Jos päätät satsata urheiluvaatteisiin, aloita niistä, joilla on oikeasti merkitystä.

Kengät

Hauiksia voi treenata nostelemalla vaikka täytettyjä vesipulloja, mutta kengistä ei kannata tinkiä. Lajiin ja omaan jalkaan sopivat jalkineet ovat liikkujan tärkein varuste. Hyvissä juoksukengissä on joustoa, joka vaimentaa iskuja erityisesti asfaltilla ja suojaa siten nilkkoja ja polvia. Tuetut lenkkarit on suunniteltu jalan asennon mukaan. Jos et tiedä, kaartaako jalkasi juostessa sisään tai ulos, kannattaa hankkia tuetun sijaan neutraali kenkä.

Urheilurintaliivit

Urheilurintsikat ovat must kaikessa liikunnassa. Tuen tarve korostuu aerobisessa treenissä mutta myös esimerkiksi ratsastuksessa – siis mitä enemmän hyppyjä tai pomppuja, sitä tärkeämmät liivit ovat. Käytöstä on lupa luistaa vain, jos harrastaa kävelyä ja rinnat ovat a-kuppia. Istuviin alusvaatteisiin kannattaa muutenkin investoida,
sillä hiertävissä alkka-
reissa on ikävä liikkua.

Takki

Hyvän takin merkitystä ei voi vähätellä, sillä se motivoi lähtemään lenkille uudestaankin. Hyvä urheilupusakka on kevyt mutta hengittävä, ja se suojaa sekä sateelta että kylmyydeltä. Sama vaate sopii yhtä hyvin juoksu- ja hiihtolenkille.

Juoksutrikoot

Pyöräilyn ja juoksun voi hyvin aloittaa kaapista löytyvissä verkkareissa, mutta juoksutrikoot ovat monikäyttöinen hankinta. Niissä ei ole hiertäviä saumoja, ja ne päällä voi lähteä myös spinningiin, joogaan tai vaikka kaupungille.

Asiantuntijat: personal trainer Kanerva Ahonala, Helsinki Core Trainers, tavaratalopäällikkö Sini Kauppinen, XXL Kluuvi

Lue myös:

Uusi tutkimus: tämä on terveellisin määrä harrastaa juoksua

Sporttiliivi pitää poven kuosissa

Juoksija! Lenkkarisi kiittävät, kun teet tämän huoltotoimenpiteen niille säännöllisesti

Näin vältät kuntosalien ryysiksen

Päiväaikaan, myöhään illalla tai ainakin loppuviikosta. Silloin on paras aika mennä salille, jos haluaa välttää kuntokeskusten kovimmat ruuhkat.

Kaikkein rauhallisinta kuntokeskuksissa on kahdentoista ja kolmen välillä, sillä silloin sekä aamu- että iltavuorolaiset ovat töissä.

Jos ryysis ahdistaa, keskuksia on fiksua karttaa etenkin arkisin heti töiden jälkeen, neljän ja kahdeksan välillä. Ryhmäliikuntatunneista pahin tunku on viideltä ja kuudelta alkaville tunneille.

Varhaisaamun treeneilläkin on faninsa, mutta myöhäisillasta kuntosalit hiljenevät.Loppuviikosta on usein väljempää, sillä alkuviikosta sovitetaan viikonlopun syntejä. Mutta jos haluat viettää viikonloppusi sporttisesti, aloita kuntoilu heti aamusta tai lykkää iltaseitsemän jälkeen.

Lähteet: Ladyline Hakaniemi,

Mäkelänrinteen uimahalli, Tampereen

Liikuntamaailma

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.