Siirryitkö lumisilta poluilta juoksumatolle? Sisätreeni tarvitsee pientä tuunausta muuttuakseen mielekkäämmäksi.

Raitis ulkoilma, muut lenkkeilijät ja koiranulkoiluttajat, aurinko, sade ja vaihtuvat maisemat. Noh, mistään näistähän ei pääse nauttimaan, jos viettää talvijuoksukautensa kuntosalin seinien sisällä.

Juoksumatolla ramppaamisestakin voi tehdä mukavampaa. Kokeile esimerkiksi näitä keinoja:

1. Vaihda intervallitreeniin

Se vie vähemmän aikaakin, joten matolla ei tarvitse tampata niin kauan. Kokeile vaikkapa näitä Refinery29:n intervallivinkkejä. Yritä esimerkiksi mahduttaa 20 minuutin juoksuun niin monta 20 sekunnin spurttia kuin mahdollista. Pidä vauhti myös lepotaukojen aikana hieman tavallista kovempana. Jos olet kokeneempi juoksija, pidä spurtit ja lepotauot aluksi yhtä pitkinä, ja lyhennä lepotaukoja treenin edetessä. Juokse aikaa vastaan – kuinka monta spurttia saat mahtumaan puoleen tuntiin?

2. Kuuntele musiikkia tai katso telkkaria

Sekä musiikin kuuntelun että tv-ohjelmien seuraamisen on todistettu auttavan tylsistymiseen juoksumatolla. Ne hämäävät sen verran, että ainakin hetkittäin unohtaa, kuinka puuduttavaa matolla juokseminen olikaan.

Tosin liikuntasovelluksia kehittävän BitGymin toimitusjohtaja Jean-Michel Fournier väittää, että telkkaria katsellessa juoksu saattaa muuttua tehottomammaksi, koska mieli ja keho tekevät eri asioita. BitGym tarjoaa virtuaalimatkoja 70 kohteeseen. Sen avulla voi esimerkiksi juosta Sydneyn rannoilla tai Sveitsin vuoristopoluilla – maisema mobiililaitteen ruudulla vaihtuu kuin olisit oikeasti ulkoilmassa.

Tärkeintä lienee kuitenkin saada treeni suoritettua edes jollakin tavalla, joten iltapäivän keskinkertaiset tv-sarjat ovat aivan kelvollista juoksuseuraa.

3. Ota mobiilisovellukset seuraksi

BitGymin lisäksi salilla juoksijalle on tarjolla useita muitakin älypuhelinsovelluksia. Kirjoita sana ”treadmill” puhelimen sovelluskauppaan ja etsi itsellesi paras treenikumppani! Esimerkiksi Beat Burn -sovellus säätelee musiikkia intervallien mukaan – rytmi vaihtuu puolentoista minuutin välein. Myös erilaisia treenipelejä kannattaa kokeilla. Suositun Zombies, Run! -pelin idea on simppeli: pakene tarinan zombeja ja kehity samalla paremmaksi juoksijaksi.

4. Anna ajatusten lentää

Niin, jotkuthan väittävät pääsevänsä matolla juostessaankin sellaiseen tilaan, jossa jalat liikkuvat ja ajatus lentelee aivan omia reittejään. Harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi tutustumalla Zen ja juoksemisen taito -kirjaan, joka perehdyttää juoksun meditatiiviseen puoleen ja tietoiseen läsnäoloon.

Lue myös:

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

Kävelijästä juoksijaksi – 13 toimivaa vinkkiä aloittelijalle

Testissä työmatkalenkkeily: kiireinen kuntoilija nipisti työmatkasta aikaa juoksuun

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.