Jokitalon mukaan kaupat voisivat tukea kuluttajien terveellisiä valintoja esimerkiksi sijoittamalla karkkihyllyt pois kassojen läheisyydestä. Kuva: Akseli Valmunen / Sanoma-arkisto
Jokitalon mukaan kaupat voisivat tukea kuluttajien terveellisiä valintoja esimerkiksi sijoittamalla karkkihyllyt pois kassojen läheisyydestä. Kuva: Akseli Valmunen / Sanoma-arkisto

Vaasan yliopistossa tutkittiin, miten ympäristö ohjailee meitä epäterveellisiin valintoihin. Sivussa selvisi, jotain todella pysäyttävää laihduttajien mielialoista.

Laihduttavat ihmiset ovat huonommalla tuulella, ärtyneempiä ja surullisempia kuin muut, kertoo tuore väitöstutkimus Vaasan yliopistosta.

Maijastiina Jokitalo on tutkinut ihmisten tiedostamattomia ruokavalintoja, ja tulosten mukaan pelkkä ruokakaupan ajattelu sai laihduttajat lankeamaan huonoihin valintoihin. Tutkimukseen osallistui noin 200 kuluttajaa, joilta kysyttiin tutkimuksen ohessa muun muassa laihduttamisesta ja mielialoista. Hieman yllättäen tuloksia tulkittaessa kävi ilmi, että laihdutuksella on huono vaikutus mielialaan.

– Tarkkaa tietoa ei ole, mistä huonotuulisuus johtuu, mutta laihduttamiseen liittyy usein epäonnistumisia. Herkkuihin repsahtaminen ja syyllisyyden tunteminen saa ihmisen alakuloiseksi, Jokitalo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huonolla tuulella ei huvita syödä salaattia.

Kyseessä on negatiivinen kierre, jota ei ole helppo katkaista. Kuluttajien mielialalla tiedetään olevan vaikutusta ruokavalintoihin ja huonotuulisuus lisää mieltymystä epäterveelliseen ruokaan. Laihduttamiseen liittyy myös kieltäytymisen mentaliteetti, kun painonpudottaja joutuu ehkä toistuvasti kieltämään itseltään ruokia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokitalo uskoo jatkuvan huonotuulisuuden vaikuttavan myös siihen, ettei paino lopulta edes tipu.

– Eihän siitä mitään tule, jos on huono fiilis koko ajan. Laihduttajan pitäisi jaksaa pysyä positiivisena ja tsempata itseään. Huonolla tuulella ei huvita syödä salaattia.

Jokitalo toteaa, että laihduttamista ei pitäisi nähdä raastavana tekemisenä, vaan se tulisi aloittaa pienillä, itselle mukavilla elämäntapamuutoksilla.

Väitöstutkimus pureutui alkujaan siihen, millä tavoin ympäristö vaikuttaa alitajuisesti valintoihimme. Kuluttajia saatetaan ohjata epäterveellisiin valintoihin muun muassa kauppa- ja ravintolaympäristöllä sekä pakkaussuunnittelulla.

– Ihmiset tietävät syömisestä kaiken nippelitiedon. Tiedon taso nousee, mutta samalla nousee ylipaino. Tieto ei ole näköjään vähentänyt ylipainoa, Jokitalo sanoo.

Aavikkokettu

Raksahdan herkkuihin ehkä 4-kertaa vuodessa,mutta koska minulle tulee jo pienestä määrästä herkkuja huono olo, (se ei ole sairaus) niin en edes paljon tykkää herkuista. Painan 46kg ja olen 15 vuotta. Olen pitkä ja tosi laiha ja laihdun tosi nopeasti, jos en syö mitään. Koulussa en ole voinut edes syödä mitään, koska minua kiusataan ja jos menen syömään niin minua tuijotetaan ,koska syön yksin,niin en ole enää viimeiseen kuukauteen syönyt koulun ruokailussa. On minulla kavereita,mutta he eivät ole koulukavereita. Äitini ja lääkärit ovat tosi huolissaan, koska olen tosi nirso ja minä noin rehellisesti sanottuna en syö enää kuin 3-2 ruokalajia päivässä,koska olen niin nirso. Minä olen ihan perusterve. Tosi moni sanoo minua kultasydämmeksi, koska olen,niin kiltti. Elämä on ihanaa ja joskus aika surullista. Minun ei tarvitsisi laihduttaa,mutta teen sitä siksi koska pelkään lihavuutta ja sairauksia tosi paljon! Mutta hei te kaikki ,jotka oikeasti olette lihavia,jos teillä on rohkeutta laihduttaa,niin tehkää se oman terveytenne vuoksi tsemppiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla