Sport
Outojen jumitusten ja kolotusten syy ei aina ole lihaksissa. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Outojen jumitusten ja kolotusten syy ei aina ole lihaksissa. Kuva: Shutterstock

Stressin syynä voi olla esimerkiksi hartiakipuja – psykofyysisiä oireita, joille ei löydy elimellistä syytä.

Tuntuuko, että lomalla ja viikonloppuisin myös oudot lihasjumit ja kolotukset hellittävät? Oireet voivat hyvin johtua pitkittyneestä stressitilasta. 

Stressin vaikutukset näkyvät monin tavoin: ajattelussa, käyttäytymisessä ja myös fyysisesti.

– Kaikilla meistä on heikko kohtamme, joka alkaa oireilla, kun henkiset paineet rasittavat liikaa. Yhdellä kipeytyy selkä, toiselle tulee päänsärkyä, jollakin stressi näkyy ihossa, Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Arja Uusitalo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stressi voi tuntua jumituksena. Kun tiedostamattaan jännittää lihaksia, aineenvaihdunta heikkenee. Lihakset eivät saa verenkierron kautta entiseen tapaan happea ja ravintoaineita, ja kuona- aineetkin poistuvat hitaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seurauksena voi olla esimerkiksi hartiakipuja – psykofyysisiä oireita, joille ei löydy elimellistä syytä.

On hyvä oppia tunnistamaan ylikuormituksen oireet, niin osaat myös löysätä ja antaa itsellesi aikaa. Vaikka sitten kesälomalla.

Uusitalo vertaa aktivoivan ja palauttavan hermoston toimintaa kiikkulautaan. Keinahtelun jälkeen pitäisi palata tasapainoon, niin stressi ei jää päälle ja keho alkaa palautua. Usein jumituksetkin kaikkoavat samalla. 

Sport-lehden numerossa 6/19 asiaa palautumisesta. Opi tulkitsemaan sykkeitäsi oikein ja kehity, ota avuksi palauttava jooga ja tunnista stressin yllättävät oireet. Tilaajana voit lukea lehden osoitteessa digilehdet.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla