminauhaa yläviistoon kohti kattoa, pidä keskivartalo tiukkana. Lantio saa kiertyä mukana ja kantapää nousta. Tee työ vinoilla vatsalihaksilla.

3. Palaa alkuun ja tee 3 x 10 per puoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla