MeNaiset SPORT kuva Shutterstock
MeNaiset SPORT kuva Shutterstock

Loppuuko into ja energia kesken juoksulenkin? Tuntuvatko painot uuvuttavan raskailta ennen sarjan loppua? Keksi itsellesi mantra, jota hokemalla tsemppaat treenin loppuun asti.

Juoksumaton kellossa vilistävä aika tai tuttu ulkolenkin pituus ovat hyviä motivaattoreita, mutta entä kun ei jaksaisi enää yhtään pidempään. Päänsisäinen keskustelu itsensä kanssa tsemppaa urheilussa huippusuorituksiin. Kun keksit sinulle sopivat mantrat, niin jaksat vielä vähän pidempään.

Fitsugar.com -listasi hyviä hokemia, joiden avulla jaksaa pidempään.

1. Älä luovuta!

Tämä on sinulle, joka keksit itsellesi treenin aikana tekosyitä joiden vuoksi sinun pitäisi luovuttaa mietittyä aikaisemmin.

2. Sisäänhengitys, ulonhengitys!

Näinkin yksinkertainen hokema pitää ajatuksen olennaisessa ja voi helpottaa treenin läpivientiä.

3. Pystyn tähän!

Muistuta itseäsi siitä, että olet tehnyt tämän aikaisemminkin.

4. Toinen jalka toisen eteen!

Yksinkertaista mutta totta. Maaliin mennään askel kerrallaan.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.