Sport
Lihaksella on melkeinpä supervoimia. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock.</span>
Lihaksella on melkeinpä supervoimia. Kuva: Shutterstock.

Kartatko kuntosaleja, koska et mielestäsi tarvitse suurempia lihaksia? Monipuolinen lihastreeni kannattaa, sillä se auttaa pysymään terveenä läpi elämän. 

Lihas liikuttaa ja pitää selän suorassa, selvä se. Mutta tiesitkö, että muskeleista on paljon muutakin hyötyä? Jokaisen kannattaa rehkiä salilla, vaikkei fitnessurheilijan kroppaa haluaisikaan. Tässä kuusi hyvää syytä:

1. Aineenvaihdunta käyntiin

Kuntosali-, kahvakuula- tai kehonpainoharjoittelu auttaa, kun laihdutat tai haluat pitää painosi kurissa miettimättä jokaista suupalaa. Lihaskudos pitää aineenvaihdunnan käynnissä eli kuluttaa energiaa ja polttaa rasvaa myös levossa – mitä enemmän lihasta kropassa on, sitä enemmän kaloreitakin palaa.

Lihasvoima on yleensä suurimmillaan noin 20–30-vuotiaana ja alkaa sen jälkeen heiketä, ellei asialle tee mitään. Samalla myös perusaineenvaihdunta alkaa hidastua, joten kolmikymppisellä on hyvä syy ottaa lihastreeni osaksi painonhallintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Verensokeri tasapainoon

Jos olet jo iltapäivällä väsynyt ja kärttyisä, mutta suklaapatukka parantaa maailmasi, saatat kärsiä verensokerin heilahteluista (tai olet unohtanut syödä lounaan!). Yksi lihassolujen tehtävistä on tasapainottaa verensokeria, joten säännöllinen lihaskuntotreeni auttaa ailahteluihin. Samalla voit vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Kun saliharjoittelu vielä auttaa tasapainottamaan sekä verenpainetta että kolesterolia, säännöllinen treeni hoitaa myös sydäntäsi ja pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.

3. Vältät loukkaantumiset

Jos harrastat jotain vauhdikasta lajia, saatat ajatella, että olet hyvässä kunnossa ilman lihastreeniäkin. Oikeanlainen lihastreeni kannattaa silti, sillä se ehkäisee venähdyksiä ja muita loukkaantumisia. Hypyistä alastulo on joustavampaa ja rasittaa vähemmän polvia, kun reisissä ja pakaroissa on riittävästi voimaa jarruttamassa vauhtia.

Voimaharjoittelulla voit vahvistaa niveliä tukevia pieniä lihaksia ja jänteitä, jolloin et loukkaannu niin helposti rajuissakaan liikkeissä tai kompastuessasi.

Osteoporoosi on yllättävän nuortenkin, hoikkien naisten tavallinen vaiva. Lihasvoimatreeni yhdessä hyppelyitä ja muita törmäyksiä sisältävän liikunnan kanssa auttaa pitämään luut lujana, jolloin luunmurtuman riski pienenee.

4. Toivut nopeammin

Jos käy niin, että joudut syystä tai toisesta vuodelepoon, kiität itseäsi tehdyistä treeneistä: jo viikko sängyn pohjalla syö jopa 10–20 prosenttia alaraajojen lihaskoosta ja voimasta! Kun lihaskunto on hyvä, pitkästä levosta toipuminen on siis helpompaa.

Kukaan meistä ei kuvittele sairastuvansa tai loukkaantuvansa vakavasti, mutta silti aina jollekin niin käy. Silloin lihaksista on hyötyä. Esimerkiksi syöpäpotilaalla lihasmassan vähyys ennustaa huonompaa toipumista. Syöpähoidot saattavat olla erityisen raskaita hoikille naisille, joilla on vähän lihasta.

5. Varaudu raskauteen

Ennen raskautta hankittu hyvä lihaskunto auttaa ja todennäköisesti toivut synnytyksestä nopeammin, kun esimerkiksi lantionpohjan lihakset ovat kunnossa. Virtsankarkailun riski pienenee – ja seksikin alkaa pian taas tuntua hyvältä.

Raskaana ollessa voimaharjoittelun pitää olla tavallista maltillisempaa. Itsensä haastaminen maksimi- tai räjähtävillä harjoituksilla kannattaa hetkeksi unohtaa ja keskittyä pidempiin sarjoihin pienillä painoilla.

6. Pysy nuorena

Säännöllisellä saliharjoittelulla voi kasvattaa lihasvoimaa muutamassa kuukaudessa jopa 20–30 prosenttia. Tämän verran lihasvoimaa häviää iän myötä noin 20 vuodessa, eli periaatteessa voit nuortua tuon 20 vuotta!

– Nelikymppisenä voi olla paljon paremmassa kunnossa kuin oli 25-vuotiaana. Voimaharjoittelulla voikin selkeästi hidastaa tiettyjä iän tuomia ongelmia, lihastohtori Juha Hulmi toteaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla