Rankalla juoksulenkillä voi saavuttaa juoksijan taivaan. Kuva: Shutterstock
Rankalla juoksulenkillä voi saavuttaa juoksijan taivaan. Kuva: Shutterstock

Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, mikä aiheuttaa euforisen tunteen rankan fyysisen rasituksen yhteydessä.

Joskus juoksulenkillä se ihan tunne iskee. Tiedättehän: fiilis on kevyt, askel rullaa helposti ja mieli on tyyni. Kivut häviävät ja tuntuu kuin liitäisi lähes huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Rankasta juoksulenkistä saa palkinnoksi euforian tunteen. Monet juoksijat hakevat treeneistään tuota lähes myyttistä hyvän olon tunnetta, runner's high -olotilaa eli juoksijan taivasta.

Ilmiöllä tarkoitetaan rankan fyysisen suorituksen aikana syntyvää hyvää oloa. Ei siis ihme, jos monet entiset addiktitkin ovat vaihtaneet päihteet maratoneihin!

Juoksijan taivas on kuitenkin siitä erikoinen ilmiö, että tutkijat eivät vieläkään osaa selittää, mikä sen aiheuttaa. Euforisen fiiliksen synnyttäjästä on monia teorioita, mutta varmaa selitystä siihen ei ole pystytty antamaan yrityksistä huolimatta.

Ei, selitys eivät ole kehon omat kipulääkkeet

Yhden – mutta sittemmin jo vanhentuneen – teorian mukaan juoksijan taivas johtuisi endorfiinin erittymisestä rankan urheilusuorituksen yhteydessä. Endorfiini on kehon oma kipulääke, joka lisää myös mielihyvän tunnetta. Kun aivot tunnistavat kovan fyysisen suorituksen aiheuttaman kivun ja väsymyksen, erittyy kehoon endorfiinia huonon olon vähentämiseksi. Kyse olisi siis niin sanotusta endorfiinihumalasta.

Erään tutkimuksen mukaan juoksijan taivaan saisivat aikaan kehon omat sisäiset kannabinoidiyhdisteet. Selitys on vähän samankaltainen kuin endorfiinihumalassa: rasituksessa keho ikään kuin päihdyttää itseään kivun lievittämiseksi ja harkintakyvyn vähentämiseksi. Kärjistetysti: juoksusta saisi samankaltaisen fiiliksen kuin pilven pössyttelystä.

Endorfiini ja kannabinoidit eivät kuitenkaan selitä täysin pitkän rasituksen tuottamia voimakkaita kokemuksia – tai jopa hallusinaatioita, joista jotkut himojuoksijat ovat raportoineet.

 Juoksijan taivaassa olo on kepeä ja jopa epätodellisen miellyttävä. Kuva: Shutterstock
Juoksijan taivaassa olo on kepeä ja jopa epätodellisen miellyttävä. Kuva: Shutterstock

Koukussa rasitukseen?

Myös kuvataiteilija ja tutkija Mikko Ijäs käsittelee uudessa väitöskirjassaan juoksijan taivas -ilmiötä ja sen syitä. Ijäs on muun muassa tutkinut esihistoriallisten ihmisten selviytymiskeinoja ja ihmisen kestävyyden historiaa.

Ijäs esittää, että ilmiö periytyisi esi-isiltämme ja olisi syntynyt jäljittämisen ja metsästyksen seurauksena. Jotta ruokaa oli mahdollista saada, täytyi pystyä juoksemaan hyvinkin pitkiä matkoja kerralla – jopa pidempiä kuin eläimet jaksoivat.

Vaihtoehtoiseksi selittäjäksi endorfiinin ja kannabinoidien rinnalle on noussut myös tutkija Ame Dietrichin esittämä ajatus verenkierron häiriintymisestä aivojen etuotsalohkossa, joka vastaa muun muassa harkitusta käyttäytymisestä ja siitä, kuinka koemme yksilöllisen asemamme tässä maailmassa.

– Tämän hypoteesin mukaan ihmisen kokiessa voimakasta, fyysistä rasitusta, keho vähentää verenkiertoa sellaisilta alueilta, jotka eivät sillä hetkellä ole niitä kaikkein tärkeimpiä. Rasituksessa etuotsalohkon toiminta muuttuu, ja ihminen voi kokea sen johdosta hyvää oloa tai vaikkapa tuntea sulautuvansa yhdeksi ympäristönsä kanssa, Ijäs selittää.

Ijäksen mukaan juoksijan taivas -fiilis ei liity vain juoksuun, vaan tunteen voi saavuttaa myös tanssimalla – tai jopa meditoimalla – tarpeeksi kauan.

Varmaa kuitenkin on, että rasituksen synnyttämä hyvä olo on yksi selitys siihen, miksi ihmiset nauttivat rankoista treeneistä.

– Nämä kokemukset ovat hyvin tärkeitä ihmisille, Ijäs sanoo.

Mietteitä

Oletko kokenut juoksijan taivaan? Selitys siihen voi löytyä aivojen verenkiertohäiriöstä

Sama tuntemus voi tulla myös kävelylenkillä (reipas kävely riittää) ja todennäköinen syy liittyy meditatiiviseen olotilaan, askel vie itsestään ja maisema liukuu ohi ja tuntuu, että ei väsy ollenkaan ja olotila on hyvin valpas. Mielestäni on kysymyksessä elämisestä tässä hetkessä ja sanallisten ajatusten tietoisesta lopettamisesta. Kun katkaisee sisäisen puheen, niin ei ole eilistä eikä huomista vain ympäristö, joka liukuu ohitse. Sanallisten ajatusten katkaiseminen ei tarkoita ajatusten...
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.