Personal trainer Maikki Marjaniemeltä syväkyykky sujuu. Kuva: Juha Salminen
Personal trainer Maikki Marjaniemeltä syväkyykky sujuu. Kuva: Juha Salminen

Yksinkertainen vinkki auttaa, jos taakse kaatumisen tunne estää kyykkäilyn. 

Kyykkyä voisi hyvin tituleerata tämän ajan suosikkiliikkeeksi tai -asennoksi. Täydellisen takapuolen tavoittelijat kyykkäävät saadakseen voimaa ja muotoa reisiinsä ja takamukseensa, ja erityisesti syväkyykkyä kehutaan ihmisen luonnolliseksi lepoasennoksi.

Moni pieni lapsi tosiaan viihtyy kyykyssä pitkiäkin aikoja, ja joissain kulttuureissa kyykkiminen on kelpo ajanviettoasento aikuistenkin keskuudessa. Kun suomalainen aikuinen keksii yhtäkkiä alkaa kyykkiä, siitä on kuitenkin yleensä lepo ja luonnollisuus kaukana.

Mimmit liikkuu! -haastetta vetävä personal trainer Maikki Marjaniemi antaa tärkeimmät vinkit, joiden avulla kyykkyasentoon voi totuttautua. 

 1. Kyykkyyn mennessä varpaiden tulee osoittaa hiukan ulospäin ja polvien samaan suuntaan. 
 2. Paras selän asento on neutraali: ei notko eikä pyöreä.

Erityisesti painojen kanssa kyykkäämällä saadaan jalkoihin ja pakaroihin voimaa, syväkyykyssä hengailulla taas liikkuvuutta. Syväkyykky avaa erityisesti lonkkia ja alaselkää sekä lisää nivelten liikkuvuutta.

Jos hyvän syväkyykkyasennon saavuttamista haittaa tunne siitä, että on koko ajan kaatumassa taakse, kyse on Maikin mukaan todennäköisesti klehonhallinnan ja liikkuvuuden puutteesta. 

– Kahvakuula voi silloin helpottaa. Vastapaino auttaa uppoamaan liikkeeseen ja välttämään tunteen siitä, että kaatuu.

Kahvakuulaa kannattaa pidellä käsissä vartalon etupuolella, jolloin se tasapainottaa vartaloa. 

Varsinkin istumatyötä tekevillä pinnallisten pakaralihasten alla olevat syvät pakaralihakset voivat olla niin vähällä käytöllä, että niiden aktivoimiseen ei pelkkä satunnainen kyykkäily auta. Pepun herättelyyn voi kokeilla esimerkiksi tätä harjoitusohjelmaa.

Jos kyykkäät painojen kanssa, katso ensin tekniikkavinkit.

Me Naisten Mimmit liikkuu! -haasteessa vietetään tällä viikolla kyykkyviikkoa. Vielä ehdit mukaan tsemppiryhmään, jossa etsitään liikunnan iloa. 

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola