Kuvat
Juha Salminen
Mirkku Merimaa, 51, juoksee säännöllisesti pari kertaa viikossa. Lenkki on samalla sivistyshetki, sillä Mirkku kuuntelee juostessa äänikirjoja.
Mirkku Merimaa, 51, juoksee säännöllisesti pari kertaa viikossa. Lenkki on samalla sivistyshetki, sillä Mirkku kuuntelee juostessa äänikirjoja.

Paras tapa nostaa juoksukuntoa on juosta eri pituisia lenkkejä vaihtelevassa maastossa, neuvoo juoksuvalmenta Laura Enroth. 

1. Vaihtelu kehittää

Paras tapa nostaa juoksukuntoa on juosta eri pituisia lenkkejä eri nopeuksilla ja erilaisissa maastoissa. Suuntaa välillä tavallista mäkisemmälle reitille. Näin saat sykevaihtelua, ja uusi lenkkireitti pitää mielenkiinnon yllä.

2. Mene metsään!

Poluilla juokseminen kehittää myös kehonhallintaa ja keskivartalon lihaksia eri tavalla kuin tasaisella tehdyt lenkit. Testaa polkujuoksua ensin lähimetsässä rauhallisella vauhdilla.

3. Tee vauhtipyrähdyksiä

Tasavauhtiset ja rauhalliset lenkit kasvattavat kestävyyttä, mutta sykettä nostavat intervallitreenit kehittävät hapenottokykyä. Piristä siis peruslenkkiäsi nopeilla pyrähdyksillä. Tee kerran viikossa rauhallisten peruslenkki- esi lisäksi tunnin lenkki, jolla voit juosta 10 tiukempaa 1–2 minuutin intervallipyrähdystä kuntosi mukaan. Palauta syke alas kävellen pyrähdysten välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Entäs se maksimisyke?

Sykkeiden mittaaminen ei ole välttämätöntä, mutta omien sykerajojen tietäminen voi auttaa kehittymään. Saat selville suuntaa antavan maksimisykkeesi vähentämällä 220:sta oman ikäsi. Uudet juoksukellot mittaavat myös automaattisesti suuntaa antavat sykerajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vinkit antoi juoksuvalmentaja, personal trainer Laura Enroth, joka pitää myös Juoksujalkaa-blogia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla