Kuvat
Sanoma-arkisto
Melontaliivit ovat tässä lajissa ehdottomat.
Melontaliivit ovat tässä lajissa ehdottomat.

Meloen pääset keskelle kauneinta luontoa. Tässä kolme melontaretkeä kotimaassa: aloittelijalle, harrastajalle ja konkarille.

Aloittelijalle

Päiväretki Hossassa

Kajakki lipuu kirkkaassa vedessä Kainuun jylhissä harjumaisemissa. Hossan kansallispuistosta löytyy vesiä aloittelijallekin. Parin tunnin pyrähdys onnistuu rauhallisella Hossanjärvellä. Kanootin voit vuokrata rannalta Camping Hossan Lumosta tai Hossan Lomakeskuksesta.

Täydellinen päiväretki taas starttaa Pitkä-Hoilua-järven pohjoispään parkkipaikalta. Ennen lähtöä kannattaa käydä kurkkaamassa harjun takaa kirkasvetinen Muikkupuro laavuineen.

Lähde melomaan Pitkä-Hoiluaa oikean rannan tuntumassa, saat ihailla korkeaa harjua. Kun harju kapenee, löydät vetopaikan, josta voit nostaa kanootin Ala-Valkeaisen järven puolelle. Sen pohjoispäässä näet autiotuvan ja pienen lahden. Jos melot lahteen varovasti, löydät järven pohjassa pulppuavan lähteen. Täytä siitä vesipullosi!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ala-Valkeaisesta pääset Kokalmus-järveen kanoottia puroa pitkin uittamalla. Kokalmusta reunustavat hiekkarannat – täällä kelpaa siis pitää uimatauko. Rannoilta löytyy nuotiopaikkoja ja kiva laavu. Kokalmuksesta pääset takaisin Pitkä-Hoilualle ja lähtöpaikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloittelija selviää hyvin rauhallisesta reilun kymmenen kilometrin retkestä.


Harrastajalle

Kohti Porkkalaa

Pari päivää merellä ja telttayö saaressa? Jos olet jo melonut kesän tai kaksi, pärjäät reissun Helsingistä Porkkalanniemelle. Näet merta, saaria, kallioita ja metsää.

Varo veneväyliä. Jos melot kauempana mantereesta, opettele merimerkit ja selvitä venereitit ja laivojen syväväylät.

Kun lähdet vesille Helsinginniemen itäpuolelta, vältät keskustan laivasatamat. Töölön rannoilta voit vuokrata kajakin tai laskea omasi vesille. Suorin reitti Porkkalanniemen kärkeen on 42–45 kilometriä. Jos melot lähellä mannerta, matkaa tulee lisää, mutta olet hieman suojassa tuulelta.

Saarilla saa yöpyä, jos telttailua ei ole kielletty. Monista virkistyssaarista löytyy usein vessa ja nuotiopaikka.

Espoossa riittää mukavia leirisaaria: Gåsgrund, Knapperskär, Stora Herrö, Rövaren ja Rövargrundet. Uimaan voi pulahtaa Varsasaaren loivalla hiekkarannalla.

Jos haluat yöpyä lähellä Porkkalanniemeä, valitse vaikkapa Utterböte. Toinen vaihtoehto on Stora Brändö ennen Porkkalaa.

Retken päätepiste on Porkkalan vierasvenesatama. Voit herkutella esimerkiksi ravintola Brygganissa ja tutkia vaikkapa Porkkalanniemeä maitse.


Kokeneelle

Ruunaan kuohuja

Vauhtia ja pärskeitä! Ruunaan retkeilyalueen kosket Pohjois-Karjalassa haastavat koskimelojan. Yöreissu alkaa Matkalahdesta.

Alkumatkan helpon virran jälkeen saavut ensimmäiselle koskelle. Puoli kilometriä pitkän Haapavitjan rannoilta löytyy laavuja. Niillä on hyvä pitää evästauko.

Koskijakson jälkeen melot rauhassa pitkin Neitijärveä. Sen päässä kohisee näyttävä Neitikoski. Saatat nähdä siellä taitavien free-stylemelojien vauhdikasta menoa.

Neitikosken päässä aukeavassa Kattilajärvessä kala nappaa usein. Yövy näillä nurkilla: Ruunaan retkeilykeskus vuokraa mökkejä sekä asuntovaunu- ja telttapaikkoja.

Aamulla matka jatkuu Kattilakoskeen. Sen alla virtauksissa sattuu pyllähdyksiä. Pidä kosken jälkeen ansaittu paussi.

Matka jatkuu Murroojärvelle ja Murrookoskelle, joka on suosittu kalastuspaikka.

Sen jälkeen Siikakoski on kokeneelle melojalle helpohko. Voit lopettaa retken sen alapuolelta löytyvään veneennostopaikkaan.

Ruunaan koskissa täytyy osata tärkeimmät melamerkit. Ennen koskia rantaudu ja tarkasta laskureitti etukäteen.


Hossan ja Ruunaan reitit vinkkasi Veli-Matti Lehtonen Suomen Melontakouluttajat ry:stä, merireitin Anna Lind Suomen Retkimelojat ry:stä. Vinkit: Veli-Matti Lehtonen ja Anna Lind.

 

Vinkkejä vesille

*Käytä aina melontaliivejä.

*Avokanoottiin mahtuu enemmän tavaraa kuin kajakkiin.

*Pakkaa tavarat vesitiiviisiin pusseihin.

*Laita puhelin vesitiiviiseen pussiin melontaliivin taskuun.

*Harjoittele etukäteen pidemmille etapeille.

*Tarkkaile säätä ja jaksamistasi. Älä uhmaa keliä!

*Suosi kapeita järvireittejä – aavalla tuulee enemmän.

*On hyvä tietää, miten vesiretkeilykartta ja kompassi toimivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla