Kuvat
Shutterstock
Sport
Kuntosalia ja lenkkiä ei kannata yhdistää samaan treeniin.
Kuntosalia ja lenkkiä ei kannata yhdistää samaan treeniin.

Ensin salille ja sieltä lenkki kotiin – kuinka kätevää! Niin voisi luulla, mutta tosiasiassa eri tyyppiset treenit kannattaa rytmittää toisin.

Logiikka on tämä: kun treenaat salilla, rikot lihasten rakenteita. Kun treeni loppuu ja palautuminen alkaa, möyhinnästä pahastuneet lihakset vahvistuvat vähän – ja kehityt.

Mutta miten käy, jos treenin jälkeen lähdet kympin lenkille? Palautuminen ei alakaan, ja kehitys häiriintyy.

– Jos haluaa voimaa ja lihaksia, pahin virhe on tehdä voima- ja kestävyystreeni samaan syssyyn, sanoo personal trainer ja triathlon-ohjaaja Kadri Forsström.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jaksottamalla saat paljon parempia tuloksia. Asettele siis salit ja jumpat erikseen ja tee viikoista vaihtelevan rankkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan myös kestävyys kasvaa ja rasvaprosentti pienenee tehokkaimmin, jos kestävyys- ja voimatreenit tekee eri aikoina.

Vaikka iso hauis ei kiinnostaisi, lihaskunnosta kannattaa huolehtia. Vahva kroppa säästyy vammoilta ja pysyy terveempänä.

– Keho kaipaa tasapainoa: voimaa, kestävyyttä ja kehonhallintaa.

Entä jos aikaa liikkua on vain pari kertaa viikossa?

– Jos löytää kolme kertaa tunnin viikostaan, voi tehdä kaksi salia ja yhden kestävyystreenin.

Treenit voi yhdistää myös samaan päivään, jos antaa kehon palautua välissä. Kuutisen tuntia riittää, eli aamun lenkki ja illan sali on ihan hyvä yhdistelmä. Näin kannattaakin tehdä, jos haluaa treenata usein, sillä lepopäiviä pitää olla viikossa vähintään yksi kokonainen.

Vierailija

Autottomana ihmisena kavelen 4 km:n paahan crossfit-treeneihin (jonne ei siis paase julkisilla, koska boxi sijaitsee teollisuusalueella) ja treenin jalkeen kotiin. Toimii hyvin, ainakin minulla! Eli ei ehka kuitenkaan koko totuus taman artikkelin sisalto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla