Jos päätät satsata urheiluvaatteisiin, aloita niistä, joilla on oikeasti merkitystä.

Kengät

Hauiksia voi treenata nostelemalla vaikka täytettyjä vesipulloja, mutta kengistä ei kannata tinkiä. Lajiin ja omaan jalkaan sopivat jalkineet ovat liikkujan tärkein varuste. Hyvissä juoksukengissä on joustoa, joka vaimentaa iskuja erityisesti asfaltilla ja suojaa siten nilkkoja ja polvia. Tuetut lenkkarit on suunniteltu jalan asennon mukaan. Jos et tiedä, kaartaako jalkasi juostessa sisään tai ulos, kannattaa hankkia tuetun sijaan neutraali kenkä.

Urheilurintaliivit

Urheilurintsikat ovat must kaikessa liikunnassa. Tuen tarve korostuu aerobisessa treenissä mutta myös esimerkiksi ratsastuksessa – siis mitä enemmän hyppyjä tai pomppuja, sitä tärkeämmät liivit ovat. Käytöstä on lupa luistaa vain, jos harrastaa kävelyä ja rinnat ovat a-kuppia. Istuviin alusvaatteisiin kannattaa muutenkin investoida,
sillä hiertävissä alkka-
reissa on ikävä liikkua.

Takki

Hyvän takin merkitystä ei voi vähätellä, sillä se motivoi lähtemään lenkille uudestaankin. Hyvä urheilupusakka on kevyt mutta hengittävä, ja se suojaa sekä sateelta että kylmyydeltä. Sama vaate sopii yhtä hyvin juoksu- ja hiihtolenkille.

Juoksutrikoot

Pyöräilyn ja juoksun voi hyvin aloittaa kaapista löytyvissä verkkareissa, mutta juoksutrikoot ovat monikäyttöinen hankinta. Niissä ei ole hiertäviä saumoja, ja ne päällä voi lähteä myös spinningiin, joogaan tai vaikka kaupungille.

Asiantuntijat: personal trainer Kanerva Ahonala, Helsinki Core Trainers, tavaratalopäällikkö Sini Kauppinen, XXL Kluuvi

Lue myös:

Uusi tutkimus: tämä on terveellisin määrä harrastaa juoksua

Sporttiliivi pitää poven kuosissa

Juoksija! Lenkkarisi kiittävät, kun teet tämän huoltotoimenpiteen niille säännöllisesti

Näin vältät kuntosalien ryysiksen

Päiväaikaan, myöhään illalla tai ainakin loppuviikosta. Silloin on paras aika mennä salille, jos haluaa välttää kuntokeskusten kovimmat ruuhkat.

Kaikkein rauhallisinta kuntokeskuksissa on kahdentoista ja kolmen välillä, sillä silloin sekä aamu- että iltavuorolaiset ovat töissä.

Jos ryysis ahdistaa, keskuksia on fiksua karttaa etenkin arkisin heti töiden jälkeen, neljän ja kahdeksan välillä. Ryhmäliikuntatunneista pahin tunku on viideltä ja kuudelta alkaville tunneille.

Varhaisaamun treeneilläkin on faninsa, mutta myöhäisillasta kuntosalit hiljenevät.Loppuviikosta on usein väljempää, sillä alkuviikosta sovitetaan viikonlopun syntejä. Mutta jos haluat viettää viikonloppusi sporttisesti, aloita kuntoilu heti aamusta tai lykkää iltaseitsemän jälkeen.

Lähteet: Ladyline Hakaniemi,

Mäkelänrinteen uimahalli, Tampereen

Liikuntamaailma

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.