Me Naiset
|
Marjut Laukia
"No en varmana jaksa lähteä tästä minnekään lenkkipolulle." Kuva: Shutterstock
"No en varmana jaksa lähteä tästä minnekään lenkkipolulle." Kuva: Shutterstock

Länsimaiden väki pulskistuu ja pulskistuu, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan syynä ei ole ylensyönti vaan liikunnan väheneminen.

American Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan liikunnan harrastaminen on vähentynyt radikaalisti viimeisen 20 vuoden aikana samalla kun vyötärönympärys on vain kasvanut.

Stanfordin yliopiston tutkijat analysoivat Yhdysvaltain kansallisen terveys- ja ravintokyselyn tietoja, joista kävi ilmi, että syömme saman määrän kaloreita kuin aiemminkin, mutta sohvalla makoilu maistuu huomattavasti paremmalta kuin ennen.

Esimerkiksi vuonna 1994 vajaa viidennes amerikkalaisnaisista raportoi, ettei harrasta ollenkaan liikuntaa. Vuonna 2010 liikkumattomia oli naisista puolet. Amerikkalaismiehet olivat aavistuksen aktiivisempia, mutta heistäkin 43,5 prosenttia tunnusti epäurheilullisuutensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaan aikaan keskimääräinen painoindeksi sekä vyötärön ympärysmitta ovat vain jatkaneet kasvuaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Timen jutussa tosin huomautetaan, että vaikka tutkimuksen mukaan ruuasta saadun energian määrä pysyi ennallaan, Yhdysvaltain maatalousviraston USDA:n tietojen mukaan ruokaa menisi suuhun suunnilleen 500 kilokaloria enemmän kuin vuonna 1970.

Lihomisen syy on joka tapauksessa sama kuin ennen: syömme enemmän kuin kulutamme. Terveyden kannalta liikunta on tärkeää, ja viime aikoina ravitsemusasiantuntijat ovat kehottaneet kiinnittämään ruuan kalorimäärän sijaan enemmän huomiota ravinnon laatuun.

Suomessa tilanne ei ole onneksi yhtä katastrofaalinen kuin rapakon takana. Kansallisen FINRISKI 2012 -terveystutkimuksen mukaan vapaa-ajan liikunta lisääntyi hieman miehillä ja vähentyi naisilla. Suomessa vapaa-ajan liikuntaa kertoi harrastavansa 79,9 prosenttia miehistä ja 76,7 prosenttia naisista.

Lue myös:

Personal trainerin vinkit: Näin vältät kesäkilot – ja samalla syksyn laihdutusrumban

Lihavuudesta varoittavat tarrat elintarvikkeisiin – mitä seuraavaksi?

Briteissä ylipainoiset passitetaan valtion piikkiin Painonvartijoihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla