"No en varmana jaksa lähteä tästä minnekään lenkkipolulle." Kuva: Shutterstock
"No en varmana jaksa lähteä tästä minnekään lenkkipolulle." Kuva: Shutterstock

Länsimaiden väki pulskistuu ja pulskistuu, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan syynä ei ole ylensyönti vaan liikunnan väheneminen.

American Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan liikunnan harrastaminen on vähentynyt radikaalisti viimeisen 20 vuoden aikana samalla kun vyötärönympärys on vain kasvanut.

Stanfordin yliopiston tutkijat analysoivat Yhdysvaltain kansallisen terveys- ja ravintokyselyn tietoja, joista kävi ilmi, että syömme saman määrän kaloreita kuin aiemminkin, mutta sohvalla makoilu maistuu huomattavasti paremmalta kuin ennen.

Esimerkiksi vuonna 1994 vajaa viidennes amerikkalaisnaisista raportoi, ettei harrasta ollenkaan liikuntaa. Vuonna 2010 liikkumattomia oli naisista puolet. Amerikkalaismiehet olivat aavistuksen aktiivisempia, mutta heistäkin 43,5 prosenttia tunnusti epäurheilullisuutensa.

Samaan aikaan keskimääräinen painoindeksi sekä vyötärön ympärysmitta ovat vain jatkaneet kasvuaan.

Timen jutussa tosin huomautetaan, että vaikka tutkimuksen mukaan ruuasta saadun energian määrä pysyi ennallaan, Yhdysvaltain maatalousviraston USDA:n tietojen mukaan ruokaa menisi suuhun suunnilleen 500 kilokaloria enemmän kuin vuonna 1970.

Lihomisen syy on joka tapauksessa sama kuin ennen: syömme enemmän kuin kulutamme. Terveyden kannalta liikunta on tärkeää, ja viime aikoina ravitsemusasiantuntijat ovat kehottaneet kiinnittämään ruuan kalorimäärän sijaan enemmän huomiota ravinnon laatuun.

Suomessa tilanne ei ole onneksi yhtä katastrofaalinen kuin rapakon takana. Kansallisen FINRISKI 2012 -terveystutkimuksen mukaan vapaa-ajan liikunta lisääntyi hieman miehillä ja vähentyi naisilla. Suomessa vapaa-ajan liikuntaa kertoi harrastavansa 79,9 prosenttia miehistä ja 76,7 prosenttia naisista.

Lue myös:

Personal trainerin vinkit: Näin vältät kesäkilot – ja samalla syksyn laihdutusrumban

Lihavuudesta varoittavat tarrat elintarvikkeisiin – mitä seuraavaksi?

Briteissä ylipainoiset passitetaan valtion piikkiin Painonvartijoihin

Tai chi, uinti vai kegel? Harvardin lääketieteen professorin mukaan näistä lajeista on helppo aloittaa liikkuminen.

Voisi helposti kuvitella, että rankka crossfit-treeni tai tiukat juoksulenkit saisivat kehon jumalaiseen kuntoon nopeasti. Mitä rankempi, sen parempi, eikös?

Väärin, sanoo Harvardin lääketieteellisen yliopiston professori I-Min Lee.

The Independent -lehden haastattelussa Lee toteaa, että suositut ja tehokkaat treenimuodot eivät välttämättä ole keholle parasta mahdollista liikuntaa. Moni raskas treeni, kuten juoksu, voi kuluttaa ja jopa vaurioittaa kehoa väärin tehtynä.

”Uidessasi lähes jokainen kehosi lihas työskentelee samanaikaisesti.”

Lee listasi viisi keholle parasta lajia, jotka hyödyntävät niin painonpudottajaa kuin lihasmassaa keräävää liikkujaa. Ja ennen kaikkea: nämä lajit eivätkä rasita kehoa väärällä tavalla.

1. Uinti

Harvardin tutkijaryhmän mukaan uiminen on kropalle "täydellinen treeni". Ja ihmekös tuo: vedessä tehty treeni ei rasita esimerkiksi niveliä lainkaan.

Uidessa lähes jokainen kehon lihas työskentelee samanaikaisesti. Noin 35-45 minuutin aerobinen uintitreeni lieventää myös stressiä, kohottaa mielialaa ja ehkäisee masennusta. 

2. Tai chi

Tai chi tai chi chun on kiinalainen itsepuolustuslaji, joka koostuu erilaisista meditatiivisista liikeradoista. Liikkuminen tapahtuu hitaasti ja hellävaroen, ja samalla kiinnitetään paljon huomiota liikkeeseen ja oikeaan hengitystekniikkaan.

Leen mukaan tai chi sopii erityisesti ikääntyville ihmisille, koska laji kehittää tasapainoa, joka heikkenee vanhetessa.

”Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin.”

3. Voimaharjoittelu

Rautalangasta väännettynä voimaharjoittelussa hyödynnetään painoja painovoimaa vastaan. Treenissä voi käyttää oman kehon painoa, vapaita painoja, naruja tai kehoon kiinnitettäviä painovöitä.

Vahvojen lihaksien saavuttamiseksi voi tehdä useita toistoja kevyemmillä painoilla tai vaihtoehtoisesti isoilla painoilla vähemmän toistoja. Tärkeintä on harjoittaa lihaksia säännöllisesti, jotta kehitys ei katkea.

4. Kävely

Kävely voi vaikuttaa tehottomalta, mutta se on yllättävän pureva liikuntamuoto. Myös personal trainer Wille Wahlberg kertoi aiemmin Me Naisille kävelyn olevan hänen lempiliikkeensä:

– Ihminen ei ole terve, ellei hän jaksa kävellä kymmentä kilometriä kahteen tuntiin. Vasta kun jaksaa liikuttaa omaa kuormaansa kävelemällä, voi ryhtyä treenaamaan esimerkiksi juoksua, räjähtävyyttä, lihaskuntoa ja muita juttuja, Wahlberg kertoi.

”Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.”

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely kehittää kehon peruskestävyyttä ja aivoja, kuten muistia ja mielenterveyttä. Kävely kannattaa ottaa rutiiniksi esimerkiksi hyötyliikunnan kautta.

5. Kegel-harjoitukset

Oletko kuullut kegelistä? Kegel-harjoitukset ovat tärkeitä miehille ja naisille, koska ne keskittyvät lantionseudun lihaksien kuntoutukseen. Niiden tärkeys korostuu ikääntyessä, kun rakon, kohdun ja esimerkiksi peräsuolen toiminta heikkenee. Kegel-harjoitukset ovat siis lihasten supistelua, kuten naisilla lantionpohjanlihasten.

Vanhempana kiität itseäsi varhain aloitetusta tehokkaasta kegel-jumpasta!

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

  1. Levyä kyykky + sivutaivutus
  2. Punnerrus kontallaan
  3. Lantion nosto
  4. Jalkojen dippaus vuorotellen
  5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!