Lempeä liike on paras keino kehon jumien purkamiseen.

Kahdeksan tuntia sängyssä, kahdeksan tuntia työtuolissa, työmatkat autossa, illat sohvalla. Siinä urheiluhieroja Joel Hakalan mukaan varma resepti kehon jumeihin.

– Keho kaipaa liikettä toimiakseen. Jos liikkuu tunnin päivässä, mutta on loppupäivän paikallaan, tulee ongelmia. Liika passiivisuus tuntuu pian selässä ja niska-hartiaseudulla.

Vastapainoksi ihminen tarvitsisi palautumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki liike auttaa

Miksi jumit ja paikallaan olo ovat sitten niin haitallisia? Silloin veri ei kierrä eivätkä lihakset ja kudokset saa liikettä. Lihaskalvot liimautuvat yhteen, kudokset jäykistyvät ja lihakset jännittyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos jumituksia ei huolla, kivut voivat kroonistua. Jatkuva jumitila saa kehon kulumaan epätasaisesti, mikä taas altistaa esimerkiksi nivelten rikkoontumiselle.

”Arjen kolotuksiin paras lääke on lähteä kävelylenkille.”

Paras kehonhuoltoväline on oma keho – ja liike.

– Arjen kolotuksiin paras lääke on lähteä kävelylenkille. Vaikka aluksi tuntuisi tahmealta, liike avaa kroppaa ja lämmittää lihakset. Kahden kilometrin kohdalla alkaa jo kulkea!

Hakala suosittelee aloittamaan aamut tekemällä isoja liikkeitä viiden minuutin ajan. Työpäivän aikana kannattaa tehdä taukojumppaa istumisen vastapainoksi. Illalla keho kaipaa pitkiä ja rauhallisia venytyksiä, jotka auttavat palautumaan ja nukahtamaan nopeammin.

– Kehoa täytyy huoltaa joka päivä.

Kehonhuollon top 3 liikettä

1. Niskat jumissa?

Astu seinän viereen ja paina toinen kämmenesi seinään olkapään tasalle. Astu ulommalla jalalla seinää kohti. Nojaa lantiota seinää kohti ja hae venytystä seinänpuoleiseen kylkeen ja lantion päälle alaselkään. 

Tämä venytys vaikuttaa nelikulmaiseen lannelihakseen, joka aiheuttaa usein selkäkipuja.

2. Selkä kipeä?

Mene lattialle nelinkontin, lantio polvien päällä ja olkapäät kämmenien päällä. Älä roiku käsien varassa, vaan työnnä käsiä ryhdikkäästi lattiaan. Uloshengityksellä köyristä selkää kuin kissa ja vedä vatsa sisään samalla uloshengittäen. Purista kaikki ilma ulos keuhkoista ja keskity tekemään liike kaikilla vatsalihaksillasi. Hengitä sisään ja taivuta selkä notkolle. Keskity siihen, että notko tulee tasaisesti koko selästä, ei pelkästään alaselästä.

Tällä liikkeellä saat rentoa liikettä selkärankaan ja opit paikallistamaan syvät lihaksesi.

3. Ranka jäykkänä?

Nosta käsi pään taakse. Paina toisella kädellä kyynärpäästä kättä lattiaa kohden. Keskity siihen, että lapaluu liukuu alaspäin lattiaan kohden. Kallista päätä poispäin venytettävästä kädestä. Venytys tuntuu yleensä lapaluun yläkulman ja niskan välillä.

Tämä venytys vaikuttaa lavan kohottajan lihakseen, joka on usein niska-hartia vaivojen taustalla.

Liikkeet: Joel Hakala. Katso lisää kehonhuoltoliikkeitä eroonjumeista.fi.

Juttua muokattu 4.3. klo 20.49: ohjeet ja kuvat olivat menneet sekaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla