Vakaa askel, yksi elämän suurista nautinnoista. Kuva: Shutterstock
Vakaa askel, yksi elämän suurista nautinnoista. Kuva: Shutterstock

Nastat alle, ja elämänlaatu kasvaa huimasti!

Jyväskylän yliopiston kampus on jäänyt mieleeni talvisena luistinratana. 2000-luvun alun kunnon pakkasvuosina mäkinen kampus oli pahimmillaan monta päivää kuukaudesta peilikirkasta jäätä.

Parhaatkin talvijalkineet pettivät. Piti keksiä kiertoteitä ja muita ratkaisuja paikasta toiseen liikkumiseen, mutta nekään eivät aina auttaneet. Kaaduin joka vuosi ainakin kerran – enkä ollut ainoa. YTHS:n jonoissa tapasin kohtalotovereita.

Kun menin sitten työharjoitteluun Kanadaan, löysin ratkaisun liukkailla selviämiseen: nastakengät. Ne maksoivat melkein 200 euroa. Emmin hetken – mutta satsaus on kannattanut. Ne ovat olleet paras talvivaatesijoitukseni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei enää varovaisia tipuaskeleita. Ei lipsumisia eikä kaatumisia. Hyvillä nastakengillä voi mennä pääkallokelilläkin ylä- ja alamäkeen ihan täysillä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kodin Kuvalehden kolumnissa ehdotetaan nastakengille Kela-korvausta. Siinä voisi olla järkeä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaatumiset ovat yleisimpiä tapaturmiamme.

Mielestäni nastakenkien hankkiminen on todellinen terveysteko, ja sellaiset pitäisi lahjoittaa kaikille yli 60-vuotiaille suomalaisille. Minä, keskituloinen työläinen, voin hankkia kengät itse ja teen sen mielelläni. 

Vaikka hyvät nastakengät maksavat satasia, ovat ne silti halpa henkivakuutus. Olen käyttänyt nyt 15 vuotta erilaisia nastakenkiä talven liukkailla ja kaatunut sinä aikana vain kerran – silloin minulla ei tietenkään ollut nastoja jalassa.

 

 

Huomio pohjan materiaaliin

Nastakenkien ostamista suunnittelevan kannattaa huomioida, että mallilla ja ominaisuuksilla todella on välilä.

Kerran tyydyin ostamaan suutarilta kenkiin erillisenä asennettavat liukuesteet. Ne kuulostivat käteviltä, sillä liukuesteet voi ottaa pois vaikkapa sisätiloissa. Liukuesteiden kanssa käveleminen oli kuitenkin vaikeaa ja vaarallistakin, sillä ne lähtivät ne liian helposti irti kengistäni. Laitoin esteet nopeasti kiertoon ja tilasin netistä uudet nastalliset kengät.

Ostopäätöstä tehdessäni sovitan ensin malleja kaupoissa ja sitten tilaan sopivimmat verkkokaupasta, josta saan melkein ne puoleen hintaan ja yleensä kotiovelle toimitettuna parissa päivässä. Nastakengissä suosin mallia, joka tuntuu parhaimmalta jalassa. Joskus löydän alennusmyynnistä hyvät kengät vaikkapa keskellä kevättä, ja nappaan ne nopeasti mukaani.

Huonolaatuisissa nastakengissä piikit ovat kiinni löyhästi ja heiluvat helposti. Kengät saattavat tuntua sisällä myös liukkailta. Siksi käyn mielelläni hiplailemassa ja sovittamassa kenkiä ennen ostopäätöstä.

Olen alkanut kiinnittää paljon huomiota muidenkin talvikenkien pohjiin. Parhaissa nastattomissa talvikengissä on raakakumipohja tai pehmeä pohja, joka ei jäädy pakkasella. Se pitää hyvin pystyssä.

Jäätymätön pohja on parempi kuin syvään uurrettu pohja, sillä jos kengän pohjamateriaali jäätyy lumisella kadulla, tarkoittaa se urista huolimatta lipsuvaa menoa.

En ole pitkään aikaan ostanut muita talvijalkineita, kun minulla on nastakenkäni.  Tällä hetkellä omistan nastalenkkarit ja -nilkkurit. Etenkin nilkkurit näyttävät mummomaisilta, mutta ne ovat niin lämpimät ja turvalliset, että niistä en luovu.

Kysely

Onko sinulla nastakengät?

Kyllä!
Kyllä!
65.4%
Ei, mutta haaveilen niistä!
Ei, mutta haaveilen niistä!
30.6%
Ei, enkä tarvitse niitä!
Ei, enkä tarvitse niitä!
3.9%
Ääniä yhteensä: 434
Mene ja tiedä

Kauppias varmasti arvostaisi jos myös ostaisit kengät häneltä kun kerran ostopäätöksenkin hänen vuokraamissa tiloissa teet..

korvaus myös palvelusta

Toivottavasti muistat, että kun käyt kokeilemassa kenkiä kaupassa, on sen omistaja joutunut maksamaan tilasta vuokraa, palkannut liikkeeseen työntekijöitä (joiden sosiaali- ja eläkemaksut hän maksaa omiensa lisäksi), tilannut tuotteet ne myydäkseen ja lisäksi maksanut hirviömäiset verot pystyäkseen ylipäänsä olemaan yrittäjänä Suomessa.
Sinä käytät kaiken tämän hyväksesi ilman korvausta ja tilaat tuotteen netistä halvalla. Reilua olisi, että menisit liikkeseen ja maksaisit saamastasi palvelusta käyttämäsi ajan mukaan. Sitten voisit pitää kenkiäsi hyvällä omalla tunnolla ja olla liukastelematta kaduilla, joiden kunnossapidosta sinun lisäksesi maksaa myös käyttämäsi liikkeen omistaja.
Hassua kuinka usein hyvä mieli on yksisuuntaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla