Jaksaa, jaksaa! Kuva: MVphotos
Jaksaa, jaksaa! Kuva: MVphotos

Kyllä vain: kuntosalilla käymisessä on sellainenkin riski, että onnistut ärsyttämään kanssatreenaajia oikein kunnolla.

Aivan kuin salille raahautuminen ei olisi jo tarpeeksi raskasta. Sen lisäksi painoja kolistellessaan pitäisi olla perillä kuntosalin supertarkasta käyttäytymiskoodistosta.

Tunnistatko nämä salityypit, jotka kiinnittävät takuulla muiden huomion?

1. Ähkijät

Hnnnnnnnnngggh! Uskotaan, uskotaan – tuo tyyppi treenaa ihan täysillä. Vieressä olijalle saattaa kuitenkin tulle kiusaantunut olo, jos ähkiminen kuulostaa enemmän aikuisten elokuvalta kuin treenaamiselta.

2. Laitteiden hiestäjät

Ongelmahan ei ole hiki, vaan se, etteivät nämä tyypit pyyhi laitteita käytön jälkeen. Yöks! Pyyhitään ne laitteet, joohan?

3. Huutajat

KOLME! KAKS! KAKS! YKS! VIELÄ YKS! LEPOOOO! Moni huutaja tunnetaan nimellä personal trainer, mutta löytyy salilta myös söpöjä bodarikaksikoita tai -joukkoja, jotka kannustavat toisiaan niin, että herää epäilys heidän laskutaidoistaan. Tarvitseeko siihen oikeasti käyttää niin paljon ääntä?

4. Laitteidenvalloittajat

Hei anteeksi, mutta tulitko tänne treenaamaan vai uppoutumaan unelmiisi? Lehtien lukemisen ja haaveilun voi hoitaa myös muualla kuin laitteessa, johon jonottaa kolme ihmistä.

5. ”Treenikaverit”

Ompelukerho, kuntosali, mitä näitä on. Ai teidän Jalmari-Santeri täyttää neljä vuotta ja on oppinut jo solmimaan kengännauhat? Hyvä hyvä, kunhan ei mennä liian kovalla äänellä kerrottuihin kiusallisiin juoruihin. Ai niin, sitä kuntopyörää voi myös polkea puhuessaan.

6. Paljasjalkatreenarit

Siellä ne tallustelevat menemään hikisine varpaineen, pelkäämättä kolauttavansa varpaansa kahvakuuliin ja laitteiden metallisiin jalkoihin. Sovitaanko, että salilla pidetään kengät jalassa jo ihan muiden mielenrauhan vuoksi? Puhumattakaan hikisistä syylävarpaista.

7. Haisulit

Treenivaatteissa vintage tarkoittaa yleensä tiukasti pinttynyttä hienhajua, joka on muuten yllättävän voimakas! Haisuli saattaa olla itse tottunut siihen, mutta muut se pakottaa vaihtamaan viereisestä laitteesta kauempana olevaan ja nyrpistelemään nenäänsä. Treenaajalle salivaatteiden pesemisen pitäisi olla itsestäänselvyys – kuten myös sen, että vaate joutaa kiertoon, jos haju ei enää lähde pesemälläkään.

8. Pyytämättä opastajat

Pätemisen tarve ja auttaminen ovat eri asioita. On ok huomauttaa, jos näyttää siltä, että kanssatreenaaja aikoo satuttaa itseään, mutta muille on hyvä antaa hieman aikaa ja tilaa – jokaisella kestää oma aikansa löytää itselleen sopivat laitteet ja painot.

9. Välineiden levittelijät

Treenaako tuo ollenkaan, vai kanniskeleeko se vain tavaroita ympäriinsä? Saahan silläkin tavalla hieman liikuntaa, mutta olisi kiva, jos tavarat löytyisivät aina oikeilta paikoiltaan.

10. Housuilla hämmentäjät

Harmaat collegehousut, joiden haaruksiin hiki alkaa tehdä läikkiään, oi voi. Läpikuultavat trikoot, joiden alla on stringit. Liian matalalantioiset pöksyt. Jotenkin ne nyt vain onnistuvat harhauttamaan ajatukset kauas pois siitä, kuinka monta toistoa vielä oli jäljellä.

Jotta tätä asiaa ei kuitenkaan tulisi otettua liian vakavasti, tässä loppukevennykseksi treenaajia, joista ei ainakaan kannata ottaa mallia:

Lue myös:

Tämä on yleisin syy kuntosalifobiaan

Näin saat salitreenin hyödyt juomalla punaviiniä

Reippaiden heimo - päivä kuntosalilla

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.