Viiden minuutin lenkki ja terveyshyödyt, check! Kuva: iStock
Viiden minuutin lenkki ja terveyshyödyt, check! Kuva: iStock

Suomessa suositellaan vähintään kymmenen minuutin liikuntasuorituksia terveyshyötyjen saamiseksi, mutta uuden tutkimuksen mukaan lyhyemmätkin liikuntapätkät kohentavat terveyttä.

Sanoohan sen järkikin, että liikunta on hyväksi liikuntasuorituksen minuuttimäärästä riippumatta. Nyt asian vahvistaa tuore yhdysvaltalaistutkimus, josta Helsingin Sanomat uutisoi. 

Tutkimuksessa seurattiin 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien yhdysvaltalaisten liikunta-aktiivisuutta ja sen vaikutusta ennenaikaisen kuoleman riskiin. Kuten arvata saattaa, ennenaikainen kuolema kohtasi todennäköisimmin niitä, jotka liikkuivat vähiten, alle 20 minuuttia päivässä. 

Hyvät uutiset ovat, että liikuntajaksojen pituus ei tutkimuksessa näyttänyt juurikaan vaikuttavan kuolemanriskiin. Ei siis ollut väliä, huhkiko päivittäisen liikunta-annoksen kasaan 55 minuutin jumppatunnilla vai pienillä hyötyliikunnan murusilla pitkin päivää.

Helsingin Sanomien mukaan useat muutkin tutkimukset todistavat lyhykäisten liikuntapyrähdysten hyödyistä. Suomessa kansallisissa liikuntasuosituksissa kuitenkin ohjeistetaan liikkumaan vähintään kymmenen minuuttia kerrallaan. 

Kukkua jo pitkään

Kymmenen minuutin suositus on ilmeisesti muinaisjäänne.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari toteaa Helsingin Sanomissa, että kymmenen minuutin raja ”on ollut kukkua jo pitkän aikaa”.

”Ensimmäinen puoli tuntia liikuntaa aiheuttaa eniten hyötyjä.”

Suositus tietyn pituisista liikuntasuorituksista perustuu siihen, että muutama vuosikymmen sitten tutkittiin nimenomaan kymmenen minuutin liikuntapätkien terveyshyötyjä. Silloin saatiin todisteita siitä, että ainakin kymmenen minuutin liikunta tuo terveyshyötyjä. 

Pienelläkin on merkitystä

Kuulutko siihen ryhmään, joka ei liiku käytännössä ollenkaan? Jos kyllä, voit onnitella itseäsi ainakin yhdestä asiasta: saat pienestäkin liikunnanmurusesta selvää terveyshyötyä. Eniten lyhyet liikuntasuoritukset hyödyttävät, jos ei muuten tapaa liikkua.

– Karrikoiden voisi sanoa, että ensimmäinen puoli tuntia liikuntaa aiheuttaa eniten hyötyjä, Tommi Vasankari sanoo Helsingin Sanomissa. 

Jos ravaa jo valmiiksi jumpassa harva se ilta ja pyöräilee töihin, puoli tuntia lisäliikuntaa viikossa ei vaikuta yhtä tehokkaasti kuin liikkumattomalla. Silti pieni liikuntapyrähdys, kuten vaikka portaiden nousu, on tietysti hyväksi aktiivisellekin liikkujalle. 

Tiedetään esimerkiksi, että runsaan istumisen terveyshaittoja voidaan hillitä parhaiten tauottamalla istumista, eli esimerkiksi jaloittelemalla hieman säännöllisesti. Pienet liikuntapätkät pitkin päivää ovat omiaan kumoamaan istumisen huonoja vaikutuksia.  

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola