Jenny Sjöroos iloitsee pienistäkin liikuntasaavutuksista. Kuva: Jennyn kotialbumi
Jenny Sjöroos iloitsee pienistäkin liikuntasaavutuksista. Kuva: Jennyn kotialbumi

Jenny Sjöroos sai arkeensa lisää liikettä harrastamalla asioita, jotka eivät tunnu liikunnalta. 

Tämä ei ole tarina repäisevästä elämänmuutoksesta, jonka avulla sohvaperuna muuttuu kerralla Jutta Gustafsbergiksi. Tämä on tarina siitä, että kuka vain voi onnistua lisäämään liikettä arkeensa pikkuruisin askelin ja nauttia siitä. 

Tarinan päähenkilö, 37-vuotias Jenny Sjöroos, kertoo olevansa nykyään liikunnan vasta-alkaja. Hän liittyi maaliskuussa Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen

– Aikaisemmin ainoat liikuntani olivat työn ja sohvan sekä jääkaapin väli, päiväkodissa työskentelevä Jenny kertoo.

Mimmit liikkuu! tuli Jennyn kannalta täydelliseen saumaan, sillä hän oli juuri käynnistämässä hidasta elämäntaparemonttia. Hän oli aiemminkin yrittänyt muuttaa elämäntapojaan, mutta yritykset olivat kaatuneet liian kovaan vauhtiin. 

Nyt hän otti tietoisesti toisenlaisen asenteen. 

– Tavoite on, että liikunnasta tulisi tapa, ei pakko. Ihan pienillä askeleilla mennään, ettei muutos tyssäisi.

Auto kauas parkkiin

Kuntosalille kirmaamisen sijaan Jenny aloitti liikunnan jättämällä auton tietoisesti parkkiin tavallista kauemmas ovesta. Työpaikan parkkipaikalta tulee sopivasti muutaman minuutin kävely ovelle, ja kaupan parkkipaikallakin Jenny ajaa nykyään kauimmaiseen ruutuun. 

Lisäksi Jenny on innostunut uudestaan vanhoista harrastuksistaan geokätköilystä ja sulkapallosta ja ryhtynyt tekemään pieniä kävelylenkkejä.

– Yritän tehdä asioita, joita en ajattele liikuntana, mutta joissa tulee liikettä.

”Ei ole olemassa mitään liian vähäistä liikuntasuoritusta.”

Geokätköilyä Jenny kuvailee nykyajan aarteenetsinnäksi. Kätköt ovat vähintään 161 metrin etäisyydellä toisistaan, joten niitä etsiessä tulee käveltyä, ja aikaa kuluu huomaamatta monta tuntia.

Kävelyillekään Jenny ei lähde liikunta edellä. 

– Käymme vaimoni kanssa yöllisillä kävelyillä puistossa katsomassa lepakoita. Se ei tunnu liikunnalta, vaikka totta kai siinä kävelee ympäriinsä.

Iloa pienestäkin

Jennylle oli tärkeä oivallus, että ihan kaikesta liikunnasta on hyötyä. Tutkimuksetkin tukevat havaintoa

– Ei ole olemassa mitään liian vähäistä liikuntasuoritusta. Jokainen liikuttu minuutti on parempi kuin ei mitään. Sillä ohjenuoralla menen eteenpäin, Jenny sanoo.

Jennyn mukaan hänen lähtötasonsa liikuntaa aloittaessa oli täysi nolla. Niinpä jokainen pieni askel liikunnalliseen suuntaan on ollut tärkeä ja palkitseva. 

– Itsensä ylittäminen ja liikkeelle lähteminen on tuonut onnistumisen kokemuksia.

Jos väsyttää, Jenny voi joskus antaa armoa itselleen ja jättää vaikkapa auton lähimpään parkkiin. 

– Haluan pysyä hyvällä fiiliksellä. Ei pidä ahdistella itseään liikaa, ettei innostus lopahda. 

Liikkuminen voi ehkäistä masennusta ja helpottaa sen oireita. Jo pienikin määrä vaikuttaa.

Moni aktiivinen liikkuja sen tietää: sopivasti rankan treenin jälkeen olo on parhaimmillaan euforinen. Hikoiluttavan session jälkeen tuntuu, kuin seisoisi hieman suorempana. Mielessä yleensä vauhdilla liikehtivät ajatukset rauhoittuvat. Tuntuu siltä, kuin maailma jäsentyisi pääkopassa hieman paremmin.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa. Vaikutus on tunnettu ja tunnistettu tutkimuksissakin pitkään.

Erityisesti aerobisen liikunnan hyödyistä on olemassa runsaasti tutkimustietoa. Tulokset ovat niin vakuuttavia, että sopivasti sydäntä sykähdyttävää liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, uintia ja pyöräilyä, suositellaan itsehoidoksi myös masennukseen.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa.

Tutkijoiden mukaan aerobinen liikunta voi parhaimmillaan aidosti auttaa masennuksessa. Mutta miten on lihaskuntoliikunnan laita?

