Sport
Hanna hämmästyi, miten nopeasti pienet muutokset alkoivat näkyä ja tuntua. Kuvat: Juha Salminen.
Hanna hämmästyi, miten nopeasti pienet muutokset alkoivat näkyä ja tuntua. Kuvat: Juha Salminen.

Hanna Rantanen kyllästyi arkeensa, jossa oli liian vähän liikuntaa ja ruokarytmi pielessä. Alkoi parin kuukauden projekti, jonka tulokset yllättivät täysin.

Klik. Yksi hiirenpainallus, ja alusvaatteissa otettu ennen ja jälkeen -kuva singahti Facebookiin ja Instagramiin. Hanna Rantanen, 40, tuijotti kuvaparia onnellisena. Hän oli aloittanut kuusi viikkoa aiemmin elämänmuutoksen, ja tulokset olivat jo nyt näkyvissä.

– Ryhti oli selkeästi parempi, ja kroppakin oli alkanut kiinteytyä, Hanna kertoo.

Selvin ero entiseen oli energisessä olossa ja vaatteissa. Kymmenen vuotta vanhat mekot ja farkut mahtuivat päälle, mikä tuntui uskomattomalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt tuli loppu

Ajatus elämänmuutoksesta tuli konkreettiseksi viime elokuussa. Hanna oli ystävineen juhlimassa Flow-festivaaleilla. Takana oli upea kesä, joka oli omistettu pelkästään elämästä nauttimiselle. Hanna oli deittaillut, juhlinut, viettänyt aikaa ystävien kanssa, syönyt hyvää ruokaa ja elänyt turhista murehtimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesä alkoi kuitenkin näkyä ja tuntua kropassa.

– Sanoin ystävilleni, että nyt ei tunnu enää hyvältä. On pakko tehdä jotakin, Hanna muistelee elokuista iltaa.

Hannan avautumisen kuuli muun muassa hänen ystävänsä Jussi, joka oli itse laihduttanut 32 kiloa. Hanna oli seurannut Jussin projektia ihaillen.

– Jussi ehdotti, että aloittaisin hänen kanssaan ryhtiliikkeen syyskuun alusta. Kaksi kuukautta ihan täysillä. Terveellistä ruokaa, ei alkoholia, paljon treeniä.

Liekö syynä nousuhumala, mutta ystävykset paiskasivat saman tien kättä päälle.

– Innostuin ajatuksesta, mutta samaan aikaan olin huolestunut. Olin yrittänyt elämänmuutosta kahdesti – ja epäonnistunut yhtä monta kertaa.

Työ edellä

Hannan ylimääräiset kilot eivät olleet kertyneet pelkästään villin kesän aikana.

Kaikki alkoi, kun hän siirtyi myymälätyöstä suuren vaateketjun aluepäälliköksi. Myyjän työ vaihtui toimistossa ja autossa istumiseen. Kiloja alkoi kertyä ihan eri tavalla kuin ennen, eikä Hanna harrastanut juurikaan liikuntaa satunnaisen lenkkeilyn lisäksi. Se ei riittänyt pitämään painoa kurissa.

Kiloista huolimatta Hanna tunsi itsensä upeaksi ja itsevarmaksi.

– Ei minua haitannut, vaikka itsestä huolehtiminen jäikin taka-alalle. Olen aina ollut uraorientoitunut, ja työ oli minulle unelmien täyttymys. Olin valmis uhraamaan sen takia paljon.

Pian aikaa ei jäänyt millekään muulle, ei edes parisuhteelle. Kymmenen vuotta kestänyt avioliitto päättyi vuonna 2013.

– Oli raskasta tajuta, ettei kaikki mennytkään niin kuin olin suunnitellut, Hanna myöntää.

Hanna hukutti erosurunsa töihin. Vuonna 2015 hän sai huippupestin ison vaateyrityksen tuotevastaavana ja muutti Tampereelta Helsinkiin.

–Muuton jälkeen sairastuin. En ollut koskaan ollut niin kipeä.

Ensimmäistä kertaa Hanna joutui pysähtymään miettimään terveyttään ja sen menettämistä. Vuosia jatkunut tupakanpoltto loppui kuin seinään. Pikkuhiljaa alkoi kyteä ajatus kokonaisvaltaisesta elämänmuutoksesta.

Elämän kamalin päivä

Keväällä 2016 elämä Helsingissä oli löytänyt uomansa ja arki tuntui rullaavan mukavasti. Hanna aloitti kuntosalilla käymisen ja yllätyksekseen piti siitä.

Kesällä kaikki muuttui. Hannan isä sairastui vakavasti ja kuoli elokuussa.

– Suru tuntui niin raskaalta, että jostain oli pakko karsia. Hyvin alkanut saliharrastus sai jäädä.

Hautajaisten jälkeen Hanna uppoutui jälleen työhönsä. Työ oli aina antanut voimaa vaikeissa tilanteissa. Ei tarvitse ajatella mitään muuta.

Loppuvuodesta 2017 Hanna tunsi, että elämä oli palannut hiljalleen raiteilleen. Kuntosaliharrastus oli ottanut tulta alleen, ja pikkujoulukausikin alkamaisillaan, mikä piristi.

Sitten tuli tieto työpaikan yt-neuvotteluista. Hanna tajusi heti, että oma työpaikka on vaarassa.

Marraskuussa hän kirjoitti nimensä irtisanomispapereihin.

– Se oli yksi elämäni kamalimmista päivistä. Jokainen reagoi irtisanomiseen eri tavalla, mutta minulle se oli ihan järjetön kriisi.

Hanna oli uhrannut työlleen kaiken. Hän oli perustanut koko identiteettinsä uran varaan, ja nyt se oli viety häneltä pois. Tällä kertaa ei ollut mahdollisuutta paeta tunteita töihin. Oli pakko miettiä, kuka oli ja mitä halusi elämältään.

Tärkeänä tukena on ollut hyvä ystävä Jussi, joka pudotti itse painoa 30 kg.
Tärkeänä tukena on ollut hyvä ystävä Jussi, joka pudotti itse painoa 30 kg.

Ryhtiä ruokarytmiin

Tuli syyskuun ensimmäinen päivä. Hanna tiesi kokemuksesta, että elämänmuutoksissa alku on haastava. Sitä se oli tälläkin kertaa.

Aiemmin Hanna oli syönyt paljon ulkona ja nauttinut viiniä silloin, kun sitä teki mieli. Hän tiesi tarvitsevansa tarkkoja rutiineja sekä syömiseen että kuntoiluun.

– En kaivannut valmista ohjelmaa tai personal traineria. Minulla oli kaikki tarvittava tieto, se piti vain saada osaksi arkea.

Hanna rakensi suunnitelman: viisi ateriaa päivässä, perustana ruokaympyrä. Itse kokatut ruoat kolmeksi päiväksi kerrallaan. Kuusi treeniä viikossa: maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina aerobista liikuntaa, tiistaina ja torstaina vatsa-peppujumppaa ja kehonhuoltoa.

– Aerobisina päivinä olen puoli tuntia crosstrainerilla ja juoksen puoli tuntia matolla. Teen aina päivän energiatason mukaan enkä puske väkisin täysillä, jos on veto pois.

Eniten Hanna kaipasi ryhtiä ruokarytmiinsä. Makea ja roskaruoka ei ollut koskaan ollut ongelma.

– Söin liian harvoin ja liikaa kerralla. Ylimääräisiä kaloreita tuli viinistä.

Eläköön ruokaympyrä

Uudenlainen ruokarytmi vaati suunnitelmallisuutta sekä kaupassa että keittiössä. Ennen Hanna ei syönyt aamiaista, mutta nyt aamu alkoi aina keitetyllä kananmunalla ja puurolla.

Perinteisen ruokaympyrän noudattaminen on Hannan mielestä toiminut loistavasti.

–Puolet lautasesta salaattia ja kasviksia ja neljäsosa esimerkiksi täysjyväpastaa. En enää syö juurikaan lihaa, joten proteiinin saan kasviperäisistä lähteistä. Suosikkini ovat mustapapupihvit.

Ennen Hanna söi vasta sitten, kun nälkä oli yltynyt hillitsemättömäksi. Nyt hän pitää itsensä kylläisenä terveellisillä välipaloilla, kuten hedelmillä.

–Tasainen verensokeri hillitsee mielitekoja ja auttaa jaksamaan treeneissä. Jos ei syö tarpeeksi, ei voi treenata kovaa. Sen olen huomannut.

Kun 6 viikkoa oli kulunnut, Hanna julkaisi Facebookissa kuvaparin muutoksestaan.
Kun 6 viikkoa oli kulunnut, Hanna julkaisi Facebookissa kuvaparin muutoksestaan.

Elämäntapa, ei kuuri

Lokakuun viimeinen päivä, projektin huipennus. Tavoite oli tiputtaa viisi kiloa kahdeksan viikon aikana, mutta painoa on lähtenyt vähän enemmänkin.

– Tajusin aika nopeasti, ettei tässä ole kyse vaa’an lukemista. Vaatteet ovat antaneet paljon parempaa kuvaa siitä, millainen muutos on tapahtunut.

Esimerkiksi vaikka se ihana hopeinen paljettimekko, jonka Hanna hankki vuonna 2012. Sen koommin se ei ole yllä ollut.

– Mutta nyt se on mahdollista!

Projekti loppuu, mutta Hanna aikoo jatkaa samaan tapaan. Hän on löytänyt terveelliset rutiinit, jotka eivät maistu puulta. Projekti oli Hannalle tärkeä, sillä konkreettinen tavoite sai hänet puskemaan vaikeidenkin hetken läpi.

– Ajattelen, että tämä oli viimeinen hetki, kun pystyn vaikuttamaan valinnoillani siihen, millaiset seuraavat 20 vuotta elämässäni ovat. Siksi olen päättänyt, ettei tämä ole mikään kuuri vaan elämäntapa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla