Vaa'asta kannattaa hankkiutua eroon, jos vaa'an lukema tuntuu kertovan muutakin kuin sen, mitä painat.

Laihdutus on huono idea, ihan tutkitustikin. Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tohtorikoulutettava Ulla Kärkkäinen selvitti väitöstutkimuksessaan, että laihdutus on melko varma tapa epäonnistua painonhallinnassa.

– Laihdutus on kauhean stressaavaa keholle ja mielelle, Kärkkäinen kertoi Me Naisille.

Laihdutuksen sijaan Kärkkäinen suosittelee kiinnittämään huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jos suinkin mahdollista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se, ettei laihdutukseen ryhtyminen kannata, voisi olla hyvä uutinen: dieetit, kuurit, pakkoliikunnan ja ruokavaliorajoitukset saa nyt ihan tutkimuksen nojalla heittää romukoppaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laihdutukseen kannustavasta ajattelutavasta irtautuminen voi kuitenkin olla vaikeaa, kun on elänyt ikänsä hoikkuutta ihannoivassa ja laihdutukseen kehottavassa kulttuurissa.

Vaikka olisi pääosin tyytyväinen omaan kehoonsa ja painoonsa, saattaa kuntokuurin mainos tai julkkiksen hurjasta elämänmuutoksesta lukeminen herättää ajatuksia siitä, pitäisikö sittenkin yrittää laihdutusta – vaikka tutkimustieto kertoo, ettei kituuttaminen pitkällä aikavälillä edes johda painonpudotukseen.

Ulla Kärkkäinen vinkkaa kolme muutosta, joiden avulla voit ottaa etäisyyttä laihduttamiseen.

1. Mieti, mitä vaaka kertoo sinulle

– On tutkimuksia, joiden mukaan vaa'alla käyminen tukee painonhallintaa, Kärkkäinen sanoo.

Kaikille vaa'alla käyminen tai edes vaa'an pitäminen kotona ei kuitenkaan ole hyvä ajatus, ja painonhallinta onnistuu ilman vaakaakin. Esimerkiksi oma olo, vaatteet ja peilikuva kertovat painosta siinä missä vaakakin.

Kärkkäisen mukaan vaa'asta kannattaa luopua, jos tuntuu, että vaa'an numero kertoo sinusta muutakin kuin numeroita.

– Jos vaa'an lukema voi pilata päiväsi, silloin vaaka voi olla tosi vaarallinen. 

2. Unohda yleistykset

Valmiit ruokavaliot ja kunto-ohjelmat saattavat vaikuttaa helpoilta ratkaisuilta ongelmaan jos toiseenkin. Se, mikä toimii yhdellä ihmisellä, ei kuitenkaan välttämättä toimi toisella.

 ”Laihdutus on helpompaa kuin itsetutkiskelu ja vaikeiden tunteiden kohtaaminen.”

Oman kehon kuunteleminen siis kannattaa.

– Näyttää siltä, että laajassa väestössä säännöllinen syöminen tukee painonhallintaa, mutta on yksilöitä, jotka syövät kerran päivässä ja voivat hyvin. Ei pidä ostaa valmiina kenenkään tapoja syödä, elää ja olla, Kärkkäinen sanoo.

3. Tutustu itseesi

– Laihdutus on helpompaa kuin itsetutkiskelu ja vaikeiden tunteiden kohtaaminen, Kärkkäinen toteaa. 

Omia syömiseen liittyviä ajatus- ja käyttäytymismalleja kannattaa silti pohtia ja kyseenalaistaa. Moni laihduttaa tai säätelee muuten syömistään kokeakseen, että hallitsee elämäänsä.

4. Tee yhteistyötä kehosi kanssa

Kärkkäisen mielestä omaa kehoaan ei kannata kiusata tiukalla ja epäterveellisellä laihduttamalla. Kehoa olisi hyvä ajatella yhteistyökumppanina, ei vihollisena, jonka haluja ja tarpeita täytyy rajoittaa. 

– Keho tekee kaikkensa, että pysyisit hengissä ja mahdollisimman hyvinvoivana. 

Vierailija

Ei tässä oikeastaan "hellikää läskejänne" agendaa haettu vaan yritetään tuoda ilmi se, ettei paino ole se suurin ongelma. Toki ylipaino on todistettavasti liitetty moniin sairauksiin, mutta usein kyse on enemmän elämäntavoista kuin pelkästä ylipainosta. Ylipainoinen ihminen joka liikkuu säännöllisesti ja syö normaalisti on usein terveempi kuin hoikka yksilö, joka ei liiku ja tankkaa itseään pelkällä limsalla.

Vierailija

Ennenkuin mennään todenteolla läskisyyttelyyn niin kehon terveydessä on kyse myös kehon stressitilasta. Korkea stressitila estää laihtumista ja aiheuttaa monia sairauksia siinä missä ylipainoinokin.

Älä laihduta-päivässä tai kehopositiivisuudessa ei ole kyse siitä,että "ollaan nyt sitten läskejä" vaan siitä,että opitaan kuuntelemaan kehoa ja voimaan hyvin. Elämäntapamuutoksen tuoma painonlasku on varmasti terveempi asia kuin dieetti-lihominen- dieetti- kierre.

Siis rakkaat henkilöt! Arvostakaa ja rakastakaa itseänne ja tukekaa niitä asioita,jotka tuntuvat hyvältä ja parantavat vointianne älkääkä pilatko elämäämme väärällä stressillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla