Soutulaite voi nousta arvoon arvaamattomaan. Kuva: Shutterstock
Soutulaite voi nousta arvoon arvaamattomaan. Kuva: Shutterstock

On tullut aika pyyhkiä pölyt vanhasta kunnon soutulaitteesta.

Soutulaite kuuluu joka kuntosalin perusvalikoimaan, mutta viime vuosina se on saanut viettää paljon aikaa itsekseen. Sillä aikaa juoksumatto, crosstrainer ja kuntopyörä ovat tarjonneet vastusta innokkaille kuntoilijoille. 

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että soutulaitteet kuntosalien, olohuoneiden ja varastojen nurkissa ovat keränneet pölyä tarpeeksi pitkään. On niiden aika loistaa. Kaikki ennusmerkit näyttävät siihen suuntaan, että soutulaitteesta tulee seuraava liikuntavillitys. 

1. Kaikki osaavat soutaa

Yksilövalmentaja Anna-Leena Toivanen kertoo Sportissa tunnistavansa crosstrainerin päällä pomppivat aloittelijat ja kyyryssä huhkivat istumatyöläiset. Auts. Soutulaite on kuntosalin valikoimasta idioottivarmin valinta. Sen käyttäminen on hyvin yksinkertaista: tartutaan vain kahvoihin, työnnetään jaloilla ja kiskotaan käsillä.

Soutulaite on kuntosalien keltanokkien suosikki siksikin, että sen vastuksen säätäminen on helppoa ja huomaamatonta. Juoksija-lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan sopiva vastus kovemmallekin soutajalle on yleensä 3–5 kymmeneen ulottuvalla asteikolla.

2. Soutu kurittaa koko kehoa

Soutulaitteella saa aikaiseksi tehokkaan treenin koko vartalolle. Lifestyle-sivusto PopSugarin mukaan soutaessa on käytössä peräti 86 prosenttia kehon lihaksista. Tarkkaa prosenttilukua on vaikea varmistaa, mutta jokainen laitteella tai veneellä kerran soutanut tietää, että soutupuuhissa saa nopeasti hien pintaan ja lihakset kipeiksi.

Kuten useimmat muutkin lajit, myös soutu kehittää ja vaatii keskivartalonhallintaa. Vatsalihakset on siis syytä ottaa mukaan hommiin.

3. Kalifornian trendinenät hikoilevat nyt soututunneilla

Hyvinvointitrendit tapaavat virrata Kaliforniasta kaikkialle maailmaan (puhumme sinusta, lehtikaali). Kun rapakon takana pistetään pystyyn soutustudioita, on Suomessakin syytä valmistautua tyhjentämään spinning-salit pyöristä ja täyttämään ne soutulaitteilla. Seuraava askelkin on tiedossa: Self-lehden mukaan Los Angelesissa sijaitsevassa LIT-soutustudiossa yhdistetään soutuun jooga-flow.

4. NASAn astronautitkin soutavat

Eikö kalifornialaisten trendimimmien viehtymys soutuun riittänyt vakuuttamaan sinua? No, soutustudioiden asiakkaiden lisäksi soutulaitteilla treenaavat kuulemma NASAn astronautit. Jos soutu kelpaa pitämään astronautit kunnossa, kelvannee se meille taviksillekin. 

5. Soutu sopii myös jalkaongelmaisille

Soutu on Popsugarin mukaan turvallinen laji, vaikka kärsisi lonkka-, polvi- tai nilkkavammasta. Erityisesti toipilaan on tärkeä pitää vastus enintään viidessä kymmenestä, jotta kuormitus ei kasva liian kovaksi.

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.