Useita eri tutkimuksia yhdistelevä tuore amerikkalaisselvitys kertoo, että aerobisen liikunnan lisäksi ihan puhdas punttien nostelu voi toimia masennuksen hoidossa. Selvityksen mukaan lihaskuntoharjoittelu voi lieventää masennusoireita ja kohottaa mielialaa merkittävästi.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 33 eri tutkimusta, joihin osallistui yhteensä liki 2000 eri-ikäistä miestä ja naista. Tutkimusten mukaan lihasten treenaaminen on hyödyllistä kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta.

Kuinka paljon kannattaa liikkua?

Tutkijoilla ei ole vielä antaa tarkkaa liikuntamäärää, josta olisi hyötyä masennuksen hoidossa. Hyvänä yleisohjeena voi kuitenkin pitää esimerkiksi liikuntapiirakkaa.

Tärkeintä on, että liikkuu.

Selvityksen ehkä kaikista mukavin havainto on se, että treenaaminen kohentaa mielialaa riippumatta siitä, kuinka paljon lihakset oikeasti kasvavat. Ei siis tarvitse omistaa elämäänsä liikunnalle, jotta saisi oman osansa treenaamisen hyvistä vaikutuksista. Tärkeintä on, että liikkuu.

Tämä havainto tukee muitakin viimeaikaisia tutkimuksia, joiden mukaan jo pienikin aktiivisuus edistää terveyttä.


Mistä liikunnan mielialaa kohentava vaikutus kumpuaa?

Tutkimuksen johtaja Brett Gordonin mukaan vaikutus on todennäköisesti yhdistelmä fysiologisia ja sosiaalisia syitä.

Todennäköisesti yksi syistä siihen, että liikunta kohottaa mielialaa piilee siinä, että harrastuksen avulla elämäänsä saa uusia, tsemppaavia ihmissuhteita. Positiivisten ihmissuhteiden on moneen kertaan huomattu tepsivän hoidoksi masennukseen.

Kehon mittaaminen on nyt kuumista kuumin fitness-trendi, mutta laitteiden termiviidakossa menee helposti sormi suuhun.

Älykellojen vallankumouksesta on puhuttu jo vuosia, mutta käytännössä yhä harva suomalainen päätyy sellaiseen sijoittamaan. Jos kelloa kaipaa lähinnä urheilusuoritusten mittaamiseen ja viestihälytyksiin, tavallisella (ja halvemmalla) sporttikellolla pärjää ihan yhtä hyvin. Aktiivisuusrannekekin voi riittää.

Sitten pitäisi enää tietää, mitä eroa näillä kaikilla laitteilla on, paitsi ehkä euroissa. Monet älykelloina markkinoidut vehkeet nimittäin tuppaavat olemaan suolaisen hintaisia.

Asiaa ei auta, että äly-, urheilu- ja fitnesskellojen määritelmä on todella liukuva myös valmistajien tiedotteissa ja verkkokaupoissa. Esimerkiksi Me Naisten testaamista urheilukelloista monet oli verkkokaupoissa listattu älykello-osastolle, mutta lopulta vain parissa oli oikean älykellon ominaisuudet.

Mitä ominaisuuksia ehdalta älykellolta sitten vaaditaan? Kysyimme asiantuntijalta. 

– Yksi erottava periaate on, että älykelloon voi asentaa sovelluksia ja niiden valmiina oleva sovellustarjonta on laajempaa. Fitness- ja urheilukelloissa tai aktiivisuusrannekkeissa on ne sovellukset, mitä niissä on, eikä enempää saa, kertoo Ilta-Sanomat Digitodayn teknologiatoimittaja Henrik Kärkkäinen, jolla on ammattinsa puolesta vuosien kokemus erilaisista älylaitteista.

Termejä ei kuitenkaan käytetä täysin johdonmukaisesti. Kärkkäisen mukaan esimerkiksi Pebble on useimpien mielestä älykello, vaikka siihen ei saa ulkopuolisia sovelluksia asennettua.

Toinen äly- ja sporttikelloja erottava tekijä on tekninen järeys ja akkukesto.

– Älykellossa on yleensä järeämpi prosessori ja enemmän muistia, mutta se pitää ladata käytännössä joka yö. Fitness-rannekkeiden akkulataus taas voi kestää monta päivää.

Lisäksi Kärkkäinen mainitsee, että fitness-vehkeet ovat yleensä veden- ja pölynkestäviä, kellot harvemmin. Näissäkin ominaisuuksissa on silti suurta vaihtelua laitteiden välillä.

Loppujen lopuksi laitteiden perustavanlaatuisin ero on käyttötarkoituksessa.

– Fitness-laitteen tarkoitus on pitää kirjaa harjoittelustasi ja elintoiminnoistasi. Älykellon käyttötarkoitukset ovat monipuolisempia: se on ensisijaisesti kommunikaatioväline ja alusta sovellusohjelmille, Kärkkäinen tiivistää.

Oikeastaan kuluttaja voi siis luottaa vain siihen, että itse tietää, millaisia ominaisuuksia laitteeltaan tarvitsee ja paljonko on valmis siihen investoimaan. Hyvä urheilukello on todennäköisesti parempi valinta kuin köykäisempi älykello, ihan nimityksestä riippumatta.