Kuva ja videot Panu Pälviä
Kuva ja videot Panu Pälviä

Lihakset vahvistuvat ja tasapaino kehittyy, vaikka vastuksena on vain oman kehon paino. Käytä siis kilojasi!

Jos et tänään ehdi salille, voit korvata punttitreenisi kotona yksinkertaisella, ilman välineitä tehtävällä jumpalla. Näillä liikkeillä haastat koko kroppasi ja parannat kehonhallintaa. Kun vastuksena on oma keho, opit myös tuntemaan lihaksesi.

– Bonuksena ketteryys paranee, sillä osa liikkeistä vaatii ponnistusvoimaa ja hyvää tasapainoa, sanoo liikesarjan suunnitellut personal trainer Anna Englund.

Samalla selviää, onko kehon lihasvoima tasapainossa. Ehkä vasemman puolen lihakset ovat heikompia kuin oikean. Esimerkiksi punnerrusliikkeissä kannattaa kiinnittää huomiota yläselkään, joka on monilla heikompi kehon etupuolen lihaksiin verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pidä koko jumppasarjan ajan keskivartalo hallittuna. Käytä aktiivisesti vatsa- ja selkälihaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee liikkeet kuntopiirinä läpi 2–3 kertaa ja mieluiten 2–4 kertaa viikossa.

 1. Kahden seinän välissä

Asetu kyljellesi ojennetun käden ja jalan varaan. Nosta toinen käsi suorana kohti kattoa. Purista kylkilihaksilla ja pidä vartalo mahdollisimman suorana, kuin olisit kahden seinän välissä. Pidä asento niin kauan kuin pystyt kannattelemaan keskivartaloasi. Tee liikkeet myös toiselle kyljelle.

2. Juoksuaskel tukinojassa

Aloita punnerrusasennosta. Nostele polvia vuoronperään kohti vatsaa kuin ottaisit juoksuaskelia. Säilytä keskivartalon hallinta. Varo, ettei takapuoli karkaa ylös. Liike vahvistaa keskivartalon lihaksia. Tee 15–20 toistoa jalkaa kohden.

3. Yläselkä vahvaksi

Asetu punnerrusasentoon polvet maassa ja kädet suorina olkapäiden alla. Punnerra selkä suorana hitaasti alas, pidä kyynärvarret lähes kiinni kyljissä. Kiinnitä huomio yläselän lihastyöhön. Ojentajat ja yläselän lihakset vahvistuvat. Tee 12–15 toistoa.

4. Keskivartalo keinumaan

Käy vatsallesi kädet ylös ojennettuina. Ala keinuttaa vartaloasi: heilauta kädet yläviistoon niin, että saat vauhtia ja keinauta sitten jalat ylös. Jatka keinumista keskittyen vatsa- ja selkälihasten käyttöön. Tee noin 15 toistoa.

5. Pakarat ja lantio

Asetu kyykkyyn leveään haara-asentoon, tue kädet lattiaan. Astu toisella jalalla pitkälle taakse. Tuo jalka takaisin lähtöasentoon ja tee liike toisellakin jalalla. Pidä asento matalana ja keskivartalo hallittuna. Liike vahvistaa pakaroiden ja lantion lihaksia ja venyttää lonkankoukistajia. Tee 12–15 toistoa kummallakin jalalla.

6. Voimaa kylkiin

Asetu makaamaan kyljellesi jalat suorina ja nosta siitä ylävartaloa ylös. Tue asento kädellä. Nosta jalat yhdessä ja suorina yläviistoon. Kierrä samalla ylävartaloa ja vapaata kättä kohti jalkoja. Laskeudu alas. Liike vahvistaa tehokkaasti vatsa- ja kylkilihaksia. Tee 10–15 toistoa ja vaihda puolta. 

7. Punnerrus lavoilla

Käy punnerrusasentoon vartalo suorana ja kädet ojennettuina olkapäiden alla. Aloita punnerrus puristamalla lapaluita yhteen. Päästä ylävartalo laskeutumaan vain vähän. Palaa takaisin lähtöasentoon. Tee työ liikuttamalla pelkkiä lapoja, käsivarret eivät liiku. Pieni liike vahvistaa tehokkaasti yläselän lihaksia. Tee 15–20 toistoa.

8. Kyykky sivulle ja kiertoliike kyykkyyn

Seiso leveässä haara-asennossa, kädet ojennettuina hartioiden korkeudella. Laskeudu sivulle syvään kyykkyyn. Nouse takaisin keskelle ja tee toiselle puolelle. Sivukyykky kehittää kehonhallintaa sekä ala- ja keskivartalon lihaksia. Tee molemmille puolille 15–20 toistoa.

Kiertoliike kyykkyyn
Seiso leveässä haara-asennossa. Laskeudu sivukyykkyyn ja kierrä samalla ylävartaloa ja kättä suoran jalan suuntaan. Katse seuraa kättä. Nouse ylös ja tee sama toiselle puolelle. Kiertoliike aktivoi keskivartalon lihaksia. Toista 15–20 kertaa molemmille puolille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla