Kukapa olisi uskonut, miten paljon aikuisbaletti auttaa työelämässä? Kuva: Shutterstock
Kukapa olisi uskonut, miten paljon aikuisbaletti auttaa työelämässä? Kuva: Shutterstock

Sehän tiedetään, mitä liikunta tekee terveydelle. Mutta tiesitkö, että liikkuminen auttaa myös monella tapaa työelämässä – eikä pelkästään jaksamiseen?

Uusi tutkimus siitä, miten vapaa-ajan liikunta vaikuttaa työelämään, on hengästyttävää luettavaa.

Urheilevat naiset etenevät tutkitusti muita naisia todennäköisimmin urallaan. Liikunnan avulla he ovat kehittäneet myös työssä tarvitsemiaan tärkeitä taitojaan, kuten motivaatiotaan, tiimityön johtamista ja stressin hallintaa. Investec-pankin ja Women in Sport -hyväntekeväisyysjärjestön tutkimuksesta kertoo Harper's Bazaar.

Tutkimustuloksista ilmenee, että monelle tärkeä osa liikuntaharrastusta on tavoitteiden asettaminen ja niissä edistyminen. Urheilevat ihmiset tarkastelevat kriittisesti suorituskykyään ja arvioivat koko ajan, mitä heidän pitää muuttaa päästäkseen tavoitteisiinsa. Samat tavat sopivat omaksuttavaksi työelämään.

1. Sitouttaa tavoitteisiin

Sekä treenaamiseen että työntekoon liittyy vahvasti tulevaisuudensuunnitelmien tekeminen ja niille omistautuminen – tapa, joka on tärkeä kenelle tahansa kunnianhimoiselle ja menestystä kaipaavalle ihmiselle. Tutkimuksessa mukana olleet naiset kertoivat pääsevänsä liikuntaharrastuksessaan kokemaan sen, miten tavoitteet asetetaan ja toteutetaan. Jotkut tekevät sen yksilölajissa, toiset taas ryhmässä liikkuen – ja molempia oppeja tarvitaan missä tahansa työssä.

2. Purkaa stressiä

Onko sinulla työstressiä? Burnoutin pelkoa? Tutkimustulosten mukaan liikkuminen auttaa naisia hallitsemaan niitä pelkoja, joita he mahdollisesti kokevat töissä. Tutkimukseen osallistuneista keski-ikäisistä päättäjätason naisista 42 prosenttia kertoo, että liikunta on auttanut heitä pysymään rauhallisina työpaikan stressaavissa tilanteissa.

3. Helpottaa muiden motivointia

Ryhmäliikuntaa ja joukkuelajeja harrastavat naiset ymmärtävät paremmin, miten tiimityössä ihmisistä saa eniten irti. He myös ovat valmiimpia työskentelemään yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi työpaikalla.

”Liikunnan avulla pääsen ajattelemaan selkeästi ja katsomaan asioita oikeista mittasuhteista.”

4. Auttaa laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin

Pyöriväkö työasiat päässäsi iltaisin – tai jopa öisin? Liikunta voi auttaa etäisyyden ottamisessa, kuten yksi tutkimukseen osallistunut yritysjohtaja kommentoi asiaa:
”Minulle suurin hyöty on psykologinen, henkinen tila. On selvää, että fyysiset hyödyt ovat myös valtavat, mutta liikunnan avulla pääsen katkaisemaan juoksupyörässä kulkevan päiväni, ajattelemaan selkeästi ja katsomaan asioita oikeista mittasuhteista.”

Oletko sinä huomannut liikunnan tuomia muita hyötyjä? Kerro niistä alla olevassa kommentointikentässä.

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.

Juoksua harrastava Pia kaipaa lisää lihaskuntotreeniä ja proteiinipitoisempaa purtavaa. Personal trainer Janne Särmäkari laati kuukauden harjoitusohjelman.

Lähtötilanne

Pia Lindroth, 48, kaipaa lisää lihaksia

”Harrastan juoksua, mutta vuosi sitten iskiashermoni alkoi oireilla ja selkäni oli kipeä. Kesällä tapasin fysioterapeutin, joka kertoi, että pakaralihakseni on niin heikko, että se vaikuttaa myös selkääni. Päätin aloittaa säännöllisen lihaskuntotreenin, jotta saisin voimaa juoksuuni.

Käyn 3–4 kertaa viikossa crosstraining-tyyppisessä ryhmätreenissä. Siellä teemme liikkeitä kahvakuulalla, levypainoilla ja TRX-naruilla. En jaksa vielä nostaa niin paljon painoja kuin haluaisin. Uskon, että minun pitäisi tehdä enemmän kehonhuoltoa, jotta liikkuvuuteni kehittyisi ja lihaskuntotreeni sujuisi paremmin.”

Saavuta tavoite näin

Lihastreenin pitää olla riittävän raskasta, jotta tulokset tuntuvat ja näkyvät.

Kun treenissä tuntuu siltä, että puristaa itsestään irti kaiken ja vähän enemmänkin, lihaskudos alkaa kehittyä.

Treenistä saa tehot irti, kun harjoittaa lihaksia 3–5 päivänä ja pitää lepopäiviä 1–2 päivänä viikossa, personal trainer Janne Särmäkari neuvoo.

Treenipäivät kannattaa jaotella niin, että yhtä tai enintään kolmea lihasryhmää harjoittaa yhtenä päivänä. Lisäksi yhdessä laitteessa pitää treenata tai yhtä liikettä pitää toistaa liikkeestä riippuen 6–15 toistoa 3–5 sarjaa.

Lihasmassaa tavoittelevan ei pidä pelätä painojen lisäämistä.

Sarjojen pitää tuntua siltä, että ei enää pystyisi tekemään toistoja. Silloin voi vähentää hieman painoja ja puristaa loput voimat irti pienemmillä painoilla.

Myös vaihtelua kannattaa hakea. Samaa saliohjelmaa ei ole syytä tehdä vuosikaupalla. Lisäksi saliharjoittelun rinnalla on hyvä tehdä toiminnallisia treenejä, esimerkiksi kahvakuulilla ja TRX-naruilla. Ne kehittävät kehon tukielimistöä ja liikkuvuutta ja antavat sopivaa boostia treeniin.

Lihasmassaa tavoittelevan ei pidä pelätä painojen lisäämistä. Etenkin aloitteleva treenaaja saattaa herkästi jumiutua tekemään liikkeitä samoilla painoilla.Kannattaa testata muutaman kilon painonlisäystä vähitellen muutaman viikon välein. Kun pari toistoa sujuu, menee muutama lisääkin.

Muista proteiini!

Lihaksen kasvatuksessa proteiini on tärkeässä roolissa. Sitä tarvitaan 1,5–2,5 grammaa per painokilo. Terveellinen ruokavalio koostuu proteiinien, hyvien rasvojen ja hyvien hiilihydraattien yhdistelmästä. Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, siipikarja, kala, kananmuna, siemenet, pähkinät, palkokasvit, soija ja nyhtökaura.

Tee viikossa neljä lihaskuntotreeniä ja pidä kolme lepopäivää. Jaottele treenit näin:

1. päivänä rinta-, olka- ja ojentajalihakset.

2. päivänä selkä ja hauikset.

3. päivänä jalat.

4. päivänä corea ja toiminnallista treeniä. Pidä liikkeiden välissä 1 min tauko.

Maanantai

Rinta-, olka- ja ojentajalihakset. Liikkeitä esimerkiksi penkkipunnerrus, vinopenkki, taljarutistus, pystypunnerrus, ranskalainen punnerrus, olankohautus, smith-liike, taljapunnerrus köysillä, pystypunnerrus käsipainoilla.

Tiistai

Selkälihakset. Liikkeitä esim. maastaveto, leveä ja kapea ylätalja, kulmasoutu käsipainoilla, alasoutuja, hauis taljassa ja vasarakääntönä.

Keskiviikko

Lepopäivä tai kehonhuoltoa, kuten 60 min venyttelytunti tai kevyt joogatunti.

Torstai

 Jalkalihakset. Liikkeitä esim. kyykky, sumokyykky maastavedolla, askelkyykkykävely, pohjeliikkeet, reiden koukistukset ja ojennukset.

Perjantai

Lepopäivä.

Lauantai

Neljä sarjaa (3 x 6–10 toistoa), joiden välissä 1 min. 1 sarja: rinnallevetoja ja rocky-vatsalihasliikkeitä. 2 sarja: kahvakuulatempaus ja voimapyöräliike, 3. sarja: kyykky ja pystypunnerrus kahvakuulalla ja istumaan nousu työnnöllä, 4. sarja: high pull kahvakuulilla ja linkkuveitsiliike TRX-naruilla.

Sunnuntai

Lepopäivä tai kehonhuoltoa, kuten 60 min putkirullaus- tai venyttelytunti.