Sport
Sahalihas vahvistuu edestakaisella punnerrusliikkeellä. Verenkierto paranee ja jumit helpottavat. Kuvat: Mikko Hannula
Sahalihas vahvistuu edestakaisella punnerrusliikkeellä. Verenkierto paranee ja jumit helpottavat. Kuvat: Mikko Hannula

Jos niska-hartiaseutua jumittaa, ota heti ohjelmaan tehokas lapapunnerrus. Sillä vahvistat sahalihaksen, joka saattaa olla monien yläkropan kipujen taustalla. 

Venyttely ei riitä, jos tahtoo ryhdistä pysyvästi paremman ja eroon niska-hartiaseudun jumeista. Hyvän ryhdin ja kivuttoman kropan taustalla on nimittäin kaksi salaisuutta: hyvä liikkuvuus ja vahvat tukilihakset.

Varsinkin istumatyö jumittaa, mutta myös heikentää yläkroppaa. 

Harva on kuullut etummaisesta sahalihaksesta, vaikka se on monien niskan ja hartioiden kipujen, jopa vammojen ja repeämien taustalla. Sahalihas on kylkiluun päällä oleva apulihas, joka kiinnittyy lapaluun etureunaan. Sahalihas tekee töitä, kun esimerkiksi nostat kätesi pääsi yläpuolelle. Sen tehtävä on vakauttaa lapoja. Monilla lihas on samaan aikaan sekä unelias, heikko että jumissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaita täsmäliikkeitä sahalihaksen herättämiseen ja vahvistamiseen on lapapunnerrus. Kun otat liikkeen ohjelmaan, myös yläselän verenkierto paranee. Sekin helpottaa niskan ja hartioiden jomotuksia. Vähitellen myös ryhti kohenee. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapapunnerruksen avulla saat lisätehoja muuhunkin treeniin: kun lapatuki herää, punnerrukset menevät oikeaan osoitteeseen eli eivät vain käsille, vaan myös yläselälle, rintakehälle ja keskivartalon lihaksille. Samoin on selkäliikkeiden laita: et enää puske ylätaljaa pelkillä hauiksilla.

Alkuun lapojen löytäminen ei ole ihan helppoa. Siksi lapapunnerrusta kannattaa treenata ensin kevyesti ja tunnustellen. 

Tee näin:

1. Käy lankkuasentoon, pidä keskivartalo tiukkana ja kyynärpäät maassa olkapäiden alla.

2. Keskitä ajatus selän puolelle lapoihin: purista ne ensin yhteen selän takana. Pyöristä sitten yläselkä, jolloin lavat kääntyvät irti toisistaan. Kuvittele, että pusket kyynärpäitä läpi lattiasta.

Jatka näin: tuo lapoja vuoroin lähemmäs ja kauemmas toisistaan. Tee noin 15 toistoa ja 3 sarjaa.

Voit katsoa liikkeen myös Instagram-videolta. Jos video ei näy alla, katso se täältä.

Vierailija

Toi liike ei ota lapoihin, pitäsi olla vetävä liike, tuo on työntävä ja ottaa lähinnä rintaan ja olkapään etuosaan.

Lapoja voi treenata alataljalla, vetämällä lavat yhteen supistusvaiheessa ja avaamalla ne palauttaessa, vähän niin kuin ne luonnollisesti meneekin alataljassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla