Kuvat
Katri Lehtola
Johanna Vuoksenmaa kuvailee itseään urheilijana suomenhevostyypiksi.
Johanna Vuoksenmaa kuvailee itseään urheilijana suomenhevostyypiksi.

Lentopalloa, hiihtoa, uintia, tanssia ja muutamaa muuta lajia harrastava ohjaaja Johanna Vuoksenmaa tunnetaan peliparahduksestaan: hän huutaa kentällä äitiä.

Johanna Vuoksenmaa on koukussa kovasykkeisen liikunnan endorfiiniryöppyyn, mutta kilpailuviettiään hän kuvaa mitättömäksi.  

– Ajattelen, että kun joku häviää aina, niin miksen se olisi minä.

Uteliaisuutta sen sijaan riittää: hän on kokeillut tänä vuonna jo 40:tä eri lajia. Nyt 54-vuotiaana ohjaaja tuntee olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulla on elinkautistuomio liikuntaan. Olen siitä ihan hyvilläni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjaajalla diagnosoitiin 28-vuotiaana välilevyn madaltuma. Se ei vaivaa, kun liikkuu 4–5 kertaa viikossa. Liikkuminen tekee muutenkin hyvää.

– Jos en liiku, minusta tulee pahantuulinen ja menen tukkoon.

Lentopallo on Vuoksenmaan lempilaji, jota hän pelaa kahdessa joukkueessa ja höntsää päälle.

– Tampereen Höntsy ry:n porukassa pelaaminen on ihana pääsy ulos omasta kuplasta. Pelikavereita on iältään, taustaltaan ja mielipiteiltään joka lähtöön, mutta kentällä kaikkia yhdistää yhteinen intohimo – pallo.

Tenniskaverina on kumppani Matti Rönkä.

– Välillä hiihdämme yhdessä. Jonkin tutkimuksen mukaan yhdessä hikoilu liimaa ihmisiä yhteen. Ehkä se on jokin biologinen jäänne, kyllähän seksinkin aikana hikoillaan.

Lempilajini

1. Lentopallo. ”Pallopelit ovat parhaita nollauslajeja. Pahimpina hetkinä se on ainoa hetki, kun en ajattele töitä. Kun seuraa palloa ja toisia ihmisiä, siihen ei mahdu yhtään työajatusta.”

2. Tanssi kaikissa muodoissaan. ”Kun keho kuuntelee musiikkia ja liikkuu sen mukaan, pääsee jonkinlaiseen transsiin. Suomenhevonen saattaa jorata bileissä neljä tuntia putkeen ja unohtaa että täällä voisi juoda viiniäkin. Musiikki vie.”

3. Avovesiuinti. ”Sisäinen norppa minussa tuntee olevansa avovedessä oikeassa paikassa ja elementissä. Vesi on ainoa elementti, jonka voi kokea kaikilla aisteilla. Sen voi nähdä, kuulla, haistaa, maistaa ja tuntea. Se on terapeuttinen ja kokonaisaistillinen kokemus.”

Kumpi parempi?

Yhdessä vai yksin? ”Ihan sairaan vaikea valita. En ole joko tai ihminen, vaan sekä että ihminen. Siis 50–50.”

Kalenterin kanssa vai spontaanisti? ”Molempia, kuten kaikessa muussakin. Kalenterissa on pelit ja treenit. Spontaanisti lähden esimerkiksi sauvakävelylle.” 

Aamulla vai illemmalla? ”Olen parhaimmillani illasta. Herään fyysisesti iltapäivällä. Ulkomailla juoksen joskus auringonnousun aikaan.”

Ulkona vai sisällä? ”Ehdottomasti sekä että. Maalla, merellä ja ilmassa.”

Kuulokkeilla vai ilman? ”Jos menen Kivikon hiihtohalliin, kuuntelen äänikirjaa. Ulkona en välttämättä halua eristäytyä kuulokkeilla.”

 

 

Johanna Vuoksenmaa

  • 54-vuotias ohjaaja ja käsikirjoittaja asuu Tampereen Pispalassa sekä Helsingissä kumppaninsa, uutisankkuri Matti Röngän kanssa.
  • Hänen käsikirjoittamansa Ex-onnelliset -tv-sarjan 3. ja 4. kautta kuvataan parhaillaan. 
  • Tekee elokuvaa 70 on vain numero, joka kertoo iskelmäjumalattaren ikääntymiskriisistä. Esikoisromaani Pimeät tunnit ilmestyy keväällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla