Juuli Rautasiipi pääsi juoksemisen makuun cooper-treenien ansiosta. Kuva Lilli Haapala
Juuli Rautasiipi pääsi juoksemisen makuun cooper-treenien ansiosta. Kuva Lilli Haapala

Oululainen Juuli Rautasiipi treenasi lähes rapakunnosta puolustusvoimien Cooper-kuntoon.

Juuli Rautasiivellä, 23, oli unelma. Sopimussotilaanakin työskennellyt nainen halusi päästä puolustusvoimien virkaan. Unelman esteenä oli vain 2 600 metriä – Cooperin juoksutestin vähimmäisvaatimus, jonka puolustusvoimat edellyttivät kaikilta virkaa hakijoilta. Juulista vaatimus tuntui tavoittamattomalta.

– En ole ikinä tykännyt liikunnasta, varsinkaan juoksemisesta, hän myöntää.

Viime syyskuussa nainen rohkaistui testaamaan Cooper-kuntonsa. Juuli juoksi kaksitoista minuuttia miehensä tsemppaamana kipurajoillaan. Tulos oli 1 700 metriä. Asialle oli pakko tehdä jotain.

Vauhtisammakko avuksi

Juuli alkoi lenkkeillä kahdesti viikossa. Tammikuussa tulos oli jo parantunut 2 300 metriin. Se oli silti vielä 300 metriä unelmasta. Kun Juuli vielä puuskutti testin jälkeen, tuntematon mies tuli juttelemaan. Mies oli Mikko Liukka turkulaisesta Vauhtisammakon juoksukoulusta. Mikko tiedusteli Juulin juoksutavoitetta.

– 2 600 metriä kahden kuukauden sisällä, nainen vastasi.

Mikko kertoi, ettei tavoitteen saavuttaminen tulisi olemaan helppoa. Hän lupasi kuitenkin tehdä parhaansa, jotta Juuli onnistuisi.

Yhdeksän lenkkiä viikossa

Juoksukoulussa alkoi kunnon puristus. Mikko laittoi Juulin ruokavalion uusiksi ja suunnitteli hänelle juoksuohjelman. Seuraavien seitsemän viikon ajan Juuli juoksi yhdeksän lenkkiä viikossa. Tiistaista perjantaihin aamut alkoivat noin tunnin kevyellä lenkillä. Näiden lisäksi oli puolentoista tunnin juoksukoulutreenit iltaisin. Maanantaisin treenattiin intervalleja. Lauantai ja sunnuntai levättiin.

– Olin työttömänä, joten minulla oli aikaa heittäytyä treenaamiseen. Muuten se ei olisi onnistunut, Juuli myöntää.

Juulin juoksutekniikkaa alettiin korjata pala palalta. Kun tekniikka parantui, juoksukin keventyi.

– Yhteishenki juoksutreeneissä auttoi jaksamaan. Oli helpotus huomata, että muitakin hengästyttää ja ketuttaa välillä.

Kovan treenin jälkeen

Seitsemän viikon treenien jälkeen koitti totuuden hetki: puolustusvoimien Cooper-testi. Juoksuvalmentaja oli antanut Juulille kellon, josta nainen kuuli, pysyikö vauhdissa. Testin loputtua hän ei ollut varma, oliko saavuttanut tavoitteensa.

– Kun sitten kuulin tuloksen, itku oli lähellä.

Juuli läpäisi testin 2 610 metrin tuloksellaan.

– Vielä ei voi puhua rakkaudesta, mutta pidän kyllä juoksemisesta huomattavasti enemmän kuin aiemmin.

Lue uudesta MeNaiset SPORTISTA, kuinka sinustakin tulee kymmenen kilometrin juoksija.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.