Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tiesitkö, että jo puolen tunnin keskivauhdilla suoritettu juoksulenkki vähentää ihmisen pituutta noin sentin?

Ihmisen selkärangassa on 23 välilevyä, jotka vaimentavat liikkuessa selkään kohdistuvaa kuormitusta. Välilevyjen keskusosa on hyytelömäinen ja se sallii nikamien liikkeen eri suuntiin. Välilevyjen koko, muoto ja joustavuus muuttuvat päivän mittaan sen mukaan, miten paljon ihminen liikkuu.

Päivän aikana välilevyt puristuvat hieman kasaan, ja juokseminen nopeuttaa niiden puristumista. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan puolen tunnin juoksulenkki keskivauhdilla vähentää välilevyjen korkeutta noin 6,3 prosentilla. Välilevyt ovat keskimäärin 7-10 millimetriä paksuja, joten puolen tunnin lenkin voidaan sanoa lyhentävän juoksijaa keskimäärin 1-1,5 senttimetriä.

Kaikeksi onneksi välilevyt palautuvat vähitellen normaaliin korkeuteensa liikunnan päätyttyä. Juoksun on myös todettu olevan hyväksi terveille välilevyille, sillä tutkimuksen  mukaan juokseminen vähentää välilevyjen kulumista edistämällä uusien solujen syntymistä välilevyissä.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.