Sport

Henna Nurmi hurahti tankotanssiin, vaikka alkuun hän piti sitä strippaamisena.

Vielä joitakin vuosia sitten Henna Nurmi, 33, käveli peilin ohi silmät suljettuna.

– Tunsin jatkuvasti ahdistusta siitä, että olin päästänyt itseni niin huonoon kuntoon: olin totaalinen liikunnanvihaaja ja sohvaperuna. Ostin isompia ja isompia vaatteita ja syytin pakkasta siitä, etten saanut henkeä lenkillä.

Lopulta mitta tuli täyteen: jotain täytyi tehdä. Henna aloitti pt:n kanssa kuntoprojektin ja sai vähän kasvatettua itseluottamusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Alkuun hävetti liikkua muiden nähden, kun en jaksanut edes kahta vatsalihasliikettä ja vieressä joku teki samaa liikettä lisäpainolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samoihin aikoihin pienelle kotipaikkakunnalle perustettiin tankotanssistudio. Henna kuunteli kaverien juttuja siitä, kuinka hauskaa tunneilla oli ja harmitteli, ettei itse uskaltanut mukaan.

– Kuulosti niin absurdilta, että meikäläinen menisi tunnille oikeasti.

Epämukavuusalueella, jee!

Lopulta Henna voitti pelkonsa ja ilmoitti itsensä ja kaverinsa alkeiskurssille. Ensimmäinen tunti jännitti, sillä hänellä ei ollut lainkaan tanssitaustaa. Mieltä kaiveli perinteinen ennakkoluulo siitä, että kaikki tankotanssijat ovat pitkäsäärisiä ja vatsapalikat näkyvät.

– Olin väärässä. Suurin osa on ihan tavallisia ihmisiä. Meininki oli ihanan rento, ja kurssi lähti niin helposta liikkeelle, että heti sai onnistumisen elämyksiä. Ohjaajan aito fiilis tarttui.

Eniten ahdisti vaatetus. Kauaa ei voinut vastustella, ennen kuin oli pakko vaihtaa caprit sortseihin: muuten tankoliikkeisiin ei saa kitkaa. Se auttoi, että muillakin oli samanlaiset. Vähitellen itsevarmuus kasvoi.

– Hassulla tavalla auttoi, että laji oli niin mukavuusalueeni ulkopuolella. Tankotanssissa tulee tavallaan alter ego –fiilis: sinusta kuoriutuu jotain, mitä et ole normielämässä.

– Altistus oli aika brutaalia, kun jouduin katsomaan itseäni puolialastomana peilistä. Harvoin taivutuksissa ja puristuksissa näyttää mitenkään esteettiseltä.

Nautinto laihdutuksen sijaan

Kolme vuotta tankoilua on opettanut Hennan arvostamaan sitä, että hän jaksaa ja uskaltaa. Ne ovat nousseet ulkonäköä tärkeämmäksi. Aerobinen kunto on parantunut, samoin yläkropan lihaskunto. Spagaati ei tuota vaikeuksia, kun se jäi ennen 30 senttiä vajaaksi.

Tankotanssi on parantanut lihaskuntoa ja liikkuvuutta huimasti. Niistä on tullut Hennalle ulkonäköä tärkeämpiä juttuja. Kuva: Johannes Pirhonen.
Tankotanssi on parantanut lihaskuntoa ja liikkuvuutta huimasti. Niistä on tullut Hennalle ulkonäköä tärkeämpiä juttuja. Kuva: Johannes Pirhonen.

Joskus vieläkin Hennan mieleen tulee epäröiviä ajatuksia: voiko ylipainoinen olla liikunnallinen?

– Nyt sanoisin, että voi. Liikunta on iso osa arkeani, ja välillä tulee fyysinen tarve lähteä treenaamaan. Alkuun treeni oli laihdutusta, nyt nautinto.

Erityisen iso juttu oli, kun Henna uskalsi invertoida eli mennä pää ylösalaisin.

– Olen jopa mennyt mukaan tunneille, joissa treenataan käsilläseisontaa, kun ennen en uskaltanut kokeilla edes kuperkeikkaa. Tarve vertailla on vähentynyt. Vaikka muiden nilkat ojentuvat hienosti, en anna sen häiritä suoritustani.

Hennan mukaan moni kuvittelee, että pitää laihtua ennen kuin voi aloittaa liikunnan. Hän tietää kokemuksesta, mikä häpeilyyn auttaa parhaiten.

– Jokainen ensikertalainen tuntee olonsa kömpelöksi. Kivoja asioita ei kannata blokata siksi, että jännittää tai ahdistaa, sillä siitä tulee oravanpyörä: kohta huomaa, että jäljellä on vain ahdistusta. Kannattaa vain mennä, se on ainoa tapa päästä alkuun.

Tankotanssin ansiosta Henna on nyt avoimempi, pukeutuu rohkeammin ja viihtyy paremmin nahoissaan. Eikä hän enää jää niin helposti seinäruusuksi kuin joskus ennen.

– Tankotanssi vaatii pientä hulluutta, mutta en usko, että monikaan on katunut jälkikäteen, että laittoi itsensä alttiiksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla