Kireät lonkankoukistajat ovat erityisesti istumatyöläisten vitsaus.

Onko ryhtisi lysähtänyt? Tuntuuko selässäsi tai polvissasi kipuja? Jumittavatko hartiat?

Jos teet istumatyötä ja skippaat helposti kehonhuollon, syy jumeihin löytyy hyvällä todennäköisyydellä yhdestä osoitteesta: lonkankoukistajista.

– Jos lonkankoukistajat ovat kireät, ne voivat aiheuttaa kehoon monia virheasentoja. Väärä asento vaikuttaa koko kroppaan ja oireilee eri puolilla kehoa, kertoo terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti Marjo Rinne UKK-instituutista.

Lonkankoukistajat koostuvat useammasta alavartalon lihaksesta. Yhdessä ne osallistuvat lonkan alueen liikuttelemiseen, vartalon eteentaivutukseen ja pitävät ryhdin suorana. Jos lonkankoukistajat joutuvat pahasti jumiin, lantionseutu voi kääntyä väärään asentoon. Silloin alaselän notko voi syventyä ja ryhti mennä vinksalleen.

”Niskakipukin saattaa osaksi johtua lonkankoukistajan aiheuttamasta virheasennosta.”

– Niskakipukin saattaa osaksi johtua lonkankoukistajan aiheuttamasta virheasennosta. Jos koko ajan joutuu laittamaan kireää lonkkaa eteenpäin, myös pään asento muuttuu. Silloin niska saattaa kipeytyä, Rinne kertoo.

Mistä tietää, että lonkankoukistajat vaativat huoltoa?

Erilaiset oireet ympäri kehoa ovat ensimmäinen merkki, mutta lonkankoukistajien kireyttä voi myös arvioida helpolla testillä:

Mene selinmakuulle lattialle makaamaan. Nosta toinen polvi koukussa rinnan päälle ja vedä sitä kevyesti käsillä kohti vartaloa. Toisen jalan pitäisi pysyä suorana lattiassa melko vaivatta.

– Jos jalkaa ei millään saa pidettyä maassa suorana, silloin kyseessä on jo pidempään jatkunut lonkankoukistajan toiminnallinen häiriö.

Kireät lonkankoukistajat vaivaavat erityisesti istumatyöläisiä, mutta myös heikot pakaralihakset saattavat kiristää lonkankoukistajia.

– Nykyihminen käyttää melko vähän pakaralihaksiaan. Tasaisella maalla käveleminen ei edellytä niiden liikuttamista, joten kaikilla pakarat eivät aktivoidu tarpeeksi, Rinne kertoo.

”Istumatyöläinen, muista nousta kerran tunnissa tuoliltasi.”

Jos iso pakaralihas ja takapuolen sivussa oleva keskimmäinen pakaralihas eivät ole tarpeeksi vahvat, lonkankoukistajat tekevät ison osan esimerkiksi kävelyliikkeestä. Silloin ne myös kiristyvät.

Lue myös: Perä ylös penkistä! Muuten uhkaa kuolleen pyllyn syndrooma

Miten lonkankoukistajat voisi saada vetreäksi?

Marjo Rinteellä on muutama vinkki:

  1. ”Istumatyöläinen, muista nousta kerran tunnissa tuoliltasi. Aina kun nouset, tarkista oma asentosi. Malta ojentautua ryhtiin kunnolla. ”
  2. ”Kävely verryttää lonkankoukistajia. Pitkät askeleet antavat monta pientä venytystä päivään. Katso, että jokaisella askeleella takajalka ojentuu taakse.”
  3. ”Muista myös treenata alakropan lihaksia. Lonkankoukistaja ei vetreydy pelkästään venyttelemällä, vaan se vaatii lihaskuntoa. Vaihtele treeneissä erilaisia liikkeitä.”
  4. ”Lonkankoukistajaa olisi hyvä venyttää vähintään kaksi kertaa viikossa. Ei ole haitaksi, vaikka venytykset tekisi joka päivä. Mahdollisia venytysliikkeitä on lukuisia.”

Näin venyttelet lonkankoukistajaa

Toista kaikki liikkeet kaksi kertaa.

1. Venytys seisten: Laita toinen jalkasi hieman toisen eteen. Etummainen jalka on hieman koukussa tukijalkana, ja takimmainen suorana. Työnnä takajalan lantiota eteenpäin, ja tunne venytys lonkankoukistajassa. Pidä liike 20–60 sekuntia.

Lonkkaa voi helposti venyttää seisten vaikka työpäivän aikana. Kuva: Sanoma-arkisto
Lonkkaa voi helposti venyttää seisten vaikka työpäivän aikana. Kuva: Sanoma-arkisto

2. Venytys makuullaan: Asetu selinmakuulle lattialle ja ota toinen jalka syliisi. Toinen jalka jää maahan. Vedä koukussa olevaa jalkaa käsillä kohti kehoa. Pidä liike 20–60 sekuntia. 

Jos haluat venytykseen lisää tuntumaa, tee se korokkeen päällä. Kuva: Sanoma-arkisto
Jos haluat venytykseen lisää tuntumaa, tee se korokkeen päällä. Kuva: Sanoma-arkisto

3. Askelkyykky polvi lattiassa: Laske toinen polvi maahan ja nosta toinen jalka vartalon eteen niin, että polvi on 90 asteen kulmassa. Liikuta takana olevaa jalkaa tarvittaessa taaemmassa ja laskeudu venytykseen. Pidä liike 20–60 sekuntia. 

Nosta kädet ylös, jos haluat venytykseen lisää toiminnallisuutta. Kuva: Shutterstock
Nosta kädet ylös, jos haluat venytykseen lisää toiminnallisuutta. Kuva: Shutterstock

4. Lonkkien avaus istuen: Istu lattialle jalat suorana edessäsi. Voit asettaa lantiosi alle esimerkiksi pyyhkeen pehmustukseksi. Koukista jalat, laske polvet kohti lattiaa ja vie jalkapohjat yhteen. Vedä kantapäät mahdollisimman lähelle lantiota. Voit vetää jalkoja lantiota kohti pitäen nilkoista käsillä. Pidä liikettä vähintään minuutti.

Tämä venytys tehoaa taatusti lonkankoukistajiin. Kuva: Shuttestock
Tämä venytys tehoaa taatusti lonkankoukistajiin. Kuva: Shuttestock
avun saanut kieroon kasvanut

Ikävän niska- ja selkäsäryn syy saattaakin löytyä navan alapuolelta – fysioterapeutin helppo testi paljastaa häiriön

Tuttua on alaselän kipu nikamista vinksallaan ja säteilee pahimmillaan koko raajan mitalta varpaisiin saakka. Liikunta ja venytys auttaa. Selällään maaten jalka koukistettuna punnertaen toisen raajan yli lattiaa tavoitellen auttaa ja taas mennään. Yllättävän monella on asentovirheitä ja vino kroppa, kireyttä lihaksissa ja ne aiheuttavat monenlaista harmia. Hyvä osteopaatti löytää virheasennot ja kiristymät ja antaa itsehoitoon ohjeita, kuten miulkii!
Lue kommentti
Käyttäjä15134
Seuraa 
Liittynyt8.3.2018

Ikävän niska- ja selkäsäryn syy saattaakin löytyä navan alapuolelta – fysioterapeutin helppo testi paljastaa häiriön

Friv-online-pelit ovat parhaita toimintoja, jotka koostuvat useista kauniista viihdykkeistä, jotka auttavat siirtymään ajasta, myös siksi, että peli on saanut hyvän maineen kaikkialla maailmassa kaikesta nautinnosta, jota se tarjoaa kotona. Verkossa on paljon osallistujia, jotka etsivät istuinta tietokoneen edustalla ja hauskaa erilaisten toimintojen, paisdelosjuegosfriv.com kuten erilaisten hauskuuden pelien, kanssa. Globaali friv-peli voidaan hankkia missä tahansa, kun verkkoyhteys on...
Lue kommentti

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä! 
 

 

Kiinnostavien tanssilajien valikoimasta löytyy jotakin jokaiselle vipattavalle tanssijalalle.

Bugg

Rock’n’swing-tansseihin kuuluva ruotsalainen bugg on muodissa suomalaisillakin tanssilavoilla. Bugg on kotimaisen fuskun iisimpi serkku. Tanssin jujun oppii helposti alkeiskurssilla, vaikka aiempi tanssikokemus olisi nollassa.

Ruotsissa buggia tanssitaan paikallisten tanssiyhtyeiden tahtiin, mutta Suomessa yleensä ajankohtaiseen pop-musiikkiin.

Kenelle sopii? Bugg sopii sinulle, jos haluat tutustua uusiin ihmisiin. Et tarvitse paria aloittaaksesi harrastuksen, sillä tanssitunneilla vaihdellaan pareja. Liikkeitä voi hioa tanssilavoilla ja swing-tanssijuhlissa, joita järjestetään suurimmissa kaupungeissa.

Kokeile myös: Kun buggin helppo perusaskel alkaa sujua, testaa myös muita rock- ja swing- tansseja, kuten lindy hopia, fuskua ja boogie woogieta.

Twerk

Hittitanssi twerk yhdistää lantionkäyttötekniikkaa ja rohkeaa asennetta. Twerkiin kuuluva rytmikäs pyllyn hyllytys saattaa näyttää helpolta, mutta erilaisista tekniikoista löytyy treenattavaa vaikka moneksi vuodeksi. Twerkin juuret ovat Afrikassa, ja se yleistyi Yhdysvalloissa 1990-luvulla.

Twerk-tunnilla saa varmasti hien pintaan ja reisilihakset maitohapoille. Soittolistalla vuorottelevat kuumat listahitit ja jamaikalainen dancehall-musiikki.

Kenelle sopii? Sopivan rohkealle. Jos ajatuskin lantion pyörittämisestä ujostuttaa, twerk ei ole sinun juttusi – mutta jos uskaltaudut mukaan, voit saada tanssitunnilta vahvistusta itsetunnollesi.

Kokeile myös: Lantion käyttöä ja karibialaisia rytmejä harjoitellaan myös reggaeton- ja dancehall queen style -tunneilla.

Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.
Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.

Bollywood

Bollywood-tanssituntien sound-track tulee suoraan intialaisista musikaalileffoista. Tanssi yhdistelee intialaisia kansantansseja itämaiseen tanssiin, afroon, discotanssiin, nykytanssiin… melkein mihin vain!

Näyttävä Bollywood voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta askel askeleelta opetellessa hienoimmatkin koreografiat saadaan sujumaan. Tanssitunnilla kehittyvät erityisesti aerobinen kunto ja koordinaatio, kun jalat tekevät askelsarjoja ja kädet samaan aikaan omia kuvioitaan.

Vaikka Bollywood-esitykset ovat värikkäiden ja kimmeltävien asujen ilotulitusta, tunnilla pärjää tavallisessa t-paidassa ja trikoissa.

Kenelle sopii? Sellaiselle, joka kaipaa hauskaa tanssilajia.

Kokeile myös: Jos kaipaat lisää vaikeusastetta, kokeile itämaista tanssia. Keskivartalon liikkeet vahvistavat vatsa- ja selkälihaksia tehokkaasti.

Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia.
Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia.

Nykytanssi

Nykytanssitunneilla opetellaan tekniikkaa jalkojen ojentamisesta piruetteihin ja liikutaan monipuolisesti, myös kierimällä lattiatasossa ja laittamalla painoa käsille. Tunneilla saatetaan myös improvisoida.

Musiikin puolesta nykytanssi on käsittämättömän monipuolista. Kaiuttimista kuuluu kaikkea klassisesta kansanmusiikkiin ja iskelmästä listahitteihin.

Kenelle sopii? Tämä tanssilaji sopii kaikille – nykäri luonnistuu, vaikka kehossa olisi rajoitteita.

Kokeile myös: Jos nykytanssi on jo tuttua, testaa suosituksi noussutta nykytanssin ja jazz-tanssin yhdistelmää, lyrical jazzia. Lyrical jazziin kuuluvat voimakas musiikin tulkinta, laajat virtaavat liikkeet sekä näyttävät hypyt ja piruetit